Λειτουργία αυτόματης αλλαγής λωρίδας σε 15 μοντέλα Mercedes-Benz

Η Mercedes-Benz εισάγει την τεχνολογία Automatic Lane Change σε 15 μοντέλα της για 33 ευρωπαϊκές χώρες.

Λειτουργία αυτόματης αλλαγής λωρίδας σε 15 μοντέλα Mercedes-Benz

Περίπου 200.000 αυτοκίνητα της Mercedes-Benz μπορούν να ενημερωθούν μέσω μιας over-the-air ενημέρωσης και να αποκτήσουν λειτουργία αυτόματης αλλαγής λωρίδας για προσπέραση ενός πιο αργού οχήματος μπροστά.

Το σύστημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πλοήγηση στις εξόδους και στην αλλαγή αυτοκινητοδρόμων.

Μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση

Η Mercedes-Benz εισάγει τώρα την έξυπνη περαιτέρω εξέλιξη για μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση στην Ευρώπη: Η λειτουργία Automatic Lane Change (ALC) είναι τώρα διαθέσιμη στο πακέτο Driving Assistance Plus για 33 ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά 15 μοντέλα Mercedes-Benz C-Class, E-Class, S-Class, GLC, CLE, EQE, EQS, EQS SUV και EQE SUV μπορούν τώρα να εξοπλιστούν με ALC.

Παράλληλα με την αντίστοιχη νέα διαμόρφωση αυτοκινήτου, η Mercedes-Benz προσφέρει επίσης τη λειτουργία Automatic Lane Change για περίπου 200.000 αυτοκίνητα που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ευρώπη.

Η νέα λειτουργία υποβοήθησης μπορεί να εγκατασταθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2024 μέσω ενημέρωσης over-the-air (OTA), δηλαδή μέσω της σύνδεσης κινητού τηλεφώνου του αυτοκινήτου. Όλα τα μοντέλα της τρέχουσας σειράς μοντέλων E‑Class (214), καθώς και τα CLE Coupé και Cabriolet μπορούν να ενημερωθούν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι επίσης δυνατό για τις C‑Class και S‑Class καθώς και για τα GLC, EQE και EQS (τόσο ως Saloon όσο και ως SUV) από το έτος τροποποίησης 23/1 και μετά. Οι κάτοχοι θα ειδοποιηθούν για τη διαθεσιμότητα στην περιοχή τους. Στη συνέχεια, η ενημέρωση μπορεί να ξεκινήσει μέσω του βοηθού ενημέρωσης στην οθόνη του συστήματος infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me.

Αυτόματη αλλαγή λωρίδας

Η λειτουργία ALC επεκτείνει τα περισσότερα από 40 συστήματα υποβοήθησης οδήγησης που είναι ήδη διαθέσιμα από τη Mercedes-Benz. Το ALC επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ξεκινήσει αυτόματα μια αλλαγή λωρίδας σε κατάλληλους αυτοκινητόδρομους όταν είναι ενεργοποιημένο το Active Distance Assist DISTRONIC, προκειμένου να προσπεράσει πιο αργά αυτοκίνητα ή να ακολουθήσει τη διαδρομή προς την επόμενη έξοδο.

Ο οδηγός παραμένει υπεύθυνος

Η λειτουργία "Αυτόματη αλλαγή λωρίδας" είναι εύκολη και εύχρηστη: Ο οδηγός ρυθμίζει την επιθυμητή ταχύτητα στο προσαρμοστικό cruise control (Active Distance Assist DISTRONIC). Το Active Steering Assist, το οποίο επίσης ενεργοποιείται αυτόματα στάνταρ, φροντίζει για την αυτόματη αλλαγή λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο. Καθώς πρόκειται για σύστημα Επιπέδου 2, ο οδηγός παραμένει υπεύθυνος για την οδήγηση του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή.

Οι αισθητήρες ραντάρ και οι κάμερες παρακολουθούν συνεχώς το περιβάλλον του αυτοκινήτου προκειμένου να προσπεράσουν πιο αργά αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην αρχική λωρίδα. Επιπλέον, η λειτουργία μπορεί επίσης να ξεκινήσει μια αυτόματη αλλαγή λωρίδας προκειμένου να πλοηγηθεί στους σχετικούς κόμβους ή εξόδους του αυτοκινητόδρομου όταν είναι ενεργή η καθοδήγηση διαδρομής.

Εύρος ταχύτητας

Στην Ευρώπη, η λειτουργία Automatic Lane Change είναι ενεργή σε εύρος ταχύτητας από 80 έως 140 χλμ./ώρα. Ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις: Το σύστημα πλοήγησης πρέπει να αναγνωρίζει ότι ταξιδεύετε σε κατάλληλο αυτοκινητόδρομο – ο αυτοκινητόδρομος πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο ξεχωριστές λωρίδες, για παράδειγμα. Επιπλέον, τα σημάδια λωρίδας πρέπει να ανιχνεύονται από τις κάμερες του αυτοκινήτου και να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος. Η λειτουργία Automatic Lane Change είναι ένα σύστημα επιπέδου 2, που σημαίνει ότι ο οδηγός παραμένει υπεύθυνος για την οδήγηση του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v