Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Μεζέδες και ποτά στα Πατήσια

Μαμαδίστικα μαγειρευτά, μπαράκια που γεμίζουν κάθε βράδυ, μεζέδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου και όλα όσα κάνουν τα Πατήσια μια γειτονιά αυθεντική και κοσμαγάπητη.

Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Μεζέδες και ποτά στα Πατήσια

Χωρίς μπραντσάδικα να χρεώνουν 1,20€ έξτρα τον παπαρουνόσπορο και digital nomads να παραγγέλνουν μονοποικιλιακούς καφέδες από τα υψίπεδα του Περού, τα Πατήσια παραμένουν γειτονιά αυθεντική, από τις ελάχιστες εναπομείνασες της Αθήνας. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τους λείπουν τα ωραία στέκια, τα κεφάτα μπαρ και το λαχταριστό, πεντανόστιμο φαγητό. Πιστοί στην παράδοση που μόνοι μας ξεκινήσαμε, σου χαρτογραφήσαμε άλλη μία γειτονιά στην οποία (ευτυχώς) δεν είναι η φάση.

Dorna
Αχαρνών 408, τηλ.: 2110130208


Φωτό: Norm Bour-Travel Younger | Google Maps

Ρουμάνικη κουζίνα έχεις δοκιμάσει; Είναι πεντανόστιμη, κι αν δεν πιστεύεις εμάς μια δοκιμή στην Dorna θα σε πείσει. Εδώ, κάτω από πορτρέτα θρυλικών μορφών της ρουμάνικης ιστορίας (για να δούμε πόσους θα αναγνωρίσεις) θα δοκιμάσεις πεντανόστιμα μαγειρευτά σαν το γκούλας με μοσχαράκι κοκκινιστό, την Τοκιτούρα που είναι χοιρινή τηγανιά με αυγό μάτι, μαμαλίγκα και πρόβειο τυρί, τα θεϊκά κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και πουρέ πατάτας, τα κοκκινιστά φασόλια με καπνιστό χοιρινό, το κότσι με λάχανο τουρσί στο τηγάνι και το κοτόπουλο με μπομπότα και κρέμα σκόρδου. Για φουλ έξτρα γεύμα, με τα ορεκτικά σου, τα κρασιά σου και τα ωραία σου, δύσκολα θα πληρώσεις περισσότερα από 15-17€ το άτομο.

Αρόλιθος
Αγίας Λαύρας 70, τηλ.: 2102010760

Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα πατώματα και ατμοσφαιρικοί φωτισμοί μέσα, τραπεζάκια κάτω από τις φυλλωσιές στο φαρδύ πεζοδρόμιο έξω, σε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια των Πατησίων, που αγαπά ιδιαίτερα την κρητική και τη ναξιώτικη κουζίνα. Στο μενού του συναντάμε επιλογές σαν τα σκιουφιχτά μακαρόνια με απάκι χοιρινό, λιαστή ντομάτα, πιπεριές Φλωρίνης, στακοβούτυρο, παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου και νωπή μυζήθρα Κρήτης, το κριθαρότο με σύγκλινο Χανίων και Μετσοβόνε, το κυδωνάτο μοσχάρι (μια παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή) με χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα και το καταπληκτικό γαμοπίλαφο με αρνάκι τσιγαριαστό. Λογαριασμός με κρασί, στα 22€ περίπου το άτομο.

Μαγειρείο Μαρτίνης
Πατησίων 289, τηλ.: 2102111063

Σε ένα ιστορικό κτίριο των Πατησίων, που χτίστηκε το 1888 και λειτούργησε αρχικά ως καφενείο (από το 1908) και αργότερα –από το 1978 για την ακρίβεια– ως το εστιατόριο που είναι σήμερα: Παραδοσιακό μαγειρείο και ψησταριά, δύο σε ένα, με έναν ρετρό χώρο στο εσωτερικό και μία κουκλίστικη αυλή για τις μεσημεριανές λιακάδες. Εδώ διαλέγεις από τη βιτρίνα πεντανόστιμα, μαμαδίσια φαγητά σαν το κοκκινιστό μοσχαράκι, το κουνέλι στιφάδο, το κατσικάκι στον φούρνο, το μπριάμ, τις αγκινάρες α λα πολίτα, τους γίγαντες Πρεσπών στον φούρνο, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, τις μελιτζάνες παπουτσάκια και πάει λέγοντας, ή αν είσαι βέρος κρεατοφάγος πας παραδίπλα, στις σούβλες, και σου τρέχουνε τα σάλια με κοντοσούβλια, κοκορέτσια, γουρουνόπουλα, κοτόπουλα και κεμπάπ (ναι, γίνεται στη σούβλα και είναι πεντανόστιμο). Συνοδεύεις με κρασί και πληρώνεις περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως αν θα κινηθείς σε μαγειρευτά ή κρεατικά.

Το Μανταλάκι
Μπάμπη Αννίνου 15, τηλ.: 2102011546

Συνεργατικό καφενείο που άντεξε στον χρόνο (σου το είχαμε συστήσει πρώτη φορά πριν από 10 ολόκληρα χρόνια) και συνεχίζει ακάθεκτο να προμηθεύεται τα προϊόντα του απευθείας από μικροπαραγωγούς και συνεταιρισμούς, χωρίς μεσάζοντες: Η φάβα είναι βιολογική και έρχεται από τον Δομοκό, απάκι και παξιμάδια παίρνουν από την Κρήτη, φέτα και γραβιέρα από τη Μυτιλήνη, βιολογικά κρασιά από τη Λήμνο, Αγιωργίτικο και ημίγλυκο από την Ορεινή Κορινθία. Το μενού είναι μικρό αλλά θαυματουργό, και με σούπερ τιμές: Στα 8€ η μεγάλη ποικιλία, 4€ ο καγιανάς, 6€ τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με γιαούρτι, για να έχεις μια ιδέα. Με κρασιά ή τσίπουρα, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 15€ το άτομο.

