4 ελληνικές πόλεις που είναι υπέροχες το φθινόπωρο

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να ανακαλύψεις ελληνικές πόλεις που προβάρουν τα φθινοπωρινά τους και σε καλούν να βολτάρεις σε φόντο μοναδικό.

4 ελληνικές πόλεις που είναι υπέροχες το φθινόπωρο

Λίμνες καλυμμένες με πάχνη, τα φύλλα των δέντρων σε παλέτες του καφέ και του κίτρινου, καστροπολιτείες αγέρωχες σε φόντο φθινοπωρινό και βόλτες ρομαντικές, γεμάτες εικόνες και Ιστορία.

Η Ελλάδα (και) αυτήν την εποχή είναι σκέτη μαγεία και οι παρακάτω πόλεις σε καλούν να τις επισκεφτείς ενώ προβάρουν το νέο τους, μελαγχολικό, φθινοπωρινό φόρεμα.

Φθινοπωρινό παραμύθι στα Ιωάννινα

Θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν ως η πρωτεύουσα του ελληνικού φθινοπώρου. Η λίμνη Παμβώτιδα, στην καρδιά της πόλης, καλύπτεται από ομίχλη και κάνει το τοπίο να μοιάζει βγαλμένο από ταινία του Αγγελόπουλου. Εδώ, μπορείς να κάνεις μια ρομαντική βόλτα γύρω από τη λίμνη ή να πάρεις το καραβάκι από το Μώλο για το νησάκι της Παμβώτιδας, ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν με φόντο παραδοσιακά σπιτάκια και το Κάστρο να καθρεφτίζεται στα νερά της. Παράλληλα, η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα σοκάκια της περίφημης Καστροπολιτείας επιβάλλεται για να έρθεις σε επαφή με την μακραίωνη ιστορία της πόλης.

Αν είσαι φαν της πεζοπορίας, το φθινόπωρο είναι η τέλεια εποχή για να ανακαλύψεις τα γειτονικάμ Ζαγοροχώρια, μόλις μια ώρα μακριά, για τα οποία σου έχουμε μιλήσει εδώ. Η φύση εκεί είναι στα καλύτερά της, με τα χρώματα του φθινοπώρου να βάφουν τη φύση και  να εναλλάσσονται σε κάθε στροφή ενώ η μυρωδιά από μαγειρευτά και ψητά σπάει μύτες καθώς ανακαλύπτεις κρυμμένα ταβερνάκια στα χωριά τους.

Για φαγητό, πέρνα μια βόλτα από τη Μυσταγωγία για την τηγανιά του λιγούρη και τα κοτορολάκια με μετσοβόνε και λιαστή ντομάτα ή από το Μπουκιά Μπουκιά που σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα με αρκετές μυρωδάτες και παραδοσιακές γιαννιώτικες συνταγές. Στη Μετσοβίτικη Φωλιά τέλος θα δοκιμάσεις φοβερό κοντοσούβλι κοτόπουλο ή χοιρινό, και ωραία τσιπουράκια.

Διάβασε επίσης: Στα Γιάννενα το ζήσαμε αληθινά

Η φθινοπωρινή μαγεία της Καστοριάς

Η «νύφη» της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρει μια γοητευτική παλέτα χρωμάτων στον φθινοπωρινό επισκέπτη. Η λίμνη της, περιτριγυρισμένη από τα χρυσοκίτρινα και καφετιά χρώματα των φύλλων, δημιουργεί ένα ειδυλλιακό σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθι, ενώ οι βόλτες γύρω της επιβάλλονται για να απαθανατίσεις σε φωτογραφικά καρέ όλο το σινεφίλ και ολίγον μελαγχολικό τοπίο.

Εδώ θα δεις τα παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης, τον πετρόκτιστη πλατεία των Αφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ και θα ανακαλύψεις την γραφική συνοικία Ντολτσό, η οποία πέρα από το ενδιαφέρον λαογραφικό Μουσείο, ξεχωρίζει για τα μακεδονίτικα αρχοντικά και τις παλιές εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε κάθε γωνιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παλιά αριστοκρατική γειτονιά της Καστοριάς, το Απόζαρι, γεμάτο αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες.

Αν αγαπάς τη φύση, ο γύρω ορεινός όγκος προσφέρει μοναδικές φθινοπωρινές διαδρομές για πεζοπορία ή απλώς για μια χαλαρή βόλτα στην εξοχή, ανάμεσα σε δάση που σιγά σιγά παίρνουν τα ζεστά φθινοπωρινά τους χρώματα. Επιβάλλεται να κάνεις και μια εκδρομή στο εντυπωσιακό Σπήλαιο του Δράκου, κοντά στην πόλη, με τις 7 λίμνες και τις 10 αίθουσες.

