Όσα πρέπει να ξέρεις για τις νέες ταυτότητες
Αν δεν είσαι από αυτούς που κάνουν ουρές στα αστυνομικά τμήματα, δες πώς θα είναι η νέα σου ταυτότητα που… σιμώνει.
Αν δεν είσαι από αυτούς που κάνουν ουρές στα αστυνομικά τμήματα, δες πώς θα είναι η νέα σου ταυτότητα που… σιμώνει.
Ελλάδα 2023. Ο κόσμος κάνει ουρές στα αστυνομικά τμήματα, λιποθυμά και διοργανώνει συλλαλητήρια αντιδρώντας στο «χάραγμα 666». Όχι ακριβώς αυτό που σκεφτόμασταν πριν από δεκαετίες όταν θεωρούσαμε πως στο μέλλον θα έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες ταυτότητες έρχονται, κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα Σεπτέμβρη, και ήδη μας έχουν δώσει αρκετούς λόγους για να περάσουμε όμορφα τις τελευταίες, ζοφερές αυτές ημέρες του καλοκαιριού.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;
Αρχικά, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της κυβέρνησης η οποία αναφέρεται στο πρόσφατο ΦΕΚ, η νέα ταυτότητα θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας και στην μπροστινή της πλευρά θα έχει τη φωτογραφία μας, ενώ θα αναγράφονται και τα εξής στοιχεία: επώνυμο, όνομα, φύλο, ιθαγένεια, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN, ένας αριθμός που θα αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δεν θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.
Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.
Τι θα γίνει με το «τσιπάκι»;
Τα στοιχεία της ταυτότητας που θα αποθηκεύονται σε τσίπ, αντίστοιχο με αυτό μιας πιστωτικής κάρτας, είναι τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου, δηλαδή ύψος και ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία μάλιστα στόχο έχει να γίνουν ευκολότερες οι συναλλαγές με το Δημόσιο (αμήν Παναγίτσα μας).
Στόχος της προσθήκης του…. δαιμονισμένου για πολλούς τσιπ, είναι να μην μπορεί εύκολα κάποιος να τις πλαστογραφήσει ή να τις παραχαράξει, όπως γίνεται τώρα με τις παλαιού τύπου ταυτότητες.
Η νέα ταυτότητα ενδέχεται να έχει αποθηκευμένα και ορισμένα φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα, όμως όχι τραπεζικά, ενώ θα διαθέτει πιθανότατα και στοιχεία από το δίπλωμα οδήγησης, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει ακόμα οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στην προσεχή ΔΕΘ, μαζί με την παρουσίαση των ταυτοτήτων.
Σε περίπτωση που κάτι έχεις ακούσει από κάποιον, η νέα ταυτότητα δε θα διαθέτει κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού για να εντοπίζει την θέση του κατόχου, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των smartphones και των εφαρμογών που όλοι χρησιμοποιούμε.
Πώς τις βγάζουμε
Η όλη διαδικασία θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, το κόστος έκδοσης θα είναι δέκα ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος δέκα έτη. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μέχρι τον Αύγουστο του 2024 θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν αντικαταστήσει την παλαιού τύπου ταυτότητα με το νέο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
Τι λέει η Εκκλησία για όλα αυτά;
Η Εκκλησία φαίνεται πως είναι ΟΚ με την όλη κατάσταση, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του (τέως) Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, ο οποίος τον Ιούλιο δήλωσε πως «τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».
Επίσης ΟΚ, φαίνεται να είναι (ήταν) και ο γέροντας Παΐσιος, τον οποίο επικαλούνται αρκετοί αρνητές ταυτοτήτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης στον ΑΝΤ1: «Όποιος έχει το Θεό μέσα του, δεν φοβάται κανέναν. Αν είμαστε χριστιανοί δεν φοβόμαστε τίποτα απολύτως… Αυτά για τα τσιπάκια είναι αστεία πράγματα… τον γνώρισα εγώ στο Σινά (τον Παΐσιο), δεν έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα, αυτά είναι κουβέντες του πεζοδρομίου».
Όλα καλά λοιπόν.