Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού

Ο Λανς Άρμστρονγκ, ο Μπεν Τζόνσον, η Τόνια Χάρντινγκ, ο Κώστας Κεντέρης και τα άλλα παιδιά που έγιναν αθλητικά πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους.

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού

Ακόμα και οι πιο διάσημοι και επιτυχημένοι αθλητές και οργανισμοί δεν είναι άτρωτοι στη διαφθορά, το ντόπινγκ και τις «ανήθικες» πρακτικές που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το αθλητικό ιδεώδες. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις αθλητικών σκανδάλων που επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές, καταστρέφοντας τεράστιες καριέρες κι αποκαθηλώνοντας μύθους του παγκόσμιου αθλητισμού, οι οποίοι υπέπεσαν σε ολέθρια λάθη. Εμείς σου κάναμε μια λίστα με κάποια από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συνέβησαν ποτέ στην πλούσια ιστορία του αθλητισμού.

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που συντάραξε τον χώρο της γυμναστικής

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης του Λάρι Νάσαρ γιατρού της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ. είναι μια από τις πιο σοκαριστικές και καταστροφικές ιστορίες στον αθλητισμό, μέσω του οποίου αποκαλύφθηκε μια τρομακτική αλυσίδα προδοσίας και αποτυχίας των θεσμών που υποτίθεται ότι προστατεύουν τους αθλητές. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο ένα άτομο, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα που απέτυχε να διαφυλάξει την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των νέων γυναικών που του είχαν εμπιστευθεί τη φροντίδα τους.

Ο Νάσαρ κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση 250 αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις κορυφαίες γυμνάστριες στον κόσμο όπως η χρυσή Ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς, η Άλι Ράισμαν, η Μακέϊλα Μαρόνεϊ και η Γκάμπι Ντάγκλας. Το σκάνδαλο ήρθε στο φως το 2016 και οδήγησε σε καταδίκη του Νάσαρ στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 300 χρόνων φυλάκισης από το Ομοσπονδιακό και πολιτειακά δικαστήρια ενώ οι αποκαλύψεις του οδήγησαν σε σαρωτικές αλλαγές στους κανονισμούς προστασίας των αθλητών. Τον Ιανουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια της δίκης του για σεξουαλική κακοποίηση, περισσότερες από 150 γυναίκες και κορίτσια κατέθεσαν εναντίον του Νάσαρ, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τις φρικιαστικές εμπειρίες τους.

Κι όμως και στο καλλιτεχνικό πατινάζ γίνονται σκάνδαλα

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι, το ζευγάρι των Ρώσων πατινέρ, Έλενα Μπερεζνάγια και Αντόν Σιχαρουλίντζε, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ ζευγαριών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες. Οι Καναδοί πατινέρ, Τζέιμι Σαλέ και Ντέιβιντ Πελέτιερ, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει μια άψογη εκτέλεση, πήραν το ασημένιο μετάλλιο. Λίγες μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η Γαλλίδα κριτής Μαρί-Ρεν Λε Γκουν είχε δεχθεί πιέσεις από την ομοσπονδία της να βαθμολογήσει τους Ρώσους υψηλότερα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής ψήφων με άλλες χώρες. Το σκάνδαλο οδήγησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να απονείμει χρυσό μετάλλιο και στους Καναδούς πατινέρ, ενώ παράλληλα προκάλεσε ευρύτερη αναθεώρηση των κανονισμών βαθμολογίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Ο Μπεν Τζόνσον στην κούρσα της ντροπής

Ο Μπεν Τζόνσον ήταν ένας Καναδός σπρίντερ που είχε γίνει σύμβολο της ταχύτητας και της δύναμης, αλλά το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το όνομά του έγινε συνώνυμο της ντροπής. Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Τζόνσον κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με τον εκπληκτικό χρόνο των 9,79 δευτερολέπτων, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Ωστόσο, τρεις μέρες αργότερα, οι εξετάσεις ντόπινγκ αποκάλυψαν ότι ο Τζόνσον είχε χρησιμοποιήσει το αναβολικό στεροειδές στανοζολόλη.

Η αποκάλυψη αυτή συγκλόνισε τον κόσμο του αθλητισμού. Ο Τζόνσον έχασε το μετάλλιο του, το οποίο δόθηκε στον Αμερικανό Καρλ Λιούις, και αποκλείστηκε από τους Αγώνες. Το σκάνδαλο αυτό ανέδειξε το πρόβλημα του ντόπινγκ στον παγκόσμιο αθλητισμό και ειδικά στον στίβο οδηγώντας σε αυστηρότερους ελέγχους και κανονισμούς για την καταπολέμηση της χρήσης φαρμακο-διεγερτικών ουσιών.

Η απίστευτη ιστορία της Τόνια Χάρντινγκ

Καθώς πλησίαζαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1994, η Τόνια Χάρντινγκ και η Νάνσι Κέριγκαν πάλευαν αμφότερες για την κορυφή.

Όλα ωστόσο άλλαξαν όταν στις 6 Ιανουαρίου 1994, η Κέριγκαν δέχθηκε επίθεση μετά από μια προπόνηση στο Cobo Arena στο Ντιτρόιτ, κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Ένας άνδρας, ο Σέιντ Έκχαρτ, την χτύπησε με ένα γκλοπ στο δεξί γόνατο, με σκοπό να την τραυματίσει τόσο σοβαρά ώστε να μην μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο, και οι εικόνες της Κέριγκαν να κλαίει και να ρωτάει «Γιατί; Γιατί εγώ;» συγκλόνισαν το κοινό.

Αρχικά, η ταυτότητα του δράστη ήταν άγνωστη, αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι η επίθεση ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Ο Τζεφ Γκίλολι, ο πρώην σύζυγος της Τόνια Χάρντινγκ, μαζί με τον Σέιντ Έκχαρτ και άλλους συνεργάτες, σχεδίασαν την επίθεση για να βγάλουν την Κέριγκαν εκτός συναγωνισμού και να αυξήσουν τις πιθανότητες της Χάρντινγκ να κερδίσει το εθνικό πρωτάθλημα και να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά τους Αγώνες, οι αρχές διερεύνησαν την υπόθεση και η Χάρντινγκ παραδέχτηκε ότι έμαθε για την επίθεση μετά το συμβάν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στον σχεδιασμό της.

Ως αποτέλεσμα, η Χάρντινγκ αποκλείστηκε ισόβια από κάθε διοργάνωση καλλιτεχνικού πατινάζ στις ΗΠΑ και της αφαιρέθηκε ο τίτλος του εθνικού πρωταθλήματος του 1994.  Η ιστορία των δύο αθλητριών έχει ειπωθεί ξανά και ξανά σε ντοκιμαντέρ, βιβλία και ταινίες, με πιο πρόσφατη την ταινία "I, Tonya" του 2017, η οποία εξετάζει την ιστορία από την οπτική της Χάρντινγκ με πρωταγωνίστρια τη Μάργκοτ Ρόμπι.

Η αποκαθήλωση του Λανς Άρμστρονγκ

Από το 1999 έως το 2005, ο Άρμστρονγκ κατέκτησε επτά συνεχόμενες φορές το Tour de France, τον πιο απαιτητικό και διάσημο αγώνα ποδηλασίας στον κόσμο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με τη δύναμη της θέλησης και την αντοχή, ενώ το ίδρυμά του, το Livestrong, συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Το 2012, όμως, όλα άλλαξαν. Ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) ξεκίνησε μια εκτενή έρευνα, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη ενός σύνθετου και εξαιρετικά οργανωμένου συστήματος ντόπινγκ που περιλάμβανε όχι μόνο τον Άρμστρονγκ, αλλά και πολλούς από τους συναθλητές του. Η USADA περιέγραψε την υπόθεση ως "το πιο εξελιγμένο, επαγγελματικό και επιτυχημένο πρόγραμμα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλητισμού".

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Άρμστρονγκ απογυμνώθηκε από όλους τους τίτλους του Tour de France και του επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός από το άθλημα. Παρόλο που αρνήθηκε αρχικά να παραδεχτεί την ενοχή του, τον Ιανουάριο του 2013, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη με την Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Άρμστρονγκ παραδέχτηκε δημόσια ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών ουσιών κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων της ερυθροποιητίνης (EPO), της τεστοστερόνης και άλλων απαγορευμένων ουσιών.

Η ομολογία του σόκαρε τον κόσμο και εξόργισε τους οπαδούς του, πολλοί από τους οποίους ένιωσαν προδομένοι από τον άνθρωπο που είχαν θεωρήσει ήρωα. Το σκάνδαλο κατέστρεψε τη φήμη του Άρμστρονγκ και κατέληξε σε πολλές δικαστικές διεκδικήσεις και οικονομικές συνέπειες, καθώς του ζητήθηκε να επιστρέψει εκατομμύρια δολάρια σε χορηγούς και οργανισμούς που τον υποστήριζαν.

Όταν ο Κώστας Κεντέρης κι η Κατερίνα Θάνου έγιναν πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους

Το σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αφήνοντας ένα βαθύ αποτύπωμα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Οι δύο αυτοί κορυφαίοι αθλητές ήταν το καμάρι της χώρας, μέχρι που το 2004, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που συγκλόνισε τον κόσμο.

Η αρχή του τέλους της καριέρας των δύο αθλητών ήρθε στις 12 Αυγούστου 2004, μία ημέρα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Την ημέρα εκείνη, ο Κεντέρης και η Θάνου έπρεπε να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά δεν παρουσιάστηκαν για τον έλεγχο. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι οι δύο αθλητές είχαν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του Κεντέρη, στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και ότι εισήχθησαν σε νοσοκομείο με τραυματισμούς.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε αμέσως υποψίες, καθώς συνέπεσε με την προγραμματισμένη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ. Οι ισχυρισμοί τους για το ατύχημα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη, και πολλοί άρχισαν να πιστεύουν ότι ήταν μια προσπάθεια αποφυγής του ελέγχου.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) αντέδρασαν έντονα στο σκάνδαλο. Τελικά, οι Κεντέρης και Θάνου απέσυραν τις συμμετοχές τους από τους Αγώνες, ενώ λίγο αργότερα, τους επιβλήθηκε διετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα από την IAAF. Η απόφαση αυτή οδήγησε και στην ακύρωση των τίτλων που είχαν κατακτήσει μέχρι τότε, αν και τα μετάλλιά τους δεν αφαιρέθηκαν.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v