Για φαγητό, το Αλλοτινό αποτελεί εγγύηση χάρη στις υπέροχες τοπικές νοστιμιές που θα βρεις στον κατάλογό του, ενώ στεγασμένη σε ένα υπέροχο αρχοντικό η Παλιά Πόλη θα σε φιλέψει τα καλύτερα μεζεδάκια της πόλης όπως το φαγητό των γουναράδων που δεν είναι άλλο από τον περίφημο μπάτζο με αυγό (τηγανιτό τυρί). Για premium κρεατοφαγία θα πας συστημένος στον Γαϊτάνη.

Διάβασε επίσης: 10 λόγοι που αγαπάμε την Καστοριά

Ρομαντική απόδραση με άρωμα Ιστορίας στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι ίσως η πιο ρομαντική πόλη της Ελλάδας, ειδικά το φθινόπωρο που ντύνεται με τα φορέματα που της προσφέρει απλόχερα η πιο χουχουλιαστή εποχή του χρόνου. Τα πλακόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης, οι βενετσιάνικες επιρροές και το Παλαμήδι που στέκει επιβλητικό από ψηλά, σε καλούν για μια βόλτα γεμάτη ιστορία.

Η δροσούλα του φθινοπώρου είναι η ιδανική ευκαιρία για να ανέβεις τα 999 σκαλιά μέχρι το φρούριο του Παλαμηδίου χωρίς να σε ταλαιπωρεί η ζέστη. Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, προσφέρει φαντασμαγορική θέα στην πόλη από τις πολεμίστρες του, υπέροχες διαδρομές στο εσωτερικό του και απανωτές ανατριχίλες στην τρύπα-φυλακή του Κολοκοτρώνη, που δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς. Αν αγαπάς τις ήρεμες βόλτες, πάρε έναν καφέ και περπάτα δίπλα στη θάλασσα, στο λιμάνι με θέα το Μπούρτζι, το μικρό χιλιοφωτογραφημένο φρούριο επάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

Σημείωσε και μια από τις ωραιότερες διαδρομές του Ναυπλίου, αυτή ξεκινά από το τέλος της προκυμαίας και ακολουθεί το πλακόστρωτο πεζοδρομάκι πλάι στη θάλασσα για ένα περίπου χιλιόμετρο, μέχρι να καταλήξει στην πλατεία της Αρβανιτιάς.

Για φαγητό, στο Κακαναράκης 1986, θα δοκιμάσεις ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές σε υπέροχο περιβάλλον, ενώ στα Φανάρια και στο Όμορφο Ταβερνάκι, παραδοσιακές, μαμαδίσιες νοστιμιές.

Διάβασε επίσης: Ο γαστρονομικός δεκάλογος του Ναυπλίου

Φθινοπωρινή μυσταγωγία στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα, με τα Μετέωρα να ορθώνονται απόκοσμα πάνω από την πόλη, στήνουν ένα απίστευτο τοπίο σπάνιας φθινοπωρινής ομορφιάς, που κόβει την ανάσα. Τα σκαρφαλωμένα μοναστήρια στους τεράστιους βράχους φτιάχνουν την απόλυτη ατμόσφαιρα με φόντο τον γκρίζο ουρανό και προκαλούν δέος, ανεξάρτητα σε ποιον Θεό (δεν πιστεύεις).

Το φθινόπωρο μάλιστα είναι ιδανικό για να επισκεφτείς τα Μετέωρα χωρίς τον συνωστισμό του καλοκαιριού, αλλά και για να εξερευνήσεις τα μονοπάτια που περνούν ανάμεσα στους βράχους και οδηγούν σε κρυμμένα μοναστήρια και απόκρημνα σημεία με μοναδική θέα. Αν μας ρωτάς, ο καλύτερος τρόπος να τα προσεγγίσεις είναι η πεζοπορία που ξεκινά από την πλατεία στο Καστράκι και ανηφορίζει σε τρεις ώρες μέχρι την κορυφή. Είναι βατή για αρχάριους πεζοπόρους, και περνά από φανταστικά σημεία με πανοραμική θέα που δεν προσεγγίζονται με το αυτοκίνητο.

Η Καλαμπάκα πάλι, αν και ολίγον τουριστίκ, προσφέρει μια ήσυχη βάση για την εξόρμήση σου, ενώ αν σου βγαίνει χρονικά, μισή ώρα μακριά, τα Τρίκαλα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες (κατά κοινή ομολογία) μικρές πόλεις της Ελλάδας, με το ποτάμι της που ενδείκνυται για απογευματινές βόλτες στις όχθες του.

Για φαγητό στη Καλαμπάκα, σημείωσε το γλυκύτατο παραδοσιακό καφενείο-ουζερί Ρακαριό, την ταβέρνα Γεια μας για χορταστικές μερίδες κρεατικών και όχι μόνο και το παραδοσιακό μαγειρείο που λέγεται Μετέωρα και σερβίρει πεντανόστιμες σπιτικές νοστιμιές από τη νοσταλγική βιτρίνα.

Διάβασε επίσης Ποια Highlands; Πάμε στα Μετέωρα!

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v