Πόσες ώρες μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω;
Είναι επικίνδυνο το κολύμπι μετά το φαγητό; Πόσες ώρες μετά από το γεύμα μου μπορώ να ξαναβουτήξω; Έχουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις επομένως για κόπιασε.
Είναι επικίνδυνο το κολύμπι μετά το φαγητό; Πόσες ώρες μετά από το γεύμα μου μπορώ να ξαναβουτήξω; Έχουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις επομένως για κόπιασε.
Καλοκαιράκι μύρισε και οι λουόμενοι αυξάνονται και πληθαίνουν πλέον στις παραλίες μετρώντας μπάνια και τη φετινή χρονιά. Αντίστοιχα κι εμείς με τη σειρά μας ονειρευόμαστε ολοήμερες βουτιές και άραγμα by the sea με σκοπό να τελειοποιήσουμε τα μακροβούτια και τις απλωτές μας. Επειδή ωστόσο άνθρωποι είμαστε και κάποια στιγμή θα πεινάσουμε και θα φάμε, πρέπει να απαντήσουμε και στο αιώνιο ερώτημα που δεν είναι άλλο από το: «πόσες ώρες μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω»; Εμείς αποφασίσαμε να ρίξουμε λίγο φως στο τούνελ σου.
Kαλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερες από μια απόψεις για τον συνδυασμό φαγητού και κολύμβησης, με το τοπίο να μην είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Εμείς θα παραθέσουμε τις πλέον διαδεδομένες απόψεις, σταχυολογώντας τα επιχειρήματά τους.
Πόσες ώρες μετά το φαγητό μπορούμε να ξανακολυμπήσουμε;
Ξεκινάμε με τα βασικά. Η διαδικασία της πέψης και η αυξημένη θερμοκρασία σώματος εξαιτίας της διαρκεί περίπου 1-3 ώρες, ανάλογα με το τι και πόσο έχουμε φάει. Άπαντες συστήνουν ελαφριά κι εύπεπτα γεύματα αν σκεφτόμαστε να ξαναβουτήξουμε. Με λίγα λόγια προτίμησε σαλάτες, κάποιο τοστάκι αλλά και φρούτα αντί για μπεργκεράρες και κοψίδια by the sea. Με αυτόν τον τρόπο θα χωνέψεις πολύ πιο γρήγορα και θα μπορέσεις να μπεις ξανά στη θάλασσα χωρίς περαιτέρω κινδύνους.
Ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων είχε τοποθετηθεί σε σχετικό ρεπορτάζ του Star επί του θέματος λέγοντας συγκεκριμένα ότι: «Οι λιπαρές τροφές και οι τροφές που περιέχουν μέσα κρέας κάνουν πολύ περισσότερη ώρα για να χωνευτούν. Μπορεί να χρειαστούν και 4 έως 5 ώρες για να χωνέψει ένα άτομο την τροφή. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει καταναλώσει μία μικρή ποσότητα και εύπεπτη, πχ. να έχει πιει λίγο γάλα, εκεί 1- 2 ώρες φτάνουν για να το χωνέψει.
Σε έναν ενήλικα, που το στομάχι του χωράει και πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από ένα παιδί ή αν αυτός έχει καταναλώσει και αλκοόλ πέρα από το φαγητό, ο χρόνος αλλάζει. Για ασφάλεια, θα λέγαμε ότι μπορεί να μπει κάποιος στο νερό και να κολυμπήσει, χωρίς να κινδυνεύσει να πάθει κάποια εισρόφηση και στο τέλος να έχει πνιγμό, μετά από 2 έως 5 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού και το είδος τροφής.
Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας μέσος όρος 3- 4 ωρών, είναι επαρκής χρόνος για να μπούμε με ασφάλεια στο νερό, έχοντας φάει πριν ένα γεύμα».
Σε άλλη έρευνα ο δρ. Τζιμ Κίνι από το νοσοκομείο Providence Mission στο Mission Viejo της Καλιφόρνια ανέφερε σχετικά πως: «δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αναμονή τουλάχιστον 30 λεπτών μετά το φαγητό πριν από το κολύμπι. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις ή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το φαγητό λίγο πριν από το κολύμπι οδήγησε κάποιον σε πνιγμό» απαντώντας σε όσους συνδέουν τους πνιγμούς με την κατανάλωση φαγητού λίγο πριν την κολύμβηση.
Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός από την άλλη συνιστά τη χρήση κοινής λογικής, σχετικά με το κολύμπι μετά το φαγητό. Με λίγα λόγια καλό θα ήταν να καταλάβεις ότι έχεις χωνέψει το φαγητό του πριν ξαναμπείς στο νερό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να περιμένεις να περάσουν 3 ώρες και ένα λεπτό για να βουτήξεις και πάλι.
Υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις από αρμόδιους φορείς;
Αξίζει να αναφέρουμε για άλλη μια φορά εδώ ότι οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι φορείς τους δεν έχουν καθορίσει ακριβώς πόση ώρα χρειάζεται να περιμένει κανείς για να κολυμπήσει ξανά αφού φάει. Αντίστοιχα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις επί του θέματος για αυτό κι ακολουθείται ως «άγραφος κανόνας» το χρονικό όριο των τριών ωρών που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί για να ολοκληρωθεί η σωστή διαδικασία πέψης του ανθρώπινου οργανισμού. Αν θες να κρατήσεις κάποιες διατροφικές σημειώσεις τότε καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι υδατάνθρακες πέπτονται πιο γρήγορα σε σχέση με τις πρωτεΐνες και το λίπος, επομένως προτίμησε αντίστοιχα γεύματα.
Σε ότι αφορά το κολύμπι μετά από το φαγητό, η καλύτερη ίσως λύση είναι να περιμένουμε, να δώσουμε στον οργανισμό το χρόνο που χρειάζεται και να μπούμε στη θάλασσα αργότερα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να φάμε βαριά γιατί εκεί θα παρέλθει περισσότερος χρόνος μέχρι να ξαναβουτήξουμε.