Η Πυραμίδα στην κορυφή του Ταϋγέτου είναι μια απίστευτη εμπειρία

Εμπειρία αξέχαστη, η ανάβαση στην κορυφή του Ταϋγέτου και το μυστηριώδες φαινόμενο που τη συνοδεύει είναι κάτι που πρέπει να βιώσεις, έστω και μια φορά.

Η Πυραμίδα στην κορυφή του Ταϋγέτου είναι μια απίστευτη εμπειρία

Οι κορυφές των βουνών έχουν κάτι μυστήριο, μαγευτικό. Προσφέρουν έντονες συγκινήσεις, και εικόνες που δεν έχεις ξαναδεί. Γι’ αυτό και οι φανατικοί ορειβάτες τις λατρεύουν. Όμως δεν είναι μόνο για αυτούς.

Μπορούμε κι εμείς, οι κοινοί θνητοί με νορμάλ φυσική κατάσταση να τις κατακτήσουμε. Και το κάναμε στον ιερό Ταΰγετο. Εκεί όπου από την κορυφή του το βλέμμα σου γεμίσει με τόσες εικόνες που σε κάνει να χάσκεις για λίγο σαν χαμένος, χωρίς να ξέρεις που και τι να πρωτοκοιτάξεις. Κορυφές βουνών, κόλποι, χερσόνησοι, πόλεις - ένας πλήρης χάρτης ξεδιπλώνεται από κάτω σου κι εσύ στέκεις εκεί καθώς σε χτυπάει ο κρύος αέρας να θαυμάζεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τίνος είσαι εσύ;

Ο Ταΰγετος είναι ένα από τα επιβλητικότερα βουνά της Ελλάδας, με μεγάλη φυσική και οικολογική σημασία. Εκτείνεται κυρίως στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, αποτελώντας ένα φυσικό σύνορο ανάμεσά τους, ενώ η ψηλότερη κορυφή του, ο Προφήτης Ηλίας, φτάνει τα 2.407 μέτρα, κάνοντάς τον ένα από τα ψηλότερα βουνά της χώρας. Κράτα αυτήν την κορυφή γιατί θα μας απασχολήσει προσεχώς.

Η φύση του πάλι είναι πληθωρική και ποικιλόμορφη. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει πάνω από 700 είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά ήτοι απαντώνται μόνο σε αυτή την περιοχή. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν η ενδημική μαυρόπευκη (Pinus nigra) και η κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica), που σχηματίζουν εκτεταμένα δάση στις πλαγιές του βουνού. Είναι δάση τα οποία αποτελούν κρίσιμο καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και πουλιών, καθιστώντας τον Ταΰγετο έναν σημαντικό βιότοπο και μέρος του δικτύου Natura 2000.

Πιο συγκεκριμένα, η πανίδα του περιλαμβάνει πολλά είδη πουλιών, ερπετών, αλλά και θηλαστικών, όπως το τσακάλι, η αλεπού, το αγριογούρουνο και ο σκαντζόχοιρος, ενώ έχουν παρατηρηθεί και αρπακτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός.

«Ο Ταΰγετος είναι ένα βουνό που μπορεί να επισκεφτεί κανείς καλοκαίρι και χειμώνα, και είναι ιδανικός για όσους αγαπούν την ορειβασία. Οι διαδρομές του είναι σχετικά εύκολες, καθιστώντας το προσιτό ακόμη και για αρχάριους ορειβάτες», μας λέει ο Βασίλης Πεπονάκης, από την B.O.A. Base Outdoor Activities. «Η θέα από την κορυφή του είναι μαγευτική, προσφέροντας πανοραμικές εικόνες προς το Αιγαίο και τον Μεσσηνιακό κόλπο», προσθέτει.  

