Γιατί τα κοπριτάκια είναι καλύτερη επιλογή από τα σκυλιά ράτσας

Η επιλογή να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο, είναι μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Και πολλά παραπάνω.

Γιατί τα κοπριτάκια είναι καλύτερη επιλογή από τα σκυλιά ράτσας

Εάν σκέφτεσαι να φέρεις έναν τετράποδο φίλο στο σπίτι, μπορεί να αναρωτιέσαι αν πρέπει να επιλέξεις έναν από ράτσα ή κάποιο αδέσποτο.

Παρότι και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματά τους, τα… κοπριτάκια μπορούν είναι μια καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους που δεν είναι πάντα εμφανείς.

Γιατί να υιοθετήσεις λοιπόν ένα αδέσποτο;

Γιατί σώζεις μια ζωή

Υιοθετώντας ένα αδέσποτο βοηθάς – όσο γίνεται – όλα αυτά τα χιλιάδες σκυλιά που βρίσκονται στον δρόμο ή σε καταφύγια και αναζητούν  μόνιμο σπίτι. Όσα από αυτά προλάβουν να ζήσουν. Προσφέρεις σε ένα ζώο μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει μια χαρούμενη ζωή, γεμάτη αγάπη. Ένα σκυλί ράτσας μπορεί να έχει πολλούς ανθρώπους που θέλουν να το αποκτήσουν, ενώ τα αδέσποτα είναι συχνά ξεχασμένα.

Γιατί είναι πιο υγιές

Τα αδέσποτα τείνουν να έχουν πιο υγιή γενικά, αφού αποτελούν μίξεις διαφόρων ρατσών. Συνήθως είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες και γενετικά προβλήματα που εμφανίζονται συχνά σε καθαρόαιμες ράτσες. Αυτά τα γενετικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της εκτροφής με σκοπό τη διατήρηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, κάτι που μπορεί να ενισχύει την εμφάνιση ασθενειών όπως η δυσπλασία ισχίου, καρκίνων ή καρδιακών προβλημάτων. Επιλέγοντας λοιπόν ένα αδέσποτο, αποφεύγεις πολλές από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Γιατί έχουν τη δική τους, μοναδική προσωπικότητα

Τα αδεσποτάκια έχουν μια μοναδική προσωπικότητα που δεν προέρχεται από «προγραμματισμένες» συμπεριφορές συγκεκριμένων ρατσών. Ένα σκυλί ράτσας μπορεί να έχει κάποιες προκαθορισμένες τάσεις λόγω της εκτροφής του, ενώ ένα αδεσποτάκι έχει ζήσει διάφορες εμπειρίες και συνήθως έχει αναπτύξει μια πιο προσαρμοστική προσωπικότητα.

Γιατί έτσι βοηθάς το κοινωνικό σύνολο

Κάθε αδέσποτο που υιοθετείται είναι μια μικρή αλλά σημαντική συνεισφορά στη μείωση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στους δρόμους. Επιλέγοντας ένα αδέσποτο στηρίζεις την προσπάθεια των καταφυγίων και των φιλοζωικών να προσφέρουν στα ζώα μια καλύτερη ζωή και αποθαρρύνεις την εκτροφή με εμπορικούς σκοπούς που, σε πολλές περιπτώσεις, εκμεταλλεύεται τα σκυλιά για το χρήμα.

…και ενθαρρύνεις και άλλους να υιοθετούν αδέσποτα

Μια πράξη όπως το να σώζεις ένα ζώο από μια ζωή στο κλουβί και να του προσφέρεις ένα ζεστό σπίτι είναι αξιοθαύμαστη. Ίσως ο διπλανός σου να θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα, πράγμα που μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Γλιτώνεις λεφτά

Η υιοθεσία ενός αδέσποτου είναι λιγότερο δαπανηρή από την αγορά ενός σκύλου ράτσας που κοστίζουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα που θα έδινες για την αγορά ενός σκύλου για την φροντίδα του νέου σου φίλου.

Μια αμοιβαία σωτηρία

Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν την υιοθεσία ενός αδέσποτου ως μια πράξη αμοιβαίας σωτηρίας. Το ζώο βγαίνει από ένα δύσκολο περιβάλλον και εσύ αποκτάς έναν αφοσιωμένο φίλο. Το αίσθημα ευγνωμοσύνης που συχνά δείχνουν αυτά τα ζώα μπορεί σε γεμίζει με αγάπη και χαρά.

Επιλέγοντας να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο, κάνεις μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Το νέο σου σκυλί μπορεί να έχει περάσει δύσκολες στιγμές, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, θα γίνει ένας πιστός σύντροφος, γεμάτος αγάπη και ευγνωμοσύνη. Και να θυμάσαι: ένα αδέσποτο ζώο δεν είναι λιγότερο «καλό» από ένα σκυλί ράτσας – είναι απλώς μια άλλη μορφή αγάπης που περιμένει να βρει το σπίτι της.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v