Συνταγές για να δεις τα μύδια αλλιώς

Αν έχεις βαρεθεί να τρως τα μύδια σου αχνιστά, τότε αυτές οι ευφάνταστες, πικάντικες και πεντανόστιμες συνταγές είναι βέβαιο ότι θα σε κάνουν να τα δεις με άλλο μάτι.

Συνταγές για να δεις τα μύδια αλλιώς

Αύγουστος και θαλασσινά πάνε πακέτο κι όποιος δεν το παραδέχεται δεν συγκαταλέγεται στους φίλους μας. Όπου θαλασσινά, πρέπει να κάνουμε μια ξεχωριστή μεγάλη αναφορά στα μύδια που συγκαταλέγονται στους πιο εκλεκτούς ψαρομεζέδες της πιάτσας. Καλά κι άγια τα μύδια δεν λέμε, ωστόσο 9 στις 