«Άγνωστοι» αρχαιολογικοί θησαυροί για να ανακαλύψεις στην Ελλάδα
Ναι, ξέρεις τους Δελφούς και την Ολυμπία, όμως ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις κι άλλους υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους που μάλλον δεν έχεις πάει.
Ναι, ξέρεις τους Δελφούς και την Ολυμπία, όμως ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις κι άλλους υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους που μάλλον δεν έχεις πάει.
Το μεγαλείο των αρχαιολογικών χώρων του τόπου μας δεν περιορίζεται σε «σταρ» όπως οι Δελφοί, η Ολυμπία και η Δωδώνη.
Ναι, είναι ωραίοι κι αυτοί, όμως υπάρχουν και άλλοι, εξίσου εντυπωσιακοί που πιθανώς να μην γνώριζες και έφτασε η στιγμή να ανακαλύψεις.
Βάλε καπελάκι, πάρε αρκετό δροσερό νερό γιατί θα έχει ζέστη και ακολούθησέ μας καθώς ανακαλύπτουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαία σημεία της Ελλάδας.
Κασσώπη
Χάρτης εδώ
Στην Ήπειρο, κοντά στον Ζάλογγο, η πόλη της Κασσώπης, υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα των Κασσωπαίων. Αυτοί οι τύποι ήταν Θεσπρωτείς (εξ ου και το σημερινό όνομα του νομού) και διακρίθηκαν κυρίως στο εμπόριο διά θαλάσσης, και η πόλη τους γνώρισε την καλύτερη περίοδό της τον 4ο αιώνα π.Χ.
Το εντυπωσιακότερο, ίσως, χαρακτηριστικό της πόλης είναι η συμμετρία της: Κτισμένη κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, η Κασσώπη διέθετε 20 παράλληλους δρόμους, που μεταξύ τους απείχαν 30 μέτρα, και διασταυρώνονταν με τους πλατύτερους δρόμους, σχηματίζοντας 60 περίπου οικοδομικά τετράγωνα.
Βάλε στα παραπάνω και την πανοραμική θέα του αρχαιολογικού χώρου στον Αμβρακικό Κόλπο με το μάτι να φτάνει ως τη Λευκάδα, ακόμα και τους Παξούς αν είναι καθαρός ο ουρανός, κι έχεις ένα ελκυστικό πακέτο μίνι εκδρομής.
Ο χώρος είναι ανοικτός από τις 8 μέχρι τις 15.00, με είσοδο 3€.
Νικόπολη
Χάρτης εδώ
Έξι χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, στο στενότερο σημείο της χερσονήσου ανάμεσα στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό, η Νικόπολη είναι ίσως ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα που διασχίζεται από κανονικότατο ασφάλτινο δρόμο, καθότι για να πας πχ από το Ρωμαϊκό Ωδείο ως το Θέατρο χρειάζονται 7 λεπτά οδήγησης.
Τι θα δεις εδώ; Το άψογα διατηρημένο Ρωμαϊκό Ωδείο, του 1ου αιώνα μ.Χ., στο κέντρο της πόλης, που φιλοξενούσε παραστάσεις και ομιλίες, τα εντυπωσιακά τείχη της πόλης, που εκτείνονται για χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων, το Αρχαίο Θέατρο, κι αυτό του 1ου αιώνα μ.Χ., με την φαντασμαγορική του θέα στη θάλασσα, τις Θέρμες, στο ιερό άλσος του Απόλλωνα, λίγο έξω από τα τείχη της πόλης, το ασυνήθιστο οβάλ Στάδιο, κάτι ανάμεσα σε ελληνικό στάδιο και ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που χτίστηκε το 27 π.Χ και το Μνημείο του Αυγούστου, που δεσπόζει από το 28 π.Χ. ψηλά πάνω από την πόλη και απολαμβάνει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή.
Α, και καθοδόν από την Πρέβεζα προς τη Νικόπολη, θα συναντήσεις πρώτα το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, το οποίο είναι καλή ιδέα να επισκεφθείς πριν πας στον αρχαιολογικό χώρο, για να καταλάβεις καλύτερα την Ιστορία της αρχαίας πόλης και όλων των μνημείων που θα δεις εκεί.
Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο είναι ανοικτά από τις 8 μέχρι τις 20.00 με ενιαίο εισιτήριο 8€.
Μεσσήνη
Χάρτης εδώ
Περί τα 30 χλμ. έξω από την Καλαμάτα, θα βρεις ένα ολοζώντανο μουσείο στην καρδιά της Πελοποννήσου, η αρχαία Μεσσήνη είναι ένας μεγαλειώδης αρχαιολογικός χώρος που προκαλεί δέος, μια ολόκληρη, καλοδιατηρημένη –και κατά τμήματα εντυπωσιακά αναστηλωμένη– αρχαία πόλη.
Η πόλη που έχτισε ο θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας τον χειμώνα του 370 π.Χ.-369 π.Χ., μετά τη νίκη του ενάντια στους Σπαρτιάτες, για να συμβολίζει την ελεύθερη Μεσσηνία, υπήρξε το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής για έξι περίπου αιώνες, μέχρι να ερημωθεί από την επιδρομή των Γότθων.
Η Αρχαία Μεσσήνη σε ένα πάρκο 400 στρεμμάτων με το μικρό της θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, την Κρήνη της Αρσινόης και το υποβλητικό Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα, είναι από τις ομορφότερες και μια από τις μεγαλύτερες– αρχαίες πόλεις που θα δεις ποτέ. Εδώ, ανάμεσα στα ευρήματα και τα μνημεία θα συνειδητοποιήσεις τη σημασία και τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αρχαία Μεσσήνη ως πολιτικό, θρησκευτικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Στον χώρο υπάρχει και εξαιρετικά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο με πάνω από 12.000 ευρήματα
O αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 08.00 μέχρι τις 20.00, ενώ η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.
Στάγειρα
Χάρτης εδώ
Περίπου 500 μ. νοτιοανατολικά του σημερινού χωριού της Ολυμπιάδας στη Μακεδονία, πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, η οποία ονομάζεται «Λιοτόπι», αντικρύζεις την πόλη που ο Αριστοτέλης εγκατέλειψε για να έρθει στην Αθήνα και έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας. Κι ένας από τους λίγους που σχεδόν ακουμπούν τη θάλασσα.
Τα Στάγειρα ιδρύθηκαν το 665 π.Χ. από αποίκους που ήρθαν από την Άνδρο, έγιναν τμήμα της Αθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία απαρνήθηκαν λίγο πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, όπου η πόλη συντάχθηκε με τους Σπαρτιάτες, και τελικά ενσωματώθηκε στο βασίλειο του Φιλίππου της Μακεδονίας.
Από τα εντυπωσιακότερα σημεία της αρχαίας πόλης σήμερα, ξεχωρίζουν η πρώιμη κλασική οχύρωση της, η οποία διατηρείται σε εντυπωσιακό βαθμό, η Αγορά με την εντυπωσιακή Στοά των κλασικών χρόνων, ένα αρχαϊκό ιερό, και τα σπίτια κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
Για να γυρίσεις ολόκληρη την πόλη, θα χρειαστείς περί τις δύο ώρες, ενώ highlight κάθε επίσκεψης εδώ είναι αναμφισβήτητα το παραλιακό μονοπάτι, το οποίο κινείται σχεδόν παράλληλα με τα τείχη της πόλης, πλάι στα κρυστάλλινα νερά της Χαλκιδικής.
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός 8.30 με 15.30, με ελεύθερη είσοδο.