Μήπως η γάτα σου είναι στρεσαρισμένη;

Οι γάτες είναι αρκετά ευαίσθητα ζώα και μπορεί να εκδηλώσουν στρες μα διάφορους τρόπους  - όχι πάντα προφανείς.

Μήπως η γάτα σου είναι στρεσαρισμένη;

Αλλαγές στην τουαλέτα, στην όρεξη, βαρεμάρα και γκρίνια. Αν η γάτα σου βιώνει στρες, μπορεί να το δείξει μέσα από αλλαγές στη συμπεριφορά, τη σωματική της κατάσταση ή ακόμα και στη σχέση της μαζί σου.

Δες παρακάτω μερικά σημάδια και έχε το νου σου.

Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας

Αν παρατηρείς ότι η γάτα σου δεν χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της, μπορεί να προσπαθεί να σου δείξει ότι κάτι την ενοχλεί. Μπορεί να κάνει τις ανάγκες της εκτός της λεκάνης, ακόμα και σε καθαρό χώρο, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με άγχος ή με αλλαγές στο περιβάλλον της. Η ύπαρξη άλλων κατοικίδιων, η αλλαγή της τοποθεσίας της λεκάνης ή ακόμη και η υφή της άμμου μπορεί να είναι αιτίες άγχους.

Αλλαγές στην όρεξη

Οι γάτες που έχουν στρες συχνά αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Μπορεί να αρχίσουν να τρώνε πολύ λιγότερο ή να αποφεύγουν εντελώς το φαγητό. Από την άλλη πλευρά, μερικές γάτες μπορεί να αρχίσουν να τρώνε περισσότερο από ό,τι συνήθως, ως μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους.

Υπερβολική περιποίηση

Αν βλέπεις τη γάτα σου να γλείφεται συνέχεια και με εμμονή, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι βιώνει ένταση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η υπερβολική περιποίηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχώματος ή πληγές στο δέρμα, κάτι που δείχνει ότι το άγχος της είναι σε υψηλά επίπεδα.

Απομόνωση

Μια γάτα που συνήθως είναι κοινωνική και φιλική μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει την ανθρώπινη επαφή ή να κρύβεται όταν νιώθει στρες. Αν η γάτα σου αρχίζει να περνάει πολύ χρόνο σε κρυφά μέρη, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν αισθάνεται ασφαλής.

Επιθετικότητα

Μια ήρεμη γάτα που ξαφνικά γίνεται επιθετική, είτε προς εσένα είτε προς άλλες γάτες στο σπίτι, μπορεί να βιώνει στρες. Η επιθετικότητα μπορεί να εκδηλωθεί με δάγκωμα ή γρατζουνιές, και αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι συχνά το αποτέλεσμα του άγχους.

Υπερκινητικότητα ή νωθρότητα

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει τη γάτα είτε σε υπερβολική δραστηριότητα είτε σε… βαρεμάρα. Αν παρατηρείς ότι η γάτα σου είναι ασυνήθιστα ενεργητική και δεν μπορεί να ηρεμήσει, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη στρες. Από την άλλη πλευρά, μια γάτα που γίνεται νωθρή και αποφεύγει την κίνηση ή το παιχνίδι μπορεί να νιώθει πιεσμένη ή φοβισμένη.

Γκρίνια

Ορισμένες γάτες εκφράζουν το άγχος τους με υπερβολικό νιαούρισμα. Αν η γάτα σου αρχίσει να κάνει συνεχείς θορύβους ή να "γκρινιάζει" περισσότερο από ό,τι συνήθως, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη άγχους.

Συνεχής παρακολούθηση της πόρτας ή των παραθύρων

Μια γάτα που είναι ανήσυχη μπορεί να περνάει χρόνο παρακολουθώντας την πόρτα ή τα παράθυρα του σπιτιού. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται με την επιθυμία της να φύγει από το περιβάλλον που την πιέζει ή την ανησυχεί.

Αλλαγές στον ύπνο

Το στρες μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο της γάτας: μπορεί να παρατηρήσεις ότι κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο ή, αντίθετα, ότι είναι ανήσυχη και δεν ξεκουράζεται αρκετά. Οι αλλαγές στα μοτίβα ύπνου είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το γουργουρητό ως σημάδι άγχους

Παρόλο που το γουργούρισμα συνδέεται συχνά με την ευτυχία, ορισμένες γάτες μπορεί να γουργουρίζουν και όταν νιώθουν άγχος ή στρες. Είναι ένας τρόπος αυτο-καθησύχασης και μπορεί να συνοδεύεται από άλλες ενδείξεις ανησυχίας, όπως η υπερβολική περιποίηση ή η απομόνωση.

Τι να κάνεις

Αν υποψιάζεσαι ότι η γάτα σου έχει στρες, προσπάθησε να εντοπίσεις την αιτία. Μερικές φορές μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη επιπλέον αμμολεκάνης ή η δημιουργία περισσότερων σημείων για να κρύβεται, μπορούν να βοηθήσουν. Δώσε προσοχή στη ρουτίνα της και φρόντισε να της παρέχεις έναν ασφαλή και σταθερό χώρο. Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου έναν κτηνίατρο για πιο στοχευμένες λύσεις.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v