10 ταινιάρες για να δεις τον Σεπτέμβρη στο Cinobo

Ταινίες που γέμισαν τους θερινούς κινηματογράφους το καλοκαίρι που φεύγει και άλλες που συζητήθηκαν την χειμερινή σαιζόν, έρχονται αυτόν τον μήνα στο Cinobo.

10 ταινιάρες για να δεις τον Σεπτέμβρη στο Cinobo

Η επιστροφή στην πόλη θα είναι φέτος κινηματογραφική, κι αυτό όχι μόνο τα βράδια που θα δεις τα τελευταία θερινά σινεμά της σαιζόν, αλλά και τα άλλα, εκείνα που θα μείνεις σπίτι. Το Cinobo έχει φροντίσει για αυτό, με ταινιάρες που έχασες τους τελευταίους μήνες ή που θέλεις να ξαναδείς από την άνεση του καναπέ σου.

Στα highlights του μήνα ξεχωρίζει ο προπέρσινος Χρυσός Φοίνικας των Καννών, το Τρίγωνο της Θλίψης, με τον Ρούμπεν Έστλουν να δίνει τον καλύτερο σκηνοθετικό του εαυτό, καθώς καταπιάνεται για άλλη μια φορά με την ταξική σάτιρα. Κάπως έτσι, έχουμε μια απολαυστική μαύρη κωμωδία που βάζει στο μπλέντερ τον Μαρξ, τον καταναλωτισμό και τις… σωματικές εκκρίσεις, με φόντο την παραλία της Χιλιαδούς.

Το πολυσυζητημένο Πολύδροσο, η πρόσφατη ταινία του The Boy - Αλέξανδρου Βούλγαρη που γέμισε τα θερινά σινεμά στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, ανεβαίνει και αυτή στο Cinobo. Η Σοφία Κόκκαλη και η Βίκυ Καγιά ξεχειλίζουν ομορφιά και αγάπη στους ρόλους της μαμάς και της κόρης, σε «μια ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν όχι τρυφερό κόσμο» όπως λέει ο σκηνοθέτης της.

Ακόμη, η ταινία με το απόλυτο plot twist που έκαψε καρδιές και κατέγραψε απανωτά sold out το καλοκαίρι στα θερινά σινεμά, η Ομαδική Θεραπεία του Ισπανού Γκεράρντο Ερέρο, ανεβαίνει και αυτή στην πλατφόρμα του Cinobo.

Τέλος, η συλλογή Back to School κάνει την επιστροφή στα σχολεία να μοιάζει εύκολη υπόθεση με δέκα ταινίες που μας πάνε πίσω, στα μαθητικά μας χρόνια.

Από όλη αυτή την πλούσια λίστα, σου συγκεντρώσαμε 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις.

Γυναίκα Από… (Woman of…) των Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα, Μίχαλ Ένγκλερτ (2023)

Με φόντο το τοπίο της πολωνικής μετάβασης από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό, η ταινία εκτείνεται σε 45 χρόνια από τη ζωή της Ανιέλα και το ταξίδι της να βρει την προσωπική ελευθερία ως τρανς γυναίκα. Μια ριζοσπαστική σπουδή με δάνεια από το σινεμά του Αντρέι Βάιντα, τοποθετεί την προσωπική πάλη μιας γυναίκας στο πλαίσιο της Ιστορίας μιας χώρας που βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής αλλαγής. Θαρραλέο, προσωποκεντρικό πολιτικό σινεμά, με συμμετοχή στο διαγωνιστικό της Βενετίας.

Ο Ονειροπόλος (The Dreamer) της Αναΐς Τεγιέν (2023)

Ένας μονόφθαλμος επιστάτης μιας εγκαταλελειμμένης έπαυλης ζει με τη μητέρα του σε ένα μικρό σπιτάκι στην είσοδο του κτήματος. Οι μέρες περνάνε χωρίς εκπλήξεις μέχρι τη θυελλώδη νύχτα που η κληρονόμος της οικογένειας επιστρέφει στην έπαυλη. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2023 για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αναϊς Τεγιέν, ένα σαγηνευτικά αταξινόμητο μοντέρνο παραμύθι που αποκαλύπτει μια συγκλονιστική ιστορία λαχτάρας και απογοήτευσης, δημιουργικής έκφρασης και ανεκπλήρωτου έρωτα.

Πολύδροσο του Αλέξανδρου Βούλγαρη aka The Boy (2023)

Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, τη μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Οι Σοφίες περνάνε τις μέρες σκοντάφτοντας σε πρώτα φιλιά και μυστικά. Μια γλυκύτατη και συγκινητική ματιά πάνω στη σχέση μητέρας-κόρης, με υπέροχες ερμηνείες από τη Σοφία Κόκκαλη και τη Βίκυ Καγιά.

Ομαδική Θεραπεία (Under Therapy) του Γκεράρντο Ερέρο (2023)

Τρία παντρεμένα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία καλούνται από την ψυχολόγο τους σε μια ομαδική συνεδρία. Θα βγάλουν σταδιακά τα άπλυτά τους στη φόρα σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών, τη ζήλεια και το σεξ, μέχρι να καταλήξουν όλα σε ένα εντελώς απροσδόκητο, όσο και συγκλονιστικό τέλος.

Ο Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντερμαν (2020)

Ένας ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης αριστοκρατίας του ’60. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο πατέρας του μπαίνει στο νοσοκομείο, βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του στο σήμερα. Ένα ιδιόμορφο παραμύθι, μια ιστορία αργοπορημένης ενηλικίωσης, και η αξία του να βρίσκεις έμπνευση στα πιο απρόσμενη μέρη, μπλέκονται περίτεχνα σε μια ελληνική ταινία που αγαπήθηκε όπου κι αν προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο. Απολαυστικός ο Δημήτρης Ήμελλος στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και οι Ταμίλα Κουλίεβα, Στάθης Σταμουλακάτος και Θανάσης Παπαγεωργίου στο πλάι του.

Ένας Σοβαρός Άνθρωπος (A Serious Man) των Τζόελ και Ίθαν Κοέν (2009)

Η ζωή του Λάρι καταρρέει. Η σύζυγός του τον εγκαταλείπει και κάποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τους στόχους του. Ο Λάρι ζητά συμβουλές από τρεις διαφορετικούς ραβίνους. Θα τον βοηθήσει κάποιος να ξεπεράσει τα πολλά δεινά του; Η ταινία που γύρισαν οι αδερφοί Κοέν μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» είναι ένα παρεξηγημένο κατά την κυκλοφορία του, προσωπικό σινεμά όπως μόνο οι δυο τους ξέρουν να το κάνουν: Μοχθηρά πνεύματα, κρυφές συνωμοσίες και υπαρξιακό μαύρο χιούμορ.

Το Τρίγωνο της Θλίψης (Triangle of Sadness) του Ρούμπεν Έστλουντ

Δύο νεαρά μοντέλα και influencers μοιράζονται μια κρουαζιέρα σε ένα υπερπολυτελές σκάφος με εμπόρους όπλων, έναν ολιγάρχη και τον αλκοολικό καπετάνιο. Γρήγορα έρχονται τα πάνω κάτω. Μετά το Τετράγωνο, ο Ρούμπεν Έστλουν καταπιάνεται ξανά με την ταξική σάτιρα σε μια απολαυστική μαύρη κωμωδία που βάζει στο μπλέντερ τον Μαρξ, τον καταναλωτισμό και τις…σωματικές εκκρίσεις με φόντο την παραλία της Χιλιαδούς. Έρχεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Κύριος Μπάχμαν και η Τάξη του (Mr. Bachmann and His Class) της Μαρία Σπεθ (2021)

Μακριά από τα κλισέ δράματα για εμπνευσμένους δασκάλους σε “δύσκολα” σχολεία, το ντοκιμαντέρ της Μαρία Σπετ είναι ένα σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο, μια αναγκαία καταγραφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πολυσυλλεκτική σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ο Ντίτερ Μπάχμαν είναι ο δάσκαλος της τάξης 6Β του εισαγωγικού έτους για το γυμνάσιο σε μια πόλη μεταναστών, όπου προετοιμάζει τα παιδιά για τη γερμανική πραγματικότητα μακριά από τις αυστηρά ακαδημαϊκές οδηγίες.

Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ (Loving Vincent) των Ντ. Κ. και Χιου Γουέλτσμαν (2017)

Κι αν οι πίνακες ζωγραφικής μπορούσαν να ζωντανέψουν; Αυτή την ερώτηση αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα η δημιουργική ομάδα πίσω από το Loving Vincent το 2017, παραδίδοντας ένα αψεγάδιαστο animation, μια κινηματογραφική εμπειρία ανεπανάληπτης ομορφιάς. Μέσα από χιλιάδες animated ελαιογραφίες ζωγραφισμένες στο χέρι, ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός άνδρα που έρχεται στην τελευταία πατρίδα του ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ για να ερευνήσει τις τελευταίες μέρες του εκεί. Έρχεται στις 13 Σεπτεμβρίου.

Τόρι και Λοκίτα (Tori and Lokita) των Ζαν-Πιέρ και Λυκ Νταρντέν (2022)

Ένα νεαρό αγόρι και μια έφηβη ταξιδεύουν ολομόναχα από την Αφρική ως το Βέλγιο, βάζοντας την ανεκτίμητη φιλία τους πάνω από τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας τους. Η Λοκίτα πρέπει να δουλεύει για να ξεπληρώσει τους λαθρέμπορους που την έφεραν στη χώρα, αλλά και να βγάλει χρήματα για να στείλει πίσω στο σπίτι της. Οι αδερφοί Νταρντέν πιο οργισμένοι από ποτέ, σε μια ανθρωποκεντρική, σκληρή ιστορία επιβίωσης στην καρδιά της Ευρώπης. Δύο παιδιά ενάντια στον κόσμο, με μόνα όπλα την φροντίδα και την αλληλοϋποστήριξη. Ειδικό Βραβείο 75ης επετείου στο φεστιβάλ Καννών. Έρχεται στις 26 Σεπτεμβρίου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v