Πώς θα μειώσω το πλαστικό;
Μήπως έφτασε η στιγμή να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά σου; Δεν θέλει κόπο, μην αγχώνεσαι, τρόπο θέλει.
Μήπως έφτασε η στιγμή να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά σου; Δεν θέλει κόπο, μην αγχώνεσαι, τρόπο θέλει.
Το ότι τα πλαστικά αποτελούν πλέον σοβαρό πονοκέφαλο για τον πλανήτη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κράτη προτείνουν μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.
Για να έχεις μια εικόνα του γενικότερου προβλήματος σκέψου πως:
* Κάθε χρόνο παράγονται 500 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια παγκοσμίως.
* Το πλαστικό στον ωκεανό είναι ήδη πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι.
* Μέχρι το 2050, οι θάλασσες ενδέχεται να περιέχουν περισσότερα πλαστικά (τεμάχια) παρά ψάρια.
* Κάθε χρόνο περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς.
Τα πλαστικά μιας χρήσης, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του πλαστικού που χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο, έχουν μέση ωφέλιμη διάρκεια ζωής 12 έως 15 λεπτά, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 500 χρόνια για να εξαφανιστούν.
Τα πλαστικά ζουν περισσότερο από εμάς και θα ζήσουν περισσότερο από τα παιδιά μας. Τα καλά νέα είναι ότι είναι στο χέρι μας, ως καταναλωτές, να ανατρέψουμε κάπως αυτήν την κατάσταση.
Με ποιους τρόπους;
* Αντί να αγοράζεις ένα κάρο πλαστικά μπουκαλάκια νερού, επένδυσε λίγα ευρώ σε ένα θερμός, θα κρατάει και το νερό σου παγωμένο, θα σε απαλλάξει και από την μάταιη αναζήτηση περιπτέρου με βολικό πάρκινγκ.
* Αντικατάστησε τα πλαστικά ποτήρια/ πιάτα/ μαχαιροπήρουνα. Ναι, είναι βολικά για πάρτι και πινκίκ, δε λέμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, μπορείς να προτιμήσεις χάρτινα ή/και βιοδιασπώμενα. Σε όλες τις υπόλοιπες, απλώς δεν τα χρειάζεσαι.
* Και τα καλαμάκια. Αν τα χάρτινα σου φαίνονται κομμάτι ανατριχιαστικά (και είναι για να λέμε την αλήθεια) πάρε ένα σετ μεταλλικά να βρεις (και να πιείς) την υγειά σου.
* Πάρε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τις αγορές σου. Με μια δική σου υφασμάτινη, ή με το παραδοσιακό καρότσι της λαϊκής για όταν θέλεις να κάνεις μεγαλύτερες σε όγκο αγορές, δεν φροντίζεις μόνο το περιβάλλον, κάνεις και οικονομία.
* Βάλε το γεύμα σου σε γυάλινα δοχεία αντί πλαστικά μιας χρήσης. Αν παίρνεις ταπεράκι για τη δουλειά, μια καλή λύση για λιγότερο πλαστικό είναι τα ισοθερμικά φαγητοδοχεία που διατηρούν το φαγητό σε καλή θερμοκρασία και είναι ιδανικά για το γραφείο.
* Άλλαξε την οδοντόβουρτσά σου. Μεγάλο ποσοστό των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε περισσότερα από 1000 χρόνια και καταλήγουν να επιπλέουν στις θάλασσες ή να αράζουν σε χωματερές. Προτίμησε λοιπόν μία φιλική προς το περιβάλλον οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή ανακυκλώσιμα υλικά.
* Μην τυλίγεις σάντουιτς και φρούτα σε πλαστικές ζελατίνες. Τα μικρά ταπεράκια τα προστατεύουν καλύτερα και δεν επιβαρύνουν και τον πλανήτη με έξτρα σκουπίδια. Αν βαριέσαι να τα πλένεις, μπαίνουν ωραιότατα στο πλυντήριο πιάτων. Εναλλακτικά, δοκίμασε να τα τυλίξεις με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.