Πάμε μια βόλτα στο στολισμένο ΚΠΙΣΝ;
Συναυλίες, πάρτι, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, και ένα πάρκο ακόμα ομορφότερο απ’ ό,τι συνήθως έχει αυτές τις μέρες το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Συναυλίες, πάρτι, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, και ένα πάρκο ακόμα ομορφότερο απ’ ό,τι συνήθως έχει αυτές τις μέρες το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μια γιγάντια, κοκκινοχρυσαφένια φωτιά καίει καταμεσής του Ξέφωτου, εκεί όπου το καλοκαίρι απλώνουμε τις ψάθες μας για να δούμε ταινίες κάτω από τα αστέρια. Είναι το Sign, το έργο των Ολλανδών Paul Vendel & Sandra de Wolf, στο οποίο «καλάμια μπαμπού επενδυμένα με ταινία αλουμινίου, υψώνονται στον ουρανό σαν να τα φυσά ο αέρας, και μετασχηματίζονται σε μία συστάδα από πύρινες γλώσσες που εκπέμπουν φως και σηματοδοτούν τη φωτιά. Το φως, όπως αναβοσβήνει ρυθμικά, μοιάζει να πηγάζει από τη γη και να ανεβαίνει προς τα πάνω, διαχέοντας μία λάμψη στη νυχτερινή ατμόσφαιρα. Οι ράβδοι, πομποί φωτός και δέκτες ταυτόχρονα, στέλνουν τις φωτεινές τους φλόγες προς τον ουρανό, εκφράζοντας τη διττή σημασία της φωτιάς, τόσο ως δύναμη καταστροφής όσο και αναγέννησης».
Κομμάτι των φωτιστικών εγκαταστάσεων που στολίζουν φέτος τον χριστουγεννιάτικο κόσμο του ΚΠΙΣΝ, το Sign είναι το πρώτο από τα πέντε έργα που συναντάς ανεβαίνοντας από το Κανάλι στο Πάρκο. Λίγα βήματα πιο πέρα, το Rhizome των Βέλγων Tom & Lien Dekyvere φέρνει στο νου κάτι από rave party: Ένας ιστός με διαφορετικά επίπεδα από τεντωμένα, λεπτά σχοινά που θυμίζουν χορδές, δημιουργούν μία δομή που αιωρείται και μεταφορικά αντικατοπτρίζει την έννοια του δικτύου στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι ίνες εκτείνονται από το ένα σημείο στο άλλο, υφαίνοντας ένα υποβλητικό, αφαιρετικό τοπίο, ένα «κουκούλι» εμπνευσμένο από τους σύγχρονους, διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως. Ενώνουν νοητά διαφορετικούς χρόνους και χώρους, αναδεικνύοντας την κοινή σε όλους τους ανθρώπους ανάγκη της επικοινωνίας.
@in2life_gr Ο χριστουγεννιάτικος κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η τέλεια γιορτινή βόλτα στην Αθήνα #χριστουγεννα2023 #γιορτες #αθηνα #κπισν #νιαρχος #snfcc #βολτα #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιου #fyp #βολτες ♬ Magic Glockenspiel - DOMANSED
Στα Νότια Μονοπάτια, το Loops του Ολλανδού Jonas Vorwerk δημιουργεί ένα περιβάλλον από πέντε φωτεινά, κυκλικά στεφάνια που παράγουν ήχο και φως σε διάδραση με τον θεατή, ο οποίος καλείται δια της επαφής να χειριστεί τις κυκλικές συσκευές και να παίξει με τις μουσικές συνθέσεις που αυτές εκπέμπουν, αυτοσχεδιάζοντας ή αλλάζοντας την ταχύτητα του ήχου. Ο κύκλος λειτουργεί σαν ένα τιμόνι, ενώ το κυκλικό τους σχήμα προσδίδει ένα στοιχείο κίνησης που ταιριάζει με την επανάληψη της μουσικής σε λούπες καθώς και με την κίνηση και τις χρωματικές εναλλαγές που αποκτά το φως όπως αυτό ρέει στην περιφέρεια του κύκλου ανάλογα με τον μουσικό ρυθμό.
Καταπληκτικό είναι και το Bloomlight, των επίσης Ολλανδών VOUW, κατά κόσμον Justus Bruns και Mingus Vogel, στο οποίο μια σειρά από φανούς αλληλεπιδρούν με τον θεατή σαν ζωντανά πλάσματα. Όταν ο θεατής πλησιάζει, χαμηλώνουν για να τον χαιρετήσουν και του «μιλούν» ανοιγοκλείνοντας τα πέταλά τους και ακτινοβολώντας ένα εγκάρδιο, ζεστό φως. Τα ψηλά φωτιστικά που καταλήγουν σε κομψά φωτεινά «καπέλα», μεταμορφώνονται σε αντικείμενα που μοιάζουν με τρυφερά εξωγήινα όντα ή φιλικές προς τον άνθρωπο μηχανές. Γίνονται αντικείμενο και υποκείμενο θέασης και ανταποδίδουν το βλέμμα των θεατών. Όταν εκείνοι απομακρύνονται, τα Bloomlights επανέρχονται στην αρχική τους θέση, «κλείνουν» τα φωτεινά πέταλά τους και χαμηλώνουν την ένταση του φωτός τους.
Και τέλος, ανηφορίζοντας από το Πάρκο προς τον Φάρο, θα συναντήσεις το Synathroisis του εργαστηρίου σχεδιασμού φωτισμού Petros Dermatas: luminous dreams, που θα σου φέρει στο νου οθόνες κινητών –και άδικο δεν θα ‘χεις. Όπως εξηγεί το δελτίο τύπου για το έργο, «Η εικόνα των αναμένων αναπτήρων που υψώνονταν, παλιότερα, στα χέρια των ακροατών στις συναυλίες, ως ένδειξη συμμετοχής και διάδρασης, ήταν η έμπνευση για το φωτεινό τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι Petros Dermatas: luminous dreams. Aν η κίνηση αυτή των αναπτήρων θεωρηθεί ένας «απόηχος» των κεριών που κρατούν οι άνθρωποι στις τελετές, έτσι και σήμερα τα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει τους αναμμένους αναπτήρες στις συναυλίες. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, δηλώνουν ενεργή συμμετοχή και μεταφέρουν τη θαλπωρή που δημιουργεί η σύνδεση του ατόμου με το σύνολο.
»Η φωτιστική εγκατάσταση που μοιάζει σαν μία θάλασσα από φωτεινά σημεία, καθένα από αυτά μοναδικό, μιλά για τη σημασία των δημόσιων συναθροίσεων στη διαμόρφωση της ατομικής μας ταυτότητας. Σε μια πραγματικότητα που η αποξένωση του ατόμου από το σύνολο καθιστά επιτακτική την ανάγκη ένταξης σε μία κοινότητα, η εγκατάσταση Συνάθροισις φέρνει -με εργαλείο τη μαγεία του φωτός- τον θεατή αντιμέτωπο με ζωτικά κοινωνικά ζητήματα και υποδηλώνει ότι η ισχύς βρίσκεται «εν τη ενώσει».
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ΚΠΙΣΝ
Όπως κάθε χρόνο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φοράει τα γιορτινά του και μας περιμένει για την αλλαγή του χρόνου. Το πρόγραμμα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς ανοίγει στις 22.30 η Αφροελληνίδα τραγουδίστρια Idra Kayne με τη 10μελή ορχήστρα της σε μία συναυλία με disco, soul, hip hop και RnB επιτυχίες. Ο χρόνος αλλάζει με ένα θεαματικό show πυροτεχνημάτων που θα φωτίσει τον αττικό ουρανό, ενώ, τα πρώτα λεπτά του νέου έτους, δίνεται το σήμα εκκίνησης για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, τον καθιερωμένο πλέον SNF RUN: 2024 FIRST RUN του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στη συνέχεια, στήνεται ένα μεγάλο πάρτι στην Αγορά με τον Βρετανό DJ Bill Brewster. Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εντυπωσιακές χορογραφίες των Σιντριβανιών στο Κανάλι. Οικοδεσπότες της λαμπερής γιορτής είναι η Νάντια Κοντογεώργη και ο Μίνως Θεοχάρης.
Παράλληλα, το Παγοδρόμιο και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος παραμένουν ανοιχτά, μόνο για αυτήν τη βραδιά, μέχρι τις 02.00 το πρωί για όσους θέλουν να καλωσορίσουν τη νέα χρονιά κάνοντας φιγούρες στον πάγο ή βγάζοντας φωτογραφίες στις εντυπωσιακές Φωτιστικές Εγκαταστάσεις. Κεράσματα και πολλές ακόμη εκπλήξεις ολοκληρώνουν το σκηνικό της βραδιάς. Δες το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.