Πράγματα που καλό είναι να μην κάνεις στα social

Κάποιες συμπεριφορές και πληροφορίες καλό είναι να μένουν μακριά από την άβυσσο των social. Για να είσαι ασφαλής, αλλά και για να μην ενοχλείς.

Πράγματα που καλό είναι να μην κάνεις στα social

Στο ψηφιακό χάος των social media είναι εύκολο να χάσουμε μερικές φορές τη μπάλα και να κάνουμε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουμε ή να ανεβάσουμε/στείλουμε κάτι το οποίο θα φέρει σε άβολη θέση τους διαδικτυακούς μας «φίλους».

Δεν πειράζει, συμβαίνουν αυτά, όμως καλό είναι να ξέρεις από πριν τι και πώς ώστε να μην φτάσεις να το μετανιώσεις.

Δες λοιπόν μερικά πράγματα τα οποία καλό είναι να αποφεύγεις να κάνεις στον ψηφιακό κόσμο.

Να ενημερώνεις ότι λείπεις από το σπίτι

Σίγουρα θα θες να δείξεις στους φίλους σου πού είσαι και πώς περνάς, όμως κάτι τέτοιο ενέχει ρίσκο. Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν στο προφίλ σου έχεις και κόσμο που δεν ξέρεις προσωπικά, η ανάρτηση φωτογραφιών από διακοπές μπορεί να δώσει πράσινο φως σε διαρρήκτες να έρθουν μια βόλτα από το σπίτι σου. Δεν το λέμε εμείς, το λέει/προτείνει η ΕΛ.ΑΣ. 

Να πατάς ό,τι λινκ σου στείλουν

«Χα χα κοίτα αυτή τη φωτογραφία (λινκ)». Κάτι τέτοια μηνύματα που συνήθως συνοδεύονται με λινκ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα ανοίγεις, ακόμα και αν είναι από φίλους σου. Πρόκειται για ιούς οι οποίοι προσβάλλουν τον λογαριασμό σου και αυτοαναπαράγονται μέσω μηνυμάτων «μολύνοντας» όλες σου τις επαφές. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς ακόμα και να χάσεις την πρόσβαση στο προφίλ σου. υ.

Να ανεβάζεις ευχετήριο post με… όποιον πάρει ο χάρος

Είναι κάτι αρκετά κοινό σε ονομαστικές εορτές, αλλά πέρα για πέρα ενοχλητικό για τους φίλους σου. Βαριέσαι να στείλεις σε όλους τους Νικόλες που ξέρεις; Ε, δεν έγινε και τίποτα, στείλε στους κοντινούς σου, αλλά σε προσωπικό μήνυμα. Απόφυγε να κάνεις επισήμανση 50 άτομα με φωτογραφία «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!» εκ των οποίων τα 45 δεν σε έχουν δει για παραπάνω από δυο φορές στη ζωή τους.

ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Οι αναρτήσεις με κεφαλαία στην κοινότητα του Ίντερνετ, είναι αναρτήσεις όπου φαίνεσαι σαν να φωνάζεις (εκτός και αν είσαι μέλος στο Τσίλι Καφενείο που όλοι γράφουν έτσι). Χρησιμοποίησε το Caps Lock με σύνεση, έτσι ώστε η ανάρτησή σου να φαίνεται ήρεμη και να μη βγάζει μάτια.

Να στέλνεις μηνύματα/αιτήματα σε άγνωστες γυναίκες ή άντρες

Πίστεψέ μας, καμία γυναίκα δεν ψήθηκε ποτέ βλέποντας μήνυμα «Γεια, τι κάνεις» ή "Ιάσο Κόκλα" από έναν άγνωστο και κανένας άντρας, αν και πιο σπάνιο, δεν θέλει να έχει ένα σωρό αιτήματα από άγνωστες, όσο κοινωνικός και να είναι. Αν δεν λάβεις απάντηση επίσης, μην επιμείνεις, άλλωστε υπάρχουν και σχετικές εφαρμογές για νέες γνωριμίες. Καλά, δεν το συζητάμε για φωτογραφίες τύπου ντικ πικ, εκεί δεν νομίζουμε ότι υπάρχει λόγος να σου πούμε ότι κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό – εκτός αν σου ζητηθεί.

Να ανεβάζεις fake news

Και να ήθελες να το κάνεις, το Facebook δεν θα σε αφήσει (λογικά). Σε κάθε περίπτωση όμως, προσπάθησε να μην αναπαράγεις ειδήσεις που στερούνται αξιοπιστίας και φρόντισε να ενημερώνεσαι από έγκυρες πηγές.

Να ανεβάζεις τη φωτογραφία σου σε εφαρμογές

Τελευταία κυκλοφορούν διάφορες «δωρεάν» εφαρμογές που σου δείχνουν πώς θα ήσουν στα 80 ή πώς ήσουν στο Γυμνάσιο ή τι είδους νεράιδα είσαι και πάει λέγοντας. Προσοχή, οτιδήποτε δωρεάν είναι ύποπτο και δεν γνωρίζεις πώς χρησιμοποιούν οι εφαρμογές αυτές τα δεδομένα και ακόμα χειρότερα τη φωτογραφία που θα ανεβάσεις για να την επεξεργαστούν.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v