Τα μεγαλύτερα αθλητικά σκάνδαλα

Θυμόμαστε ξανά τα μεγαλύτερα αθλητικά σκάνδαλα, που σόκαραν τους φιλάθλους καταστρέφοντας μια για πάντα τις καριέρες των εμπλεκομένων.
Τα μεγαλύτερα αθλητικά σκάνδαλα
Ο πρωταθλητισμός είναι εξ ορισμού δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί τρομερή δουλειά, πειθαρχία και πίστη σε ένα κουραστικό και πολλές φορές επώδυνο αγωνιστικό πλάνο που καταρτίζεται συνήθως από τον εκάστοτε προπονητή του αθλητή/τριας. Ο δρόμος προς την κορυφή σε καμία περίπτωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για αυτό όταν οι αθλητές ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών σηκώνοντας τρόπαια ή φορώντας μετάλλια στο στήθος, αποθεώνονται και θαυμάζονται από όλους τους φιλάθλους. Παρόλα αυτά ακόμη και στις καλύτερες αθλητικές οικογένειες συμβαίνουν μεγάλα σκάνδαλα που αποκαθηλώνουν πρωταθλητές, καταστρέφουν καριέρες και σοκάρουν την φίλαθλη κοινή γνώμη.

Η περίπτωση της Τόνια Χάρντινγκ



Κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι σε ένα άθλημα όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ θα ξεσπούσε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά σκάνδαλα όλων των εποχών. Στις 6 Ιανουαρίου 1994, κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ η Νάνσυ Κέριγκαν δέχεται βίαιη επίθεση από άγνωστο άνδρα ο οποίος της χτυπά τα γόνατα με λοστό. Το μεγάλο αστέρι του αθλήματος αναγκάζεται να αποσυρθεί από τους αγώνες, με την Τόνια Χάρντινγκ να στέφεται πρωταθλήτρια.

Αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι η Χάρντινγκ είχε οργανώσει την επίθεση μαζί τον πρώην σύζυγό της. Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο με την Χάρντινγκ να αποκλείεται δια βίου από όλους τους αγώνες καλλιτεχνικού πατινάζ, και αρκετά χρόνια αργότερα να βλέπει την ιστορία της να γίνεται ταινία (Ι, Τοnya) με πρωταγωνίστρια τη Μάργκοτ Ρόμπι.

Ο Λανς Άρμστρονγκ



Ο Λανς Αρμστρονγκ θεωρείτο από πολλούς ο σπουδαιότερος ποδηλάτης όλων των εποχών. Ο Γάλλος είχε κατακτήσει 7 συνεχόμενες φορές τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, ενώ λατρευόταν από χιλιάδες φανς της ποδηλασίας. Τον Ιανουάριο του 2013, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Άρμστρονγκ παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν τις επιδόσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, αρχής γενομένης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Έναν χρόνο πριν του είχαν αφαιρεθεί όλοι του οι τίτλοι όταν ξέσπασε για πρώτη φορά το σκάνδαλο σχετικά με τη χρήση αναβολικών από εκείνον.

Κώστας Κεντέρης- Κατερίνα Θάνου



Η Ελλάδα έχει βρεθεί δυστυχώς πολλές φορές στο επίκεντρο αθλητικών σκανδάλων (κυρίως για θέματα ντόπινγκ). Στις 12 Αυγούστου του 2004 ωστόσο όλος ο πλανήτης ασχολούταν με τις περιπτώσεις του Κώστα Κεντέρη (χρυσός ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα στο Σίδνεϋ) και της Κατερίνας Θάνου (αργυρή ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα στο Σίδνεϋ) οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν σε αιφνιδιαστική κλήση για έλεγχο αντί-ντόπινγκ ενώ αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύθηκαν και οι δύο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα.

Στις 18 Αυγούστου 2004 οι αθλητές ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους αγώνες μετά από ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Μια επίσημη έρευνα των ελληνικών Αρχών σχετικά με το υποτιθέμενο ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα. Η IAAF τους επέβαλε προσωρινή ποινή αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα που άρχισε να ισχύει από τις 22 Δεκεμβρίου 2004.

Η υπόθεση του Τιμ Ντόναχι



Ο Τιμ Ντόναχι ήταν διαιτητής σε αγώνες μπάσκετ του NBA όταν το 2008, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκισης γιατί αποδείχθηκε πως πόνταρε σε αγώνες που είχε οριστεί να διαιτητεύσει. Η περίπτωση του βρέθηκε στα περισσότερα μπασκετικά πρωτοσέλιδα του κόσμου, ενώ ενέπνευσε τους δημιουργούς της ντοκιμαντερίστικης σειράς Untold στο Netflix να αφιερώσουν ένα επεισόδιο στην περίπτωσή του.

Η Μαρσέιγ που έμεινε Ταπί και Ψύχραιμη



Η Μαρσέιγ κατάφερε το 1993 να σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας τη Μίλαν στο τελικό με 1-0. Η χαρά των Μαρσεγέζων ωστόσο δεν κράτησε για πολύ μιας και αποκαλύφθηκε πως ο πρόεδρος της Μπερνάρ Ταπί είχε πάρει μέρος σε χειραγώγηση αγώνων αλλά και σε υπεξαιρέσεις χρημάτων και παράνομο στοιχηματισμό. Όλοι οι τίτλοι που είχε κατακτήσει η Μαρσέιγ αφαιρέθηκαν από την τροπαιοθήκη της ενώ αποκλείστηκε κι από τις επόμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω του σκανδάλου.

Η βρώμικη κούρσα του Μπεν Τζόνσον



Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1988 γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων με τον Μπεν Τζόνσον να πιάνεται θετικός σε χρήση αναβολικών. Όλοι περίμεναν την τιτανομαχία στον τελικό των 100 μέτρων των ανδρών με τον Μπεν Τζόνσον να κονταροχτυπιέται με τον θρυλικό Καρλ Λιούις. Ο Τζόνσον κέρδισε σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 9.79 δεύτερα αφήνοντας δεύτερο τον Λιούις με 9.92 δεύτερα. Δύο μέρες μετά ο Τζόνσον βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ με την ΙΑΑF να του στερεί το μετάλλιο και να τον αποκλείει από τις επόμενες διοργανώσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v