Η Λευκάδα είναι το τέλειο νησί χωρίς ακτοπλοϊκά

Το βαθύ γαλάζιο του Ιονίου, οι δαντελωτές παραλίες, η άγρια ομορφιά και τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα φέρνουν τη Λευκάδα στην κορυφή των καλοκαιρινών προορισμών.

Η Λευκάδα είναι το τέλειο νησί χωρίς ακτοπλοϊκά

Το έχουμε γράψει πολλές φορές όμως η επανάληψη είναι η μαμά της μάθησης για αυτό και θα σου ξαναπούμε ότι η Λευκάδα είναι ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά του Ιονίου και τώρα που τα ακτοπλοϊκά μοιάζουν όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό λόγω κόστους είναι η κατάλληλη εποχή για να ετοιμάσεις βαλιτσούλες για τις εντυπωσιακές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της.

Αν σου λέγαμε ότι χρειάζεσαι κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες οδήγησης για να βρεθείς στα παραδεισένια λευκαδιώτικα μέρη και δεν ξεκουβαλούσες να μας ανταμώσεις μάλλον θα σταματούσαμε κάπου εδώ την κουβέντα. Για τους υπόλοιπους τους γνωστικούς θα προσθέταμε ότι το συνολικό κόστος βενζινών και διοδίων μετ’ επιστροφής από την πρωτεύουσα στη Λευκάδα ανέρχεται στα 172€. Συνυπολογίζοντας και το πλήθος καταλυμάτων που υπάρχουν στο νησί και κρατούν σε προσιτό επίπεδο τις τιμές διαμονής η Λευκάδα, συγκαταλέγεται στα "προσβάσιμα" νησιά για τους Έλληνες ταξιδιώτες αφού δεν χρειάζεται ιλιγγιώδες μπάτζετ για να βρεθείς στα μέρη της.

Γιατί να πάμε στη Λευκάδα;

Πέρα από το προφανές, ότι η Λευκάδα είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας, δύσκολα θα βρεις αλλού τέτοιον τόπο που να συνδυάζει συγκλονιστικές παραλίες, γαστρονομικούς θαλασσινούς θησαυρούς, καταπράσινους καταρράκτες και φαράγγια και κοσμαγάπητα γραφικά σοκάκια. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ταξιδιωτική εγκυκλοπαίδεια με τις ομορφιές της όμως θα αρκεστούμε στο να σου απαριθμήσουμε τα sos για να έχεις να πορεύεσαι αναλόγως. Επιβάλλεται να αφιερώσεις περίπου μια ωρίτσα για να περπατήσεις το υπέροχο και πνιγμένο στο πράσινο φαράγγι της Μέλισσας, με τα σκιερά μονοπάτια του που φέρνουν τα βήματά σου πάνω από πέτρινα γεφύρια και πλάι σε τρεχούμενα νερά. Tα φαράγγια στη Λευκάδα ποτέ δεν σταματούν για αυτό πάμε πρόσω ολοταχώς για εξερεύνηση στο Φαράγγι του Δημοσάρη.

Μια ανάσα από το Νυδρί, στην ενδοχώρα της Λευκάδας, κρύβεται ένα μονοπάτι που οδηγεί σε έναν κατρποσταλικό θαρρείς καταρράκτη. Τώρα που έχουμε την αμέριστη προσοχή σου θα σου πούμε ότι ο καταρράκτης φροντίζει να έχει για ντεκόρ του μια δροσερή φυσική πισίνα, ιδανική για παγωμένες βουτιές στην καρδιά του φαραγγιού από εκείνους που το λέει η περδικούλα τους.

Αν είσαι καστρολάγνος και μικρός ονειρευόσουν να γίνεις ιππότης τότε αξίζει να επισκεφθείς ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας, τη φράγκικη Αγία Μαύρα στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα και πολιορκήθηκε συνολικά 12 φορές στους επτά αιώνες ύπαρξής του. Αν πάλι κατέληξες πότης –γιατί όλα στη ζωή είναι- μπορείς να βάλεις ψηλά στη sightseeing λίστα σου το επισκέψιμο οινοποιείο της Λευκαδίτικης Γης στη Νότια Λευκάδα (8ο χλμ της επαρχιακής οδού Νυδριού – Βασιλικής) και να πιείς ένα Βερτζαμί στην υγειά μας.

Οι village- hoppers από την άλλη θα εκτιμήσουν δεόντως την περιήγηση στα ορεινά χωριά της Λευκάδας, από τα οποία ξεχωρίζουν η Καρυά, η Εγκλουβή – από όπου πρέπει να στοκάρεις μπόλικα σακουλάκια με τις διάσημες φακές της- και ο Δρυμώνας, κρυμμένα στα πλατάνια με τις κεραμιδοσκεπές και τα παραδοσιακά καφενεδάκια τους να φτιάχνουν έξτρα γραφικό σκηνικό, ενώ στα τραπεζάκια τους σερβίρονται καφεδάκια στη χόβολη και γλυκά του κουταλιού να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Αν τώρα θες να μπεις σε πλοίο ντε και καλά, σου έχουμε την κατάλληλη εκδρομή με τελικό προορισμό το καταπράσινο Μεγανήσι, με τη δαντελωτή ακτογραμμή του που σχηματίζει διαδοχικά φιόρδ. Οι παραλίες του είναι μικρούλες και γλυκύτατες, τα νερά διάφανα, πεντακάθαρα κι έξτρα τιρκουάζ, και οι τρεις παραδοσιακοί οικισμοί του γεμάτοι πέτρινα σπιτάκια και παραδοσιακούς ανεμόμυλους που θα σε ενθουσιάσουν.

Παραλίες έχει;

Ξεκινάμε με τις παραλίες σταρ του νησιού που δεν είναι άλλες από το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς που βγαίνουν κι οι δύο νικητές στο διαγωνισμό των πιο τιρκουάζ νερών του Ιονίου. Από τη μία το κοσμοπολίτικο Πόρτο Κατσίκι με τα σχεδόν ψεύτικα καταγάλανα νερά και τα χοντρά λευκά βότσαλα που αντανακλούν πάνω τους τον λευκαδίτικο ήλιο. Από την άλλοι οι Εγκρεμνοί θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω για τα 350 σκαλοπάτια που πρέπει να κατεβείς αποκαλύπτοντάς σου μια φαντασμαγορική αμμουδιά, βγαλμένη από τα όνειρά σου, να ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα σε μήκος.

Από τα Πευκούλια με την συμφωνία πρασινο-γάλαζου που κάνει το πευκοδάσος τους με το Ιόνιο, μέχρι τη λευκή άμμο του Μύλου και το εξωτικό τοπίο στο Αγιοφύλλι, οι παραλίες της Λευκάδας συναγωνίζονται η μια την άλλη σε ομορφιά και εξωτικότητα. Το Κάθισμα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής πόλος έλξης για τους λουόμενους επισκέπτες του νησιού χαρίζοντάς τους υπέροχα φωτογραφικά ενσταντανέ με φόντο τα βαθυγάλανα νερά και το λεπτό βοτσαλάκι της τεράστιας παραλίας. Αν πάλι θες να ξυπνήσει ο σέρφερ μέσα σου, τότε η παραλία της Βασιλικής μοιάζει ταμάμ για κάθε επίδοξο γητευτή του αέρα. Πανέμορφες είναι και οι απάνεμες παραλίες της ανατολικής πλευράς, Λυγιά, Νικιάνα και Περιγιάλι. Αν θες να αποχαιρετίσεις τη Λευκάδα όπως της αρμόζει τότε επιβάλλεται  μια βουτιά στην Αμμόγλωσσα, απέναντι από το Κάστρο της Αγία Μαύρας στην πόλη.

Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;

Το Θυμάρι στην πόλη είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, αφού στο μενού του θα βρεις εξαιρετικές κοπές και μια εμπνευσμένη μίξη της ελληνικής με τη διεθνή κουζίνα. Για ψαράκι πρέπει να πας σούμπιτ@ στον Μηνά στα Νικιανά, ενώ αν ξυπνήσει ο μερακλής εαυτός σου στειλ’ τον για ύπνο καλοχορτασμένο μετά από μια επίσκεψη στον Σκούπλα στο χωριό Μανάση για κοκορέτσι και σπληνάντερο. Πεντανόστιμα μεζέδια με τοπικές πρώτες ύλες θα βρεις Στ’ Αλώνι στο χωριό Χορτάτα ενώ το Segreto Vino e Cucina θα ανταμείψει και με το παραπάνω τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Oι street food άδες της παρέας θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό κι έπειτα μπουκωμένο με τις νοστιμιές του Loulis Taste Project στην πόλη. Πριν φύγεις από το νησί πρέπει να επισκεφθείς την αλλαντοποιία Μπαλωμένου στην πόλη του νησιού και να γεμίσεις τα μπαγκάζια σου με το περίφημο σαλαμάκι Λευκάδος.

Πού να μείνουμε;

To Aiolos Rooms στην πόλη της Λευκάδας είναι μια εξαιρετικά οικονομική επιλογή διαμονής με το κόστος δίκλινου δωματίου στα 41€ τη βραδιά. Value for money επιλογή και τα Michalis Appartments δίπλα στην παραλία της Βασιλικής με το κόστος δίκλινου δωματίου στα 46€ τη βραδιά. Πολύ όμορφα τα Moon Studios στη Λυγιά με το δίκλινο να κοστίζει 51€ τη βραδιά. Πολύ όμορφο το Vassiliki Bay Hotel στη Βασιλική με το δίκλινο στα 73€ τη βραδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού ενώ οι πιο luxurious της παρέας θα ενθουσιαστούν με τη Villa Vita στην πόλη της Λευκάδας με το κόστος ανά διανυκτέρευση σε ένα studio δύο ατόμων να ανέρχεται στα 120€ τη βραδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v