6 πανέμορφα χωριά της Ιταλίας σε περιμένουν

Από την Τοσκάνη στο Cinque Terre και από εκεί στη Λιγουρία και την Ούμπρια, έξι κουκλίστικα ιταλικά χωριά… και πώς θα πας εκεί.

6 πανέμορφα χωριά της Ιταλίας σε περιμένουν

Φανταστική η Ρώμη, ωραίο και το Μιλάνο, η Ιταλία όμως δεν είναι μόνο οι πόλεις της. Είναι και τα πανέμορφα, ειδυλλιακά χωριά της, πέντε από τα οποία σου διαλέξαμε για το επόμενο ταξίδι σου.

Πορτοφίνο, Λιγουρία

Με πληθυσμό λιγότερους από 400 κατοίκους, αυτό το κουκλίστικο παραθαλάσσιο χωριό έχει δικαίως χαρακτηριστεί ένα από τα ομορφότερα αγκυροβόλια της Ευρώπης. Είναι φημισμένο για τα ιστορικά ξενοδοχεία του, σαν το Hotel Splendido και το Grand Hotel Miramare (έχει όμως και οικονομικές επιλογές διαμονής, μην τρομάζεις) και απέχει μόλις μία ώρα από την Γένοβα –την γενέτειρα, μεταξύ άλλων, του πέστο και της φοκάτσια. Θα προσθέταμε και ότι τα γεύματά σου εδώ θα είναι αξέχαστα, αλλά εντάξει, αυτό ισχύει σε όλη την Ιταλία.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair ως το Μιλάνο (από 44€ πήγαινε-έλα τον Νοέμβριο) και από εκεί είτε οδικώς σε δύο ώρες, είτε με τραίνο σε τρεισήμιση.

Κατσελούτσιο, Ουμπρία

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός απότομου λόφου σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Κατσελούτσιο είναι το υψηλότερο—και κατά πάσα πιθανότητα το πιο όμορφο—χωριό στη οροσειρά των Απεννίνων. Το χωριό απολαμβάνει θέα σε χιονισμένες βουνοκορφές από τη μια και καταπράσινες πεδιάδες από την άλλη, που πλημμυρίζουν κατακόκκινες παπαρούνες και μωβ βιολέτες την άνοιξη. Δυστυχώς, ένας σεισμός το 2016 κατέστησε το χωριό σχεδόν ακατοίκητο, αλλά μερικοί εναπομείναντες κάτοικοι έχουν ξανανοίξει καταστήματα και εστιατόρια που είναι ανοιχτά για επισκέπτες.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair ως τη Ρώμη (από 55€ πήγαινε-έλα τον Νοέμβριο) και από εκεί σε οδικώς σε δυόμιση περίπου ώρες. Υπάρχει και λεωφορείο, που θα σε φέρει στο χωριό σε περίπου τρεις, αλλά δεν είναι φτηνό (γύρω στα 60€ one way).

Αλμπερομπέλο, Πούλια

Εντάξει, εδώ κλέβουμε λίγο, το Αλμπερομπέλο είναι κάπως μεγάλο για να το πεις χωριό, κοίτα το όμως και πες μας με το χέρι στην καρδιά ότι θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε από αυτήν εδώ τη λίστα. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι του κάνουν τα λευκά σπιτάκια του να μοιάζουν μόνιμα καλυμμένα με χιόνι, κι ήταν αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους που έκανε την UNESCO να το ανακηρύξει ολόκληρο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1996. Μην παραλείψεις να ανέβεις στο παρατηρητήριο Belvedere Trulli στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, απ’ όπου η θέα σε όλη την πόλη κόβει την ανάσα.

Πώς θα πας εκεί: Αν έχεις μέρες στη διάθεσή σου, ωραία ιδέα είναι να πάρεις το ferry Πάτρα-Μπάρι (150€ πήγαινε-έλα) και από εκεί το λεωφορείο, που θα σε φέρει στο χωριό σε μία ώρα, με μονοψήφιο εισιτήριο. Αλλιώς, πας την easyjet ως τη Νάπολη (από 70€ πήγαινε-έλα τον Δεκέμβριο) και από εκεί με λεωφορείο σε τεσσεράμιση ώρες.

Πιετραπερτόζα, Βασιλικάτα

Μέσα σε ένα από τα εντυπωσιακότερα σκηνικά σε ολόκληρη την Ιταλία φωλιάζει αυτό το γλυκύτατο χωριό των 937 κατοίκων: Σκαλισμένο όλο στον βράχο, μοιάζει να κρέμεται από την βουνοπλαγιά, εκεί ψηλά στα 1066 μέτρα. Το ίδιο το χωριό είναι πανέμορφο, στεφανωμένο από ένα κάστρο των Σαρακηνών του 9ου αιώνα, αλλά η κορυφαία εμπειρία κάθε επίσκεψης εδώ είναι μια βόλτα στο Il Volo dell'Angelo: Το ψηλότερο zipline του πλανήτη προσφέρει απαράμιλλη θέα στο χωριό και τα φυσικά τοπία που το αγκαλιάζουν.

Πώς θα πας εκεί: Με την easyjet ως τη Νάπολη, όπως προηγουμένως, και από εκεί οδικώς σε δύο ώρες, ή με τραίνο σε τέσσερις.

Βερνάτζα, Λιγουρία

Η Βερνάτζα των 764 κατοίκων είναι ίσως το ομορφότερο από τα χωριά του Cinque Terre. Οι δρόμοι της είναι γεμάτοι με χαρακτηριστικά πολύχρωμα σπίτια και τόσες τζελατερίες όσες δεν προλαβαίνεις να δοκιμάσεις ακόμα και αν έχεις σκοπό να φας το βάρος σου σε τζελάτο, ενώ κατηφορίζουν προς μια μικρή αμμώδη παραλία και το μοναδικό φυσικό λιμάνι του Cinque Terre. Αν και θέα στη θάλασσα απολαμβάνεις πίσω από κάθε στροφή, οι πιο εντυπωσιακές πανοραμικές εικόνες βρίσκονται στο Belforte, ένα εμβληματικό εστιατόριο θαλασσινών μέσα σε ένα κάστρο του 11ου αιώνα στην άκρη του λιμανιού.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair στη Μπολόνια (από 63€ μετ’ επιστροφής τον Νοέμβριο) και από εκεί οδικώς ή με λεωφορείο σε τρεισήμιση ώρες.

Κολλόντι, Τοσκάνη

Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου στην Τοσκάνη μεταξύ Φλωρεντίας και Πίζας, θα βρεις το Κολλόντι: ένα υπέροχο μεσαιωνικό χωριό διάσημο ως τόπος καταγωγής του Πινόκιο (για την ακρίβεια του δημιουργού του, Καρλό Κολλόντι). Εννοείται ότι δεν φεύγεις από εδώ χωρίς να επισκεφθείς το Πάρκο Πινόκιο, που φιλοξενεί το ψηλότερο ξύλινο άγαλμα του Πινόκιο στον κόσμο, καθώς και τους κοντινούς Κήπους Γκαρτσόνι γεμάτους αναγεννησιακά αγάλματα, περίτεχνες κρήνες και καταπράσινα δάση μπαμπού.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair στη Μπολόνια όπως προηγουμένως, και από εκεί οδικώς σε μιάμιση περίπου ώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v