Τι κρύβεται πίσω από το φθινοπωρινό στρες και πώς να το αντιμετωπίσουμε;
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι «παλεύουν» με το φθινοπωρινό άγχος κι εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε φως στις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι «παλεύουν» με το φθινοπωρινό άγχος κι εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε φως στις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Τα τελευταία χρόνια, ίσως έχεις παρατηρήσει φίλους ή γνωστούς να διαμαρτύρονται για την έλευση του φθινοπώρου, επειδή θα πυροδοτήσει κάποιες εκρήξεις άγχους που θα διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα, μέχρι να μας αποχαιρετήσει η συγκεκριμένη εποχή.
Το φθινοπωρινό άγχος είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αύξηση των συμπτωμάτων του άγχους η οποία παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εποχής του φθινοπώρου. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την ιατρική κοινότητα ως διακριτικό διαταραχής, αλλά πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται αυξημένο άγχος κατά την εποχή αυτή.
Οι ακριβείς αιτίες του φθινοπωρινού άγχους δεν είναι γνωστές, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το φαινόμενο. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό και σου τους παρουσιάζουμε.
Θέλουμε λίγο ακόμα φως
Κατά την περίοδο του φθινοπώρου, η διάρκεια της μέρας μικραίνει συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες που νυχτώνει στις 21:00 και η έλλειψη φυσικού φωτός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να προκαλέσει αυξημένο άγχος. Παράλληλα η έλλειψη ηλιακού φωτός οδηγεί σε πτώση των επιπέδων σεροτονίνης. Αυτή η πολύ σημαντική ορμόνη επηρεάζει ιδιαίτερα τη διάθεση, την όρεξη αλλά και τον ύπνο, ξεκουρδίζοντας ελαφρώς το βιολογικό σου ρολόι.
Καλοκαίρι αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ
Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του διακοπές, μπάνια και πολύ φυσικό φως που όπως και να το κάνουμε λειτουργεί αναζωογονητικά ως προς τη διάθεσή μας. Η «φυγή» του, την οποία συνεπάγεται ο ερχομός του φθινοπώρου, επηρεάζει και την ψυχική διάθεση, γεμίζοντας αρκετούς ανθρώπους με έξτρα άγχη.
Οι εποχικές αλλαγές πάντα θα μας επηρεάζουν
Ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές της εποχής και της καιρικές συνθήκες, και αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και να προκαλέσουν άγχος. Χαρακτηριστικό και το σύνδρομο της χειμερινής κατάθλιψης, με την οποία παλεύουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια.
Kακές φθινοπωρινές μνήμες
Σε ορισμένους ανθρώπους, η εποχή του φθινοπώρου μπορεί να συνδέεται με αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος, ξυπνώντας άσχημες φθινοπωρινές μνήμες που έχουν ως αποτέλεσμα την αντανακλαστική αύξηση των επιπέδων του άγχους τους καθ’ όλη την περίοδο του φθινοπώρου.
Γιατί δεν βγαίνουμε πια;
Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις το γεγονός ότι θα βγαίνεις λιγότερο συγκριτικά με το καλοκαίρι μιας και το ταμείον είναι μείον μετά τις διακοπές αλλά αντίστοιχα και η μέρα μικραίνει, την ώρα που στα επαγγελματικά το φθινόπωρο σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σεζόν κατά την οποία οι υποχρεώσεις θα είναι πάντοτε αυξημένες- ακόμη και αν δεν έχεις παιδιά που ξεκινούν το σχολείο.
Και τώρα τι κάνουμε;
Δεύρο έξω
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου προσπάθησε να μη μένεις σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσεις την επαφή και την επικοινωνία με φίλους και αγαπημένα σου πρόσωπα.
Για αυτόν τον λόγο φρόντισε να κάνεις βόλτες όποτε έχεις χρόνο και ο καιρός το επιτρέπει, βρίσκοντας δραστηριότητες που θα σε «αναγκάζουν» να βγεις έξω.
Στην ισορροπία θα βρεις την ουσία
Φρόντισε να διατηρήσεις μια ισορροπία στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Οι αλλαγές στον καιρό αποτελούν ένα στρες για τον οργανισμό που οδηγεί σε επιπλέον συναισθηματικές μεταπτώσεις. Βοήθησε το σώμα σου μέσω της άθλησης και μιας καλής διατροφής, πλούσιας σε αντιοξειδωτικά.
Εκμεταλλεύσου το φως
Όταν η ηλιοφάνεια σου χτυπά την πόρτα και τα παράθυρα, άνοιξέ τα διάπλατα για να εκμεταλλευτείς το φυσικό φως. Μην χάνεις την ευκαιρία να βγεις και για περπάτημα αλλά και να βολτάρεις με αγαπημένα σου πρόσωπα.
Ανανέωσε τον προσωπικό σου χώρο
Πέτα καθετί παλιό που δεν το χρειάζεσαι και κάνε μικροαλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σου που θα σου φρεσκάρουν τη διάθεση. Θα δεις ότι πολύ σύντομα θα νιώσεις καλύτερα.
Τόνωσε τον οργανισμό σου
Προσπάθησε να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου μέσω χρήσιμων συμβουλών αλλά και συμπληρωμάτων μελατονίνης ή βοτάνων όπως η μανόλια. Αντίστοιχα φρόντισε να τονώσεις τον οργανισμό σου, μέσα από την κατάλληλη και σωστή διατροφή, ενώ δεν πρέπει να αμελείς και τις βιταμίνες σου.