5 αστερισμοί που φαίνονται και από την Αττική και πώς θα τους αναγνωρίσεις

Η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος, η Κασσιόπη και άλλα αστέρια που μπορείς να εντοπίσεις στον αττικό ουρανό για να εντυπωσιάσεις το πρόσωπο.

5 αστερισμοί που φαίνονται και από την Αττική και πώς θα τους αναγνωρίσεις

Αφού καλύψαμε το μέγα ζήτημα από πού φαίνονται τα αστέρια στην Αττική, ήρθε η ώρα να σε μάθουμε πώς θα βρίσκεις τους πέντε βασικούς αστερισμούς του αττικού ουρανού με γυμνό μάτι, χωρίς τη βοήθεια εφαρμογών, γιατί τίποτα δεν δίνει περισσότερους πόντους ρομαντζάδας στα ραντεβού σου από αυτό.

Η Μεγάλη Άρκτος

Είναι η ευκολότερη στον εντοπισμό της, η γνωστή «κατσαρόλα» αν διάβαζες μικρός/η τα βιβλία των Μικρών Εξερευνητών. Είναι τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν μεταξύ τους ένα ευδιάκριτο ορθογώνιο, και τρία εξίσου λαμπερά στη σειρά, που φτιάχνουν το χερούλι της κατσαρόλας. Η Μεγάλη Άρκτος είναι αειφανής αστερισμός, που σημαίνει πως τη βλέπουμε χειμώνα-καλοκαίρι, και βοηθά πολύ στον προσανατολισμό αν ποτέ χαθείς στις ερημιές χωρίς σήμα στο κινητό. Πώς; Δώσε βάση.

Ο Πολικός Αστέρας

Το αστέρι που δείχνει πάντα τον βορρά φαίνεται με γυμνό μάτι και από την Αθήνα. Είναι κι αυτός αειφανής, και δίνει την εντύπωση πως δεν αλλάζει ποτέ θέση, ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτε από μήνα σε μήνα. Θα τον βρεις ακολουθώντας τη νοητή ευθεία από το τελευταίο δεξιά αστέρι της Μεγάλης Άρκτου, και υπολογίζοντας περίπου πέντε φορές την απόσταση ανάμεσα σε αυτό και το διπλανό του, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


[φωτό: Astronomia.org.gr]

Η Μικρή Άρκτος

Είναι η μικρή βερσιόν της Μεγάλης, ένα μίνι κατσαρολάκι στην ουρά του οποίου βρίσκεται ο Πολικός Αστέρας. Θα χρειαστεί να απομακρυνθείς αρκετά από την Αθήνα για να την εντοπίσεις με γυμνό μάτι, καθότι τα υπόλοιπα αστέρια που την απαρτίζουν δεν είναι τόσο φωτεινά όσο εκείνα της Μεγάλης, και η φωτορύπανση των πόλεων τα κρύβει. Σε καθαρό ουρανό, όμως, φαίνεται –για παράδειγμα– από τα Πεύκα του Σχινιά και από τις παραλίες της Κερατέας.

Η Κασσιόπη

Είναι ο αμέσως ευκολότερος στην αναγνώρισή του αστερισμός, μετά τις δύο Άρκτους, χάρη στο χαρακτηριστικό ζιγκ-ζαγκ των πέντε βασικών αστεριών της που σχηματίζουν ένα εμφανέστατο W στον νυχτερινό ουρανό. Είναι κι αυτή σχεδόν αειφανής από την Ελλάδα, και χρωστά το όνομά της στην βασίλισσα της Αιθιοπίας Κασσιόπη, την οποία οι αρχαίοι ημών έβλεπαν να σχηματίζεται στον αστερισμό καθισμένη πάνω στον θρόνο της (*) εξ ου και το όνομα «Η ένθρονος» ή «Η του θρόνου» που αναφέρουν και ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης.

(*) Μην ρωτάς πού το έβλεπαν αυτό, εκεί που έβλεπαν και τις κατσαρόλες για αρκούδες και τις ονόμασαν Άρκτους, δεν ξέρουμε.

Ο Βέγας

Το δεύτερο πιο λαμπερό αστέρι στον καλοκαιρινό ουρανό, ο Βέγας διακρίνεται εύκολα με γυμνό μάτι μέχρι και τον Νοέμβριο. Σχηματίζει με άλλα δύο επίσης λαμπερά αστέρια, τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ, το λεγόμενο «καλοκαιρινό τρίγωνο». Αν βρεις τον Βέγα ενώ βρίσκεσαι σε σχετικά σκοτεινό σημείο, θα δεις πιθανότατα και τη Λύρα, της οποίας αποτελεί κομμάτι, με τα άλλα τέσσερα αστέρια της να σχηματίζουν μικρό παραλληλόγραμμο –και ναι, η Λύρα πήρε το όνομά της από το γνωστό μουσικό όργανο, του οποίου ο Βέγας θα μπορούσε με λίγη φαντασία να είναι το δοξάρι.

[φωτό: Astronomia.org.gr

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v