Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιό μου;

Η στείρωση έχει πολλαπλά οφέλη για τον τετράποδό σου φίλο, αλλά και για την κοινότητα των ζώων. Αν έχεις αμφιβολίες, συνέχισε να διαβάζεις.

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιό μου;

Η στείρωση είναι εδώ και χρόνια μια αρκετά απλή επέμβαση ρουτίνας, όμως είναι λογικό να έχεις δεύτερες σκέψεις πριν την επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, τουναντίον, με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ωφελείς την υγεία του ζώου, αλλά συμβάλεις και στη μείωση του πληθυσμού των ταλαιπωρημένων αδέσποτων ψυχών.

Δες παρακάτω μερικούς καλούς λόγους για να το στειρώσεις λοιπόν.

Συμβάλλεις στη μείωση του υπερπληθυσμού

Eκατομμύρια κατοικίδια πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους από αυτοκίνητα, αρρώστιες και φόλες. Κύρια αιτία είναι ο υπερπληθυσμός, αφού για όλα αυτά τα ζωάκια δεν επαρκούν τα (καλά) σπίτια. Ο τεράστιος αυτός αριθμός των εγκαταλειμμένων ζώων μειώνεται δραστικά με τις στειρώσεις.

Κάνεις καλό στην γενικότερη υγεία του

Στα θηλυκά ζώα, η στείρωση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, προλαμβάνει λοιμώξεις της μήτρας, αλλά και διάφορες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η Ιογενής Ανοσοποιητική Ανεπάρκεια της Γάτας (FIV). Στα αρσενικά, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων και προβλημάτων του προστάτη.

Μειώνεις την επιθετική τους συμπεριφορά

Η στείρωση μειώνει την επιθετικότητα που προέρχεται από τη σεξουαλική ορμή. Για παράδειγμα, στα στειρωμένα ζώα δεν υπάρχει επιθετικότητα προς ισχυρά αρσενικά ή θηλυκά σε οίστρο. Επίσης, τα στειρωμένα ζώα είναι λιγότερο πιθανό να περιπλανηθούν μακριά από το σπίτι τους αναζητώντας σύντροφο, έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να χαθούν, να τραυματιστούν ή ακόμα και να σκοτωθούν από κάποιο διερχόμενο όχημα. Στα αρσενικά ζώα, η στείρωση μειώνει επίσης τη σήμανση με ούρα για την οριοθέτηση της περιοχής τους.

Κάνεις καλό και στην τσέπη σου

Η στείρωση γίνεται μόνο μία φορά και κοστίζει λιγότερο από ένα φαγητό σε εστιατόριο. Επίσης, γλιτώνεις τα κτηνιατρικά έξοδα και το κόστος για τις τροφές για μαμά και νεογέννητα, αλλά και από τις θεραπείες στις οποίες ενδέχεται να υποβληθεί το κατοικίδιό σου – αρσενικό ή θηλυκό- αν κολλήσει κάτι από άλλα αδέσποτα ή χτυπηθεί από αυτοκίνητο.

Και ναι, είναι υποχρεωτική

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΦΑΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Ωραία και πού την κάνω;

Η στείρωση είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία που μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στο κατοικίδιο σου όσο και στην κοινότητα. Ένας καλός κτηνίατρος θα σε κατευθύνει στο πώς και πότε πρέπει να την κάνεις, ενώ αν θες να κλείσεις ραντεβού για να στειρώσεις το ζωάκι σου, μπορείς εύκολα και γρήγορα να το προγραμματίσεις μέσω των Pet City, τα οποία μέσα από την νέα υπηρεσία Vet Clinic προσφέρουν ολοκληρωμένο ιατρικό έλεγχο για τους μικρούς μας, τετράποδους φίλους.

Κάνε κλικ εδώ για να κλείσεις ραντεβού.   

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v