Την κορυφή του, οι αρχαίοι την αποκαλούσαν «Ταλετόν» ή «Ταλητόν», με τον Παυσανία να την αναφέρει και ως «άκρα ηλίου ιερά» και τους Σπαρτιάτες να αναφέρονται συχνά σε αυτήν ως «τόπο ιερό». Εδώ, βρίσκονται τα ερείπια από ένα πλινθόκτιστο εκκλησάκι, τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος και δανείζει το όνομά του στην κορυφή. Ακριβώς απέναντι, το Χαλασμένο, μια ακόμα κορυφή του βουνού, αποτελεί έναν τόπο με ιδιαίτερη σημασία για τους λάτρεις της ορειβασίας λόγω της εξαιρετικά δύσκολης ανάβασης.

Όπως μας πληροφορεί ο Βασίλης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γεωλογικές προβλέψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι, λόγω της νεαρής ηλικίας του βουνού και της συνεχούς κίνησης των τεκτονικών πλακών, ο Ταΰγετος μπορεί να συνεχίσει να "ψηλώνει" με το πέρασμα των αιώνων. Μάλιστα, κάποιοι γεωλόγοι πιστεύουν ότι σε εκατομμύρια χρόνια θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα ψηλότερα βουνά του κόσμου, εξαιτίας της έντονης γεωλογικής δραστηριότητας της περιοχής.

Στο μέλλον λοιπόν, οι απόγονοί σου ίσως λένε για σένα πως ανέβηκες το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Δεν είναι και λίγο.

Ωραία, σημειώθηκαν, κάτι για Πυραμίδα είδα στον τίτλο όμως…

Καλά είδες. Λοιπόν, κοίτα να δεις τι άλλο ωραίο έχει ο Ταΰγετος πέρα από παρθένα φύση και έντονο ιστορικό ενδιαφέρον. Το ανώτερο τμήμα του, από τα 2.100 μέτρα και πάνω, σχηματίζει μια εντυπωσιακή, τέλεια πυραμίδα. Ελάχιστα λεπτά πριν την ανατολή, οι αχτίδες του ήλιου πέφτουν πάνω της, σχηματίζοντας στον ορίζοντα της δυτικής Μεσσηνίας, ακριβώς απέναντι, μια τέλεια ισόπλευρη τριγωνική σκιά.

Η πυραμίδα του Ταϋγέτου έχει ανά τους αιώνες δώσει λαβή για αρκετά σενάρια. Είναι το πυραμιδοειδές σχήμα της κορυφής παιχνίδι της φύσης ή μήπως είναι μία γιγάντια ανθρώπινη κατασκευή; Ζούσε κάποιος αρχαίος πολιτισμός εδώ πάνω και την έφτιαξε; Μήπως εξωγήινοι; ΤΗ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝΑΙ;;! Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.

Μπορείς όμως να βιώσεις από κοντά το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο και – ποιος ξέρει – ίσως δώσεις τη δική σου ερμηνεία.

Ανεβαίνουμε λοιπόν;

Για να βιώσεις όλη την εμπειρία ενός Σαββατοκύριακου στο βουνό, και να δεις και την Πυραμίδα, προτείνεται η διανυκτέρευση στο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης στη θέση Βαρβάρα, το οποίο μπορείς να προσεγγίσεις είτε με αυτοκίνητο, είτε μέσα από το μονοπάτι από την πηγή Μαγγανιάρη στα 980μ. υψόμετρο.

Προτείνουμε να κάνεις το δεύτερο, μιας και η διαδρομή προς το καταφύγιο θα σε φέρει σε μια πρώτη επαφή με όλη την οργιώδη φύση του βουνού και θα σε… ζεστάνει για την τελική ανάβαση στην κορυφή του Προφήτη Ηλία.  

Η διαδρομή από την πηγή Μαγγανιάρη έως το καταφύγιο είναι 1 ώρα και 30 λεπτά, με υψομετρική διαφορά 570μ. και μήκος 4 χιλιομέτρων περίπου. Αν είσαι εντελώς απροπόνητος, ίσως την κάνεις και τρεις, με στάσεις.  Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σημαδεμένο και βατό, περνά από ρεματιές και διατρέχει ομαλά μια πυκνά δασωμένη πλαγιά, μέσα από δάση μακρόπευκων.

Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550μ. έχει δυνατότητα φιλοξενίας 24 ατόμων και τρεχούμενο νερό, ενώ ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκό σύστημα και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα με κλασικά «ορειβατικά» πιάτα (μακαρονάδες, σούπες κ.α.), τα οποία κοστίζουν 10€ συνοδεία σαλάτας. Διατίθεται κατόπιν συνεννόησης, ενώ αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο εσωτερικό του, μπορείς να στήσεις τη σκηνή σου στον προαύλιο χώρο. Το κόστος διανυκτέρευσης ανέρχεται στα 12€ το άτομο, ενώ η θέση για τη σκηνή κοστίζει 5€.

Από το καταφύγιο, η διαδρομή για την κορυφή στα 2407 μέτρα είναι 7.65 χλμ. με συνολική ανάβαση 857μ. Είναι αρκετά απαιτητική, αλλά όχι αδύνατη, και ανάλογα τη φυσική σου κατάσταση μπορεί να την κάνεις από 3 έως 5 ώρες (ανάβαση και κατάβασης στο καταφύγιο), με στάσεις.

Προσοχή όμως, δεδομένου ότι θες να προλάβεις το φαινόμενο στην ανατολή του ήλιου, θα χρειαστεί να ξεκινήσεις αξημέρωτα, αρκετές ώρες νωρίτερα, με βάση την φυσική σου κατάσταση όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το φαινόμενο τη χαραυγή το οποίο διαρκεί περί τα 40 λεπτά, όσο και η θέα από τον Προφήτη Ηλία θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω, καθώς  διακρίνεις τα τρία πόδια της Πελοποννήσου, τα Κύθηρα, ακόμα και την Κρήτη. Σημείωσε επίσης πως λίγο πριν την κορυφή, κοντά στη θέση «Πόρτες», βρίσκεται η σπηλιά στην οποία βρέθηκαν τα οστά του καθηγητή φιλοσοφίας Δημήτρη Λιαντίνη, ο οποίος εξαφανίστηκε στο βουνό το 1998.

«Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείς τον Ταΰγετο είναι το καλοκαίρι, την άνοιξη ή το φθινόπωρο, καθώς αυτές οι εποχές προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για ορειβασία και πεζοπορία», λέει ο Βασίλης. «Αν έχεις τύχη μάλιστα, μπορεί να πετύχεις ένα εντυπωσιακό φεγγάρι, που δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα για να ανεβείς στο βουνό. Επίσης, το φαινόμενο της πυραμίδας που παρατηρείται στον Ταΰγετο είναι εξίσου εκπληκτικό και κατά τη δύση του ηλίου, όπου το φως δημιουργεί αντίστροφο εφέ, κάνοντάς το τοπίο φανταστικό».

Από εξοπλισμό τι θα χρειαστώ;

Για τη διαμονή στο καταφύγιο, θες υπνόσακο, είδη υγιεινής (χαρτί υγείας, μαντηλάκια, οδοντόβουρτσα κ.α.) και ωτοασπίδες. Για την νυχτερινή πεζοπορία το φθινόπωρο τα βασικά που θα χρειαστείς είναι: φακός κεφαλής, ορειβατικά παπούτσια, ζεστά ισοθερμικά ρούχα, αδιάβροχο τζάκετ και παντελόνι, ζεστά ρούχα/αλλαξιές, μπουφάν, γάντια και σκούφο, και μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, ένα σακίδιο 30-40 λίτρων, φαγητό και σνακ (ενεργειακές μπάρες, ξηροκάρπια, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα), νερό (τουλάχιστον 2 λίτρα), γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακό για την επόμενη ημέρα, σφυρίχτρα και προσωπικό φαρμακείο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v