Ταξίδι στο Τόκιο: 4 μουσεία που δεν πρέπει να χάσετε

Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας προτείνουμε 4 μουσεία που δεν πρέπει να χάσετε αν ο δρόμος σας βγάλει στο γοητευτικό Τόκιο.

Ταξίδι στο Τόκιο: 4 μουσεία που δεν πρέπει να χάσετε

Τα ταξίδια είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μας. Μας φέρνουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, διευρύνουν τους ορίζοντές μας, μας παίρνουν από το χέρι και μας ξεναγούν στις αμέτρητες διακλαδώσεις και ανατροπές που ακολούθησε η ιστορία και η τέχνη – ειδικά όταν μας οδηγούν σε μακρινούς, πανάρχαιους τόπους με παραδόσεις χιλιετιών που δεν μοιάζουν με τον οικείο σε εμάς δυτικό πολιτισμό.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 125 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, το 2024 έχει ονομαστεί Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας, με περιοδικές εκθέσεις που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών και ανταλλαγές επισκέψεων των πολιτικών ηγεσιών.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας προτείνουμε 4 μουσεία που δεν πρέπει να χάσετε αν ο δρόμος σας βγάλει στο γοητευτικό Τόκιο.

Εθνικό Μουσείο του Τόκιο

Είναι ο προορισμός που κανένας δεν πρέπει να χάσει αν βρεθεί στο Τόκιο, κάτι σαν το Μουσείο της Ακρόπολης για όσους επισκέπτονται την Αθήνα ή το Λούβρο στο Παρίσι. Το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο αποτελείται από έξι κτίρια που απλώνονται μέσα στο Πάρκο του Ουένο και καλύπτουν την ιστορία δέκα χιλιετιών με έμφαση στην αρχαία και μεσαιωνική ιαπωνική τέχνη.

Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να θαυμάσει κανείς τα πάνω από 110.000 εκθέματά του ανάμεσα στα οποία βρίσκονται αριστουργήματα ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα περιηγηθούμε στις υπέροχες αίθουσες του μουσείου μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα απορροφήσουμε όσα περισσότερα προλαβαίνουμε. Σκεφτείτε λίγο σαν να προσπαθείτε να παίξετε όσα περισσότερα online παιχνίδια βίντεο πόκερ: είναι αδύνατο να τα δοκιμάσετε όλα μέσα σε 2-3 ώρες οπότε πρέπει να επιλέξετε εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στα γούστα σας.

Αν, για παράδειγμα, σας γοητεύει η Ελληνοβουδιστική τέχνη, το αποτέλεσμα δηλαδή των πολιτισμικών προσμίξεων διαφόρων τάσεων του κλασικού ελληνισμού και του βουδισμού που ξεκινάει με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 4ο αιώνα π.Χ., το Εθνικό Μουσείο του Τόκυο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή με κλασικές αναπαραστάσεις του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού ρεύματος. 

Διαφορετικά, δώστε έμφαση στην Ιαπωνική Γκαλερί (Honkan) όπου θα βρείτε τα highlights του μοναδικού ιαπωνικού πολιτισμού. Ζωγραφισμένα αγγεία, κιμονό ανεκτίμητης αξίας και ασυναγώνιστης αισθητικής αλλά και τα πιο εμβληματικά κατάνα, τα διάσημα σπαθιά των σαμουράι, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από τη δική του ιστορία πίστης και γενναιότητας.

teamLab Borderless

Το 2018 η καλλιτεχνική κολεκτίβα άνοιξε τις πύλες του teamLab Borderless, ενός μουσείου ψηφιακής τέχνης που έκανε πάταγο σε διεθνές επίπεδο και προσέλκυσε 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες μόλις τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του.

Οι καλλιτέχνες που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα φιλοδοξούν να μετατρέψουν την τέχνη από προϊόν κατανάλωσης σε μια εμπειρία που βιώνεται και με τις πέντε αισθήσεις, επαναπροσδιορίζοντας για πάντα την έννοια αλλά και τα όρια της τέχνης όπως τη γνωρίζουμε. Όπως δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας, Takashi Kudo, στο CNN, «Θέλουμε να σκεφτόμαστε — να δημιουργήσουμε — μια κοινωνία ύπαρξης, όχι μια κοινωνία προϊόντων.»

Στις διάφορες αίθουσες του αναπάντεχου αυτού μουσείου οι ψηφιακές εγκαταστάσεις είναι διαδραστικές και διαρκώς μεταβαλλόμενες αφού αλληλεπιδρούν με τους θεατές και ανταποκρίνονται στις κινήσεις τους.

Οι αίθουσες Borderless World, Light Sculpture, Bubble Universe, Future Park και Tea House προσφέρουν μια φουτουριστική πανδαισία χρωμάτων και εικόνων και καλούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόσμου με συνειδητότητα αφήνοντας πίσω την κακοφωνία της αισθητηριακής κόπωσης.

Μουσείο Ghibli

Το Ghibli είναι δημιούργημα του σπουδαίου σκηνοθέτη ταινιών κινουμένων σχεδίων anime και ενός εκ των ιδρυτών του Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν στους μαγικούς κόσμους των ταινιών με τα ολοζώντανα σκηνικά και τους πολυαγαπημένους ήρωες σε ένα χώρο που η φαντασία και η πραγματικότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

Από το χωριό της θρυλικής πλέον Πριγκίπισσας Μονονόκε (την ταινία που εκτόξευσε διεθνώς τη φήμη του Miyazaki) μέχρι το Κινούμενο Κάστρο και τον στρατιώτη-ρομπότ από Το Κάστρο στον Ουρανό, το Ghibli χαρίζει στους επισκέπτες τους μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Πάνω απ’ όλα βρίσκεται η αγάπη του δημιουργού για την τέχνη του και όχι η εμπορική εκμετάλλευση αυτής.

Στο υπόγειο του μουσείου βρίσκεται το πανέμορφο Saturn Theater, με το μπλε ταβάνι και τα λουλούδια στους τοίχους, χωρητικότητας μόλις 80 θεατών, το οποίο φιλοξενεί προβολές ταινιών μικρών μήκους του Hayao Miyazaki.

Το μουσείο Ghibli προσελκύει ένα πανέμορφο, ετερόκλητο κοινό από όλο τον κόσμο αφού είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στους λάτρεις των anime κάθε ηλικίας σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκονται. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα εισιτήρια, τα οποία γίνονται διαθέσιμα για αγορά στις 10 κάθε μήνα και αφορούν τον επόμενο μήνα, γίνονται ανάρπαστα και εξαντλούνται γρήγορα. Οπότε προγραμματίστε αναλόγως.

Μουσείο Παράσιτων Meguro

Ναι, είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του και δεν σας το προτείνουμε αν έχετε ευαίσθητο στομάχι αφού φιγουράρει σε πολλές λίστες με τα πιο μακάβρια μουσεία παγκοσμίως ανάμεσα στο Kunstkamera της Αγίας Πετρούπολης και το Μουσείο Ασθενειών στο Σίδνεϊ.

Αν, όμως, τα μουσεία τέχνης δεν σας λένε και πολλά και προτιμάτε να περνάτε τον χρόνο σας σε πιο εξειδικευμένα μουσεία με επιστημονικό και γνωσιολογικό ενδιαφέρον, το Μουσείο Παράσιτων είναι μια ξενάγηση στον μικροσκοπικό αλλά και εντυπωσιακό κόσμο της παρασιτολογίας.

Στον πρώτο όροφο του μουσείου εκτίθενται 300 παράσιτα διατηρημένα μέσα σε δοχεία και πληροφοριακό υλικό για τη φύση, την ποικιλομορφία και τον κύκλο ζωής τους. Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην επίδραση των παράσιτων στον ανθρώπινο οργανισμό και τα συμπτώματα που προκαλούν, ενώ οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα διάφορα εκθέματα είναι τόσο ανατριχιαστικές όσο και συναρπαστικές.

Το Μουσείο Παράσιτων Meguro είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, προσελκύει πολλούς τουρίστες και η είσοδος είναι δωρεάν.

Δυο λόγια για το τέλος

Ως κέντρο πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών εξελίξεων, το Τόκιο είναι μία από εκείνες τις πρωτεύουσες που καταφέρνουν να διατηρούν την κληρονομιά της μακραίωνης ιστορίας τους ενώ ταυτόχρονο αποτελούν λίκνο των νέων διεθνών τάσεων. Τα τέσσερα μουσεία που προτείνουμε εδώ είναι μοναδικοί προορισμοί που αξίζουν την προσοχή σας αλλά αυτή η μικρή λίστα δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαντλητική.

Υπάρχει το Μουσείο Mori, χωρίς μόνιμη συλλογή αλλά με περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, το Μουσείο Koishikawa Ukiyo-e που είναι αφιερωμένο στην ιαπωνική τέχνη Ukiyo-e, το Emperor Showa Memorial Museum που είναι αφιερωμένο στη ζωή του αυτοκράτορα Χιροχίτο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και δεκάδες άλλα μουσεία που είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά και ιδιαίτερα γούστα.

Πάρτε ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια και διαλέξτε εκείνα που σας ταιριάζουν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v