Πώς επηρεάζει την υγεία σου ο τρόπος που κοιμάσαι;

Ο τρόπος που ξαπλώνεις μπορεί να έχει αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη γενικότερη υγεία σου. Δες τα πιο συνήθη.

Πώς επηρεάζει την υγεία σου ο τρόπος που κοιμάσαι;

Πώς σου αρέσει να κοιμάσαι; Μπρούμυτα; Ανάσκελα; Στο πλάι; Μήπως σε εμβρυακή θέση; Αν και το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, υπάρχουν ορισμένα υπέρ και κατά τα οποία «συνοδεύουν» την κάθε θέση.

Καλό θα ήταν να τα γνωρίζεις για να ξέρεις αν ο τρόπος που κοιμάσαι ευθύνεται για τυχόν ενοχλήσεις που έχεις.

Ύπτια θέση (ανάσκελα)

Τα υπέρ: Κρατάει το κεφάλι, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, μειώνοντας τον κίνδυνο πόνου στον αυχένα και στην πλάτη. Επίσης, ελαχιστοποιεί την επαφή του προσώπου με το μαξιλάρι, μειώνοντας ενδεχομένως τις ρυτίδες. Τέλος, αν σηκωθεί ελαφριά το κεφάλι, η ύπτια θέση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα κατά: Μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό και την υπνική άπνοια, καθώς η βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει την πτώση της γλώσσας προς τα πίσω, μπλοκάροντας τους αεραγωγούς. Επίσης, πιθανώς να προκαλέσει ενόχληση σε όσους έχουν προϋπάρχοντα πόνο στη μέση αν δεν παρέχεται κατάλληλη υποστήριξη.

Στο πλάι

Τα υπέρ: Συνήθως προάγει καλή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, ειδικά αν τα γόνατα είναι ελαφρώς λυγισμένα και υπάρχει μαξιλάρι ανάμεσά τους. Μπορεί επίσης να μειώσει το ροχαλητό και τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, κρατώντας τους αεραγωγούς ανοιχτούς. Τέλος, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παλινδρόμησης και στη βελτίωση της πέψης λόγω της θέσης του στομάχου σε σχέση με τον οισοφάγο.

Τα κατά: Μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή πόνο στον ώμο και τα ισχία. Η αυξημένη επαφή του προσώπου με το μαξιλάρι μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ρυτίδων και η πλευρική θέση ύπνου μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση του στήθους με την πάροδο του χρόνου.

Εμβρυακή θέση

Τα υπέρ: Μπορεί να είναι ωφέλιμη για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης αν δεν είναι πολύ «σφιχτή». Βοηθά στη μείωση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας και συχνά παρέχει αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Τα κατά: Μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα και τους γοφούς, αν η θέση είναι πολύ «σφιχτή» και μπορεί να περιορίσει την βαθιά αναπνοή λόγω της κυρτής στάσης.

Πρηνής θέση (μπρούμυτα)

Τα υπέρ: Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού, κρατώντας τους αεραγωγούς ανοιχτούς.

Τα κατά: Συχνά οδηγεί σε πόνο στον αυχένα και την πλάτη, καθώς ευθειάζει ευθυγραμμίζει; τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και απαιτεί τη στροφή του κεφαλιού στη μία πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, επομένως μπορείς να πειραματιστείς με διάφορες στάσεις/θέσεις και να βρεις αυτή που σου χαρίζει όνειρα γλυκά και δεν σε ενοχλεί την επόμενη μέρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v