Όσα όμορφα συμβαίνουν σε ένα σεμινάριο Κεραμεικής
Βρεθήκαμε σε ένα σούπερ ενδιαφέρον σεμινάριο Κεραμεικής στην Κηφισιά, παίξαμε με τον πηλό, φτιάξαμε υπέροχα μπολ και κούπες και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Βρεθήκαμε σε ένα σούπερ ενδιαφέρον σεμινάριο Κεραμεικής στην Κηφισιά, παίξαμε με τον πηλό, φτιάξαμε υπέροχα μπολ και κούπες και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Αν μας διαβάζεις καιρό και ψάχνεις ιδέες για δημιουργικά χόμπι θα ξέρεις ότι η Κεραμεική βρίσκεται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις μας.
Η ενασχόληση με τον πηλό είναι μια διαδικασία πέρα από ενδιαφέρουσα και αρκετά ψυχοθεραπευτική, μιας και η δημιουργία ενός κάτι από μια άμορφη ύλη μέσα από το πλάσιμο έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον ψυχισμό.
Με αφορμή λοιπόν το πρώτο σεμινάριο Κεραμεικής του Community Club με την κεραμίστρια Μυρτώ Βουτυρά aka Myrtmigi, δε χάσαμε την ευκαιρία να δώσουμε το πηλόν (και το παρόν) για να φτιάξουμε όμορφα μπολ και κούπες.
Η διαδικασία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ας ήμασταν παντελώς άπειροι.
Σε κάθε τραπέζι στον χώρο, υπήρχε ένα κομμάτι πηλού δέκα κιλών, με την υφή του να μοιάζει αρκετά με την υφή της πλαστελίνης. Ανάλογα με το τι σκεύος θες να φτιάξεις, ζυγίζεις τον πηλό που χρειάζεσαι.
Εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε μπολ οπότε πήραμε 200 γρ. πηλού περίπου, ενώ κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες αποφάσισαν να φτιάξουν μπολάκι, οπότε χρειάστηκαν περίπου 300 γρ. πρώτης ύλης. Η κοπή του γίνεται με τη χρήση μιας κλωστής και είναι ό,τι πιο απολαυστικό έχεις κάνει ποτέ σου. Μέχρι να πιάσεις φυσικά τον ίδιο πηλό στα χέρια σου.
Προσοχή όμως, θέλει προσοχή να μην το παρακάνεις με το πασπάτεμα γιατί ο πηλός στεγνώνει εύκολα με την ξηρότητα των χεριών, οπότε θα πρέπει να αντισταθείς, σου λέει, στο να τον αγγίζεις συνεχώς.
Σειρά πήρε το πλάσιμο, με την γνώριμη διαδικασία των «σκαμπιλακίων». Με μικρά και ελεγχόμενα σκαμπιλάκια πλάσαμε μια ωραιότατη μπάλα, και ύστερα με την τεχνική του pinching ήτοι «τσιμπητό», δουλεύοντας με τον αντίχειρα και ζουλώντας στο κέντρο της σφαίρας ξεκίνησε η δημιουργία του πάτου και των τοιχωμάτων του μπολ. Σκοπός, σύμφωνα με την ειδικό, η δημιουργία ενός vessel ήτοι δοχείου.
Εδώ άρχισε να μας τα σκάει η ικανοποίηση του να πλάθεις. Τι ωραίο πράγμα!
Συνεχίσαμε λεπταίνοντας τα τοιχώματα, ώστε να γίνει το δημιούργημά μας πιο λεπτεπίλεπτο και όχι γκουμούτσα, προσέχοντας πάντα να ζουλάμε συνολικά, και να μην επιμένουμε σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να μην δημιουργηθούν ρωγμές.
Όσοι αποφάσισαν να φτιάξουν κούπα είχαν και την επιλογή της προσθήκης χερουλιού, το οποίο μπορεί να γίνει σε κάθε λογής σχήμα π.χ. καρδιά, αστέρι ή το κλασικό και δημοφιλές «μακαρόνι».
Για το συγκεκριμένο σεμινάριο, η Μυρτώ είχε φέρει άφθονα μακαρόνια με γράμματα της αλφαβήτου. Όχι δεν τα βράσαμε για να γεμίσουμε τους μυς μας υδατάνθρακα, αλλά τα μπήξαμε στον πάτο του μπολ σχηματίζοντας το όνομά μας, σαν σφραγίδα.
Τα κεραμεικά μπολ που ετοιμάσαμε θα ψηθούν στους 1000+ βαθμούς, θερμοκρασία η οποία εξαϋλώνει τα ζυμαρικά και αφήνει στη θέση τους τη λέξη/φράση της αρεσκείας μας.
Αυτό ήταν! Μετά από μια ώρα περίπου που ασχοληθήκαμε εκτενώς με το αντικείμενο του πόθου μας, το μπολ ήταν έτοιμο για ψήσιμο. Η Μυρτώ ανέλαβε να παραλάβει τις δημιουργίες μας και να τις ψήσει στον φούρνο που έχει στο εργαστήρι της. Το πρώτο αυτό ψήσιμο, όπως μας λέει, ονομάζεται μπισκουί ήτοι μπισκότο.
Στην επόμενη συνάντηση (ναι, είχε και δεύτερο γύρο), αφού παραγγείλαμε το κρασάκι μας ευγενική χορηγία του Community Club, παραλάβαμε τα ψημένα αντικείμενα, τα οποία ήταν πλέον σκληρά σαν τη ζωή και διαλέξαμε χρώματα ο καθένας από την κεφάλα του για να τα βάψουμε.
Τα χρώματα αυτά είναι ειδικά για βάψιμο σε πηλό, και αντέχουν στην εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του φούρνου. Πέρα από την ζωγραφική, μάθαμε και για άλλες τεχνικές βαψίματος, όπως το πιτσίλισμα, το χρώμα με σφουγγάρι και άλλα τέτοια ωραία.
Πάει και αυτό! Η Μυρτώ ξαναπήρε τα αντικείμενα του κάματου, και τα πήγε στο εργαστήριο για το τελικό στάδιο, το γυάλωμα. Το γυάλωμα είναι η διαδικασία κατά την οποία το κεραμεικό βουτιέται σε υγρό γυαλί, που φτιάχνεται με νερό και σκόνη, και ψήνεται σε θερμοκρασία 1200 βαθμών Κελσίου.
Σύντομα θα τα έχουμε ξανά στα χέρια μας για να κοσμήσουν την κουζίνα μας και να υποδεχτούν κάθε λογής φαγάκι ή σούπα.
Αν σε ιντρίγκαρε η περιγραφή, τότε μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο επόμενο σεμινάριο Κεραμεικής του Community Club, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 31 Μαρτίου, κοστίζει 80€ και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στάδια για την δημιουργία ενός σκεύους - κράτηση εδώ.