5 πράγματα που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ
Μεγα-καύσωνες, άνοδος της στάθμης του νερού και παγκόσμια υπερθέρμανση μας υπενθυμίζουν ότι ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Μεγα-καύσωνες, άνοδος της στάθμης του νερού και παγκόσμια υπερθέρμανση μας υπενθυμίζουν ότι ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπολόγιστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι πια εδώ και δεν μας επιτρέπει χαμόγελα, τουναντίον μάλιστα. Αν θεωρείς υπερβολικά όσα λέμε, τότε μάλλον προσπερνάς 5 φαινόμενα που μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής στις ζωές μας.
Kαιρός να συνηθίσεις τους καύσωνες
Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει ήδη αυξήσει την ένταση, τη συχνότητα εμφάνισης, και την έκταση των καυσώνων, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα. Πλέον σε πολλές περιοχές του πλανήτη τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών δεν καταρρίπτονται με διαφορά μερικών δεκαδικών ψηφίων, αλλά μερικών ολόκληρων βαθμών Κελσίου. Το καλοκαίρι του 2022 μόνο, πάνω από 61.000 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η χώρα μας είχε η δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα με 280 νεκρούς ανά εκατομμύριο, πράγμα που δείχνει ότι στον τομέα της πρόληψης πάσχουμε αρκετά.
Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές κι από τον περσινό μεγακαύσωνα που διήρκεσε 15 μέρες στην Ελλάδα (12-26 Ιουλίου) κι ήταν ο μακροβιότερος που έχουμε ζήσει ποτέ στη χώρα με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή που δείχνει ξεκάθαρα τα «δόντια» της.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας
Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ενώ η τάση έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στη θερμική επέκταση των ωκεανών λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Ωστόσο, ο πάγος από την τήξη παγετώνων και του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής συμβάλλουν επίσης στην άνοδο αυτή. Οι προβλέψεις μόνο ευοίωνες δεν είναι αφού δείχνουν ότι στην Ευρώπη θα σημειωθεί άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μέσο όρο 60 έως 80 cm μέχρι το τέλος του αιώνα, ανάλογα με τον ρυθμό με τον οποίο λιώνει το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής. Επιπλέον η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι βέβαιο ότι θα μειώσει την ποσότητα των διαθέσιμων γλυκών υδάτων, επηρεάζοντας κατά συνέπεια τη βιοποικιλότητα.
Πλημμυρίσαμε
Οι έντονες καταιγίδες προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας έχει ταλανιστεί από τεράστιες πλημμύρες (με πιο πρόσφατη την περσινή στη Θεσσαλία) που άφησαν πίσω τους νεκρούς, χιλιάδες νεκρά ζώα κι ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και στη γεωργία του τόπου. Το πλέον ανησυχητικό είναι όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, ότι οι ερευνητές αναμένουν επίσης πως, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, οι ξαφνικές πλημμύρες θα γίνουν ακόμα πιο «ξαφνικές». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ναι μεν ο χρόνος διάρκειας μιας πλημμύρας θα είναι μικρότερος, ωστόσο το μέγεθός της θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο κι εντονότερο.
Η ατμόσφαιρα έχει γίνει ανυπόφορη
Τα σύγχρονα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά 40% από τα μέσα του 19ου αιώνα και η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου περίπου τα τελευταία 150 χρόνια. «Ανεξάρτητα από κατά πόσους βαθμούς αλλάζει η θερμοκρασία, είναι σαφές ότι έχουμε ήδη φέρει τον πλανήτη σε συνθήκες που το είδος μας δεν έχει ξαναδεί» σχολίασε ο Γκάμπριελ Μπάουεν του Πανεπιστημίου της Γιούτα ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα για την αύξηση της συγκέντρωσης του του ατμοσφαιρικού CO2 στην ατμόσφαιρα.
Πυρκαγιές
Η φωτιά χρειάζεται τρία συστατικά για να ανάψει: καύσιμο, οξυγόνο και θερμότητα. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα μιας πυρκαγιάς. Η παρατεταμένη ξηρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας, όπως αντίστοιχα και τα ερημοποιημένα εδάφη, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να ευδοκιμήσει η φωτιά και να γίνουμε μάρτυρες πύρινης λαίλαπας σαν αυτή με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Στην Ευρώπη, οι περισσότερες από τις ετήσιες ζημίες ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκαλούνται από ξηρασίες τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν τη γεωργία, τον ενεργειακό τομέα και τη δημόσια ύδρευση. Αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3°C, προβλέπεται ότι η συχνότητα των ξηρασιών θα διπλασιαστεί και οι ζημίες που οφείλονται στις ξηρασίες στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά πολύ με ανυπολόγιστες συνέπειες.