Ένα καλό κόλπο για να ξέρεις αν ονειρεύεσαι

Έχεις βρεθεί ποτέ μέσα σε όνειρο να αναρωτιέσαι αν αυτό που βλέπεις είναι όνειρο; Κι όμως, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να το διαπιστώσεις.

Ένα καλό κόλπο για να ξέρεις αν ονειρεύεσαι

Λέγεται lucid dreaming, σημαίνει σε ακριβή μετάφραση διαυγές ονείρεμα, και σε πιο ελεύθερη αλλά περισσότερο κατανοητή το να έχεις διαύγεια μέσα στα όνειρά σου. Αν το εξασκήσεις μπορείς να ελέγξεις τα σενάρια των ονείρων σου, να ξεφορτωθείς για πάντα τους εφιάλτες, και να κάνεις τα πιο κουλ πράγματα στο ονειρικό ρεπερτόριο –το να πετάς, ας πούμε, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο δημοφιλή.

Εδώ, όμως, δεν είμαστε για να αναλύσουμε το lucid dreaming –αυτό το έχουμε κάνει, εδώ– αλλά για να εστιάσουμε στο πρώτο του βήμα, στην τεχνική που εφαρμόζεται εύκολα και από απολύτως αρχάριους, και που θα σου χρησιμεύσει ακόμα και καμία πρόθεση να μην έχεις να το πας παραπέρα το πράγμα.

Ο πρώτος κανόνας, που λες, του lucid dreaming, λέει ότι για να ελέγξεις το όνειρο που βλέπεις, να επηρεάσεις δηλαδή την εξέλιξή του καταπώς θέλεις, είναι να βεβαιωθείς πως πρόκειται όντως για όνειρο. Κι εδώ είναι το κλειδί: Υπάρχει μια τεχνική για να επιβεβαιώσεις ότι αυτό που συμβαίνει το βλέπεις στον ύπνο σου, όπως –βάζουμε στοίχημα– έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός ονείρου.

Κι αυτή η τεχνική είναι το εξής απλό: Να δοκιμάσεις να σβήσεις τα φώτα.

Ναι, καλά διάβασες. Το μόνο που έχεις να κάνεις με το που αναρωτηθείς αν ονειρεύεσαι ή όχι, είναι να ψάξεις να βρεις έναν διακόπτη (πάντα υπάρχει, με το που τον σκεφτείς εμφανίζεται, έτσι λειτουργούν τα όνειρα) και να τον κλείσεις. Αν εξακολουθείς να βλέπεις, συγχαρητήρια, μόλις διαπίστωσες ότι βρίσκεσαι σε όνειρο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δηλαδή τα φώτα στα όνειρα δεν σβήνουν ποτέ; Επειδή, όπως μάλλον υποψιάζεσαι, χωρίς εικόνα δεν υπάρχει όνειρο, και χωρίς φως δεν υπάρχει εικόνα. Δεν μπορείς να ονειρευτείς το απόλυτο σκοτάδι, επειδή αυτό από μόνο του δεν είναι εικόνα. Οπότε, οι διακόπτες στα όνειρα δεν λειτουργούν, δίνοντάς μας την δικλείδα ασφαλείας να ξέρουμε πότε ονειρευόμαστε και πότε όχι.

Υπάρχουν και άλλες γνωστές τεχνικές για να διαπιστώσεις αν ονειρεύεσαι ή όχι, που δεν πιάνουν όμως τόσο καθολικά. Αυτές περιλαμβάνουν το να δοκιμάσεις να διαβάσεις κάτι, καθότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν στα όνειρα, να κοιταχτείς σε έναν καθρέφτη και να διαπιστώσεις ότι το είδωλό σου είναι κάπως περίεργο, δεν αντιστοιχεί ακριβώς στην πραγματικότητα, και τέλος να κλείσεις τη μύτη σου με το χέρι σου και να δοκιμάσεις να αναπνεύσεις –πολλές φορές, στο όνειρο αναπνέεις, ακόμα και με κλειστή μύτη.

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα (και επιστημονικότερα) για το lucid dreaming;

Αν τα αγγλικά σου είναι καλά, αυτή εδώ η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως το lucid dreaming αποτελεί μια υβριδική κατάσταση συνείδησης με καθορισμένες και μετρήσιμες διαφορές από την εγρήγορση και από τον ύπνο REM, ιδιαίτερα σε μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, που έχει κλινική και επιστημονική εφαρμογή στη γνωσιακή νευροεπιστήμη της συνείδησης. Και αυτή εδώ συγκεντρώνει σε σελίδες επί σελίδων την νευροεπιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το lucid dreaming, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, νευροαπεικονιστικών βλαβών του εγκεφάλου, φαρμακολογικών και άλλων μελετών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v