Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω τη γάτα μου;

Με τη σωστή προσέγγιση και υπομονή, μπορείς να εκπαιδεύσεις την γάτα σου και να βελτιώσεις τη συμπεριφορά της. Δες πώς.

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω τη γάτα μου;

Αν και θεωρούνται πιο ανεξάρτητες και λιγότερο δεκτικές στην εκπαίδευση σε σύγκριση με τους σκύλους, οι γάτες μπορούν να μάθουν διάφορες συμπεριφορές και κόλπα με υπομονή και θετική ενίσχυση.

Πώς γίνεται αυτή η θετική ενίσχυση;

Χρησιμοποίησε λιχουδιές, επαίνους ή παιχνίδια ως ανταμοιβές για την καλή της συμπεριφορά. Οι γάτες ανταποκρίνονται καλύτερα όταν συνδέουν μια συμπεριφορά με κάτι θετικό.

Σημείωσε πως οι.. εκπαιδευτικές συνεδρίες θα πρέπει να είναι σύντομες, περίπου 5-10 λεπτά, καθώς οι γάτες χάνουν το ενδιαφέρον τους γρήγορα και μπορούν να γίνονται αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Βασικές εντολές

"Έλα": Χρησιμοποίησε το όνομα της γάτας και ένα χαρακτηριστικό ήχο (π.χ. ένα φιλί) για να την καλέσεις κοντά σου. Αντάμειψέ την όταν έρθει.

"Κάτσε": Κράτα μια λιχουδιά πάνω από το κεφάλι της γάτας και κινήσου προς τα πίσω, έτσι ώστε να πρέπει να κάτσει για να την φτάσει. Δώσε την εντολή «κάτσε» και μόλις κάτσει, δώσε την λιχουδιά.

Εξοικείωση με την άμμο: Καθοδήγησέ την προς την αμμολεκάνη με έναν χαρακτηριστικό ήχο και επανάλαβε τη διαδικασία με μια λιχουδιά ή ένα χάδι όταν την χρησιμοποιήσει σωστά.

Συμπεριφορική εκπαίδευση 

Για να είναι άνετη με τη μεταφορά της, μπορείς να την εξοικειώσεις με το κλουβί της, τοποθετώντας λιχουδιές και άνετες κουβέρτες μέσα σε αυτό.

Για να αποτρέψεις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, χρησιμοποίησε αποτρεπτικά μέτρα, όπως αλουμινόχαρτο ή δίσκους με βότσαλα, για να μην ανεβαίνει σε επιφάνειες που δεν θες.

Παιχνίδια και διάδραση

Χρησιμοποίησε παιχνίδια όπως ποντίκια, μπάλες και στικ με πούπουλα για να κρατήσεις την γάτα σου ενεργή και να ενισχύσεις τη σχέση σας.

Θυμήσου πώς θα πρέπει να της έχεις άνετα σημεία για να ξύνεται, να αναρριχάται και να εξερευνά το περιβάλλον (όπως π.χ. ένα γατόδεντρο) για να είναι ευχαριστημένη.

Προβληματικές συμπεριφορές

Αν ξύνει τα νύχια της σε έπιπλα ή καναπέδες, τοποθέτησε στύλους ξυσίματος κοντά στα έπιπλα αυτά ή προστατευτικές ψάθες που θα βρεις στο διαδίκτυο. Αντάμειψέ την όταν τα χρησιμοποιεί.

Καλή επιτυχία!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v