Γιατί κάποιοι άνθρωποι κλαίνε μετά το σεξ;

Υπάρχουν τα δάκρυα χαράς... και μετά γίνεται κάπως άσχημο. Αλλά να τονίσουμε ότι υπάρχουν δάκρυα χαράς και είναι μεγάλη πιθανότητα, οκέι;

 

Γιατί κάποιοι άνθρωποι κλαίνε μετά το σεξ;

Οι βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές αντιδράσεις του ανθρώπου μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης παραμένουν ένα πεδίο που δεν έχει ακόμη διερευνηθεί εκτενώς και καταγράφονται λιγοστές ερευνητικές εργασίες σχετικά με το θέμα.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι μετά από μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή των δύο συντρόφων, η εμπειρία αυτή επιφέρει θετικά συναισθήματα και αισθήσεις. Ερευνητικά δεδομένα όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι μπορεί και να μην συμβαίνει πάντα αυτό και το άτομο να βιώνει μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σε ανεξήγητο κλάμα και αίσθημα λύπης και ευερεθιστότητας μετά τη σεξουαλική επαφή η οποία, τονίζουμε, ήταν κοινή συναινέσει και ευχάριστη και για τους δύο συντρόφους.

Για ποιους λόγους όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Αρχικά, δεν είναι πάντα κακό το κλάμα
Υπάρχει και καλό σενάριο: Η επαφή με τον/ην σύντροφο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να ήταν τόσο έντονη και ικανοποιητική που η διακοπή της ενεργοποίησε συναισθήματα λύπης και κλάμα ως αντίδραση ή ξέσπασμα. Τα δάκρυα αποτελούν, με άλλα λόγια, έκφραση απόλαυσης και ικανοποίησης, μια μορφή εκτόνωσης. Πρόκειται για μια σεξουαλική κορύφωση τόσο ισχυρή που συνοδεύεται από ακούσιο κλάμα – ναι, δεν συμβαίνει μόνο στο πορνό (κι όταν συμβαίνει εκτός πορνό είναι αληθινό και πιο ωραίο).

Πάμε τώρα και στα όχι τόσο ευχάριστα.

Σωματικός πόνος
Ο σωματικός πόνος αποτελεί μια πολύ λογική αιτία για να βιώνει κανείς δυσφορία μετά τη σεξουαλική επαφή. Η δυσπαρεύνια αναφέρεται στον πόνο που η γυναίκα φοβάται ότι μπορεί να νιώσει με τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Το πρόβλημα της δυσπαρεύνιας εκδηλώνεται σε ποσοστό 7.5% των γυναικών, ηλικίας 16-74 ετών. Βέβαια υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία κατά την επαφή για τις οποίες καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Η επαφή δεν πήγε καλά και μπορεί να υφίσταται μια αυξανόμενη κλίμακα δυσαρέσκειας
Η αντίδραση της δυσφορίας μπορεί να έχει μια ρεαλιστική βάση και η σεξουαλική επαφή να μην ήταν τελικά τόσο καλή για τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Αυτό, μάλιστα, μπορεί να έχει συμβεί επανειλημμένα αλλά να μην έχει εκφραστεί, κι έτσι οι δύο σύντροφοι έχουν ανάγκη «να κρυφτούν» μετά την επαφή βιώνοντας επώδυνα το ψέμα που ζουν. Το άγχος της απόδοσης όταν υπάρχει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία (π.χ. στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση) μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτό.

Προσωπικά προβλήματα με το ίδιο το σεξ
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει σεξ ακόμα κι αν (κατά βάθος) δεν ξέρει πολύ καλά αν το θέλει: Από το να έχει αμφιβολίες για την σεξουαλικότητά του και να προσπαθεί να επιβεβαιωθεί μέχρι το να χρησιμοποιεί το σεξ για να μην σκέφτεται άλλα προβλήματα (και ό,τι μπορεί να υπάρχει στο ενδιάμεσο), ο καθένας μας μπορεί να «χρησιμοποιήσει» το σεξ με λάθος τρόπο, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναισθηματικό ξέσπασμα. Συγγνώμη αν το κείμενο αρχίζει να γίνεται too dark, θα γίνει και χειρότερο.

Φόβος για την εγγύτητα
Η σεξουαλική επαφή αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία ερχόμαστε πολύ κοντά με ένα άλλο άτομο – ειδικά αν συμβαίνει διείσδυση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος, ότι ξαφνικά βρισκόμαστε υπερβολικά κοντά με το άλλο άτομο και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να συμβαίνει αυτό. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα αγχωτικής φάσης της ζωής σας, αντίδραση σε μία άσχημη σχέση που έληξε πρόσφατα, μέχρι και πρόβλημα που πηγάζει ακόμα κάποια σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν. Ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν του μετατραυματικού στρες.

Με στοιχεία από το iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v