Σπύρος-Αντώνης
Γαβριηλίδου 24, τηλ.: 2102022358

Με ιστορία που ξεκινά από το 1974, αυτό εδώ είναι ένα γλυκύτατο παραδοσιακό ταβερνάκι, με τα τραπέζια του στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα, και τα μαγειρευτά του στη βιτρίνα. Βγάζει και τραπεζάκια έξω, σε ένα μικρό στενάκι όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, και τα φορτώνει με νοστιμιές όπως τα σπιτικά ντολμαδάκια, το κρασάτο χοιρινό, το λεμονάτο αρνάκι, το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, τα γιουβαρλάκια, αλλά και με ψητά σαν τις μπριζόλες, τα παϊδάκια και τα λουκάνικα, όλα στα κάρβουνα. Συνοδεύεις με κρασί και τα κλασικά ταβερνίσια ορεκτικά (φρεσκοκομμένες πατατούλες, κολοκυθο- ή ρεβυθοκεφτέδες και γεμιστές πιπεριές) και πληρώνεις γύρω στα 17€ το άτομο.

Ρουμπαγιάτ Καφενείο
Τσίλλερ 55, τηλ.: 21 0223 1000

Φιλόξενο και παρεΐστικο, με νοσταλγικό μωσαϊκό στο πάτωμα μέσα και σκεπαστό εξωτερικό χώρο για τους θεριακλήδες και όχι μόνο, το Ρουμπαγιάτ είναι ένα καφενείο-μεζεδοπωλείο σαν εκείνα που συναντάμε κατά κανόνα στα στενάκια του Κεραμεικού –και τα οποία πλέον στριμώχνονται ανάμεσα σε μπραντσάδικα και ακριβά εστιατόρια. Εδώ θα δοκιμάσεις μεζεδάκια απλά αλλά πεντανόστιμα: Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ντομάτα τριαντάφυλλο, καβουρμά, κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, χοιρινή τηγανιά, φάβα από φασόλια Χρυσούπολης με τριμμένο παστουρμά, πατάτες ψητές και κεμπάπια από την Φλώρινα. Με τα κρασιά σου, τα τσίπουρά σου και τα ωραία σου, θα πληρώσεις στο τέλος γύρω στα 15€ το άτομο.

Baus Bar
Πατησίων 337, τηλ.: 2102230202

Μετράει λίγα χρόνια ζωής (άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2021) έχει όμως φανατικούς θαμώνες, που το τιμούν από το πρωί για καφεδάκι μέχρι αργά για ωραία κοκτέιλ, ακόμα ωραιότερες μουσικές και καθαρά, γενναιόδωρα ποτά σε σούπερ τιμές (από 7€) από την ψαγμένη κάβα του. Φιλοξενεί συχνά πυκνά δυνατά λάιβ, κεφάτα πάρτι και events που περιλαμβάνουν εκθέσεις, θεματικές βραδιές και stand up comedy. Αν πεινάσεις, παίζουν και νοστιμότατα τσιμπολογήματα –δοκίμασε την πίτσα, θα μας θυμηθείς.

Beans & Hops
Λεωφ. Ηρακλείου 43, τηλ.: 2102022026

Είναι, βασικά, αυτό που λέει το όνομά του: Το τέλειο μέρος για specialty καφέδες και ψαγμένες μπύρες από μικροζυθοποιίες, τις οποίες θα βρεις τόσο στις βρύσες του όσο και σε μπουκάλια. Οι συνήθεις ύποπτοι Strange Brew, Noctua και Brewdog δηλώνουν φυσικά δυναμικό παρών, δεν λείπουν όμως και πιο δυσεύρετα ονόματα όπως αυτά των Funky Fluid, Babel, Hop Hooligans, Seven Island και δεν συμμαζεύεται. Τα ποτήρια ξεκινούν από 3,50€.

Αλχημεία
Αγίας Λαύρας 35, τηλ.: 21 0228 2330

Θρυλικό και κοσμαγάπητο ροκόμπαρο με πανέμορφη αυλή και ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο, φουλ του ξύλου, με μεγάλη μπάρα ό,τι πρέπει για γνωριμίες και αυστηρά ολντ σκουλ ροκ μουσικές (ξένες και πιο αργά ελληνικές) να φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Έχει μεγάλη ποικιλία σε μπύρες και ποτά, φτιάχνει και ωραία κλασικά κοκτέιλ (η Μαργαρίτα στα «οπωσδήποτε») ανοίγει και από νωρίς για καφεδάκι στην σκεπαστή αυλή του. Το απλό ποτό στα 7€.

Κόμης
Λασκαράτου 20, τηλ.: 21 0211 2135


Φωτό: Marina Eptaimerou | Google Maps

Μία ακόμα από τις θρυλικές διευθύνσεις τον Άνω Πατησίων, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό με γλυκύτατο κηπάκι, στο οποίο εννοείται βγάζει τραπεζάκια, και σερβίρει μπύρες και ποτά σε καλές τιμές (από 7€). Είναι κι αυτό ροκ, και σε μουσική και σε διάθεση, πράγμα που σημαίνει χαλαρό και χύμα, τέρμα ανεπιτήδευτο και καθόλου ποζεράδικο. Εδώ θα έρθεις για ποτό αργά (γιατί αργά γίνονται τα πιο ωραία, κι ας ανοίγει από τις 18.00 το απόγευμα) και θα θυμηθείς κάτι από τα φοιτητικά σου χρόνια. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο Κόμης μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, παραμένοντας στο πόστο του από τα μακρινά 80s μέχρι σήμερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v