Γιατί σπανίζει το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Αν ψάχνεις τους λόγους για τους οποίους οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν εξασκούν το σεξουαλικό άθλημα, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Γιατί σπανίζει το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, πολλές φορές παρατηρούμε μια μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τη συναισθηματική όσο και τη φυσική πλευρά της σχέσης μας. Ας εξετάσουμε μαζί τους κυριότερους λόγους που οδηγούν στη μείωση της συχνότητας του σεξ στις μεγάλες σχέσεις.

Ρουτίνα και έλλειψη νέων ερεθισμάτων

Όταν είμαστε μαζί για πολλά χρόνια, η ρουτίνα γίνεται αναπόφευκτη. Τα καθημερινά καθήκοντα, οι υποχρεώσεις και η μονοτονία μπορεί να σκοτώσουν το πάθος και τον ενθουσιασμό που νιώθαμε στην αρχή της σχέσης. Η έλλειψη νέων ερεθισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση πλήξης και απάθειας όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Στρες και κόπωση

Η καθημερινότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητική. Το στρες από τη δουλειά, τις οικονομικές ανησυχίες, και την οικογενειακή ζωή μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά μας. Όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, η επιθυμία για σεξουαλική επαφή μειώνεται δραστικά. Προτιμούμε να ξεκουραστούμε ή να χαλαρώσουμε παρά να εμπλακούμε σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Αλλαγές στη σωματική εικόνα και αυτοεκτίμηση

Καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα μας αλλάζει. Μπορεί να πάρουμε βάρος, να εμφανίσουμε ρυτίδες ή να χάσουμε μυϊκό τόνο. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή μας και, κατ' επέκταση, την επιθυμία μας για σεξ. Αν αισθανόμαστε λιγότερο ελκυστικοί, μπορεί να αποφεύγουμε τη σεξουαλική επαφή.

Έλλειψη επικοινωνίας

Η καλή επικοινωνία είναι θεμελιώδης για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Όταν δεν επικοινωνούμε ανοιχτά με τον σύντροφό μας για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις φαντασιώσεις μας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα χάσμα. Η έλλειψη αυτής της επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και δυσαρέσκεια, επηρεάζοντας αρνητικά τη σεξουαλική μας ζωή.

Φυσιολογικές και ορμονικές αλλαγές

Με την πάροδο των χρόνων, οι φυσιολογικές και ορμονικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Στους άντρες, η τεστοστερόνη μπορεί να μειωθεί, ενώ στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην επιθυμία και την ικανότητα για σεξ. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική μας δραστηριότητα.

Προσωπική και συναισθηματική απόσταση

Καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, μπορεί να αλλάξουν οι προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντά μας. Αυτή η προσωπική εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική απόσταση με τον σύντροφό μας. Όταν δεν νιώθουμε συναισθηματικά κοντά, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μειωθεί.

Αν δεν αναγνωρίσεις το πρόβλημα, χαΐρι δεν θα δεις

Η αναγνώριση των αιτιών είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορούμε να δουλέψουμε την επικοινωνία μας, να προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τη σχέση μας με νέες δραστηριότητες, να φροντίσουμε την υγεία μας και να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού (σύμβουλου σχέσης) αν χρειαστεί. Η σεξουαλική ζωή μπορεί να βελτιωθεί με προσπάθεια και αμοιβαία κατανόηση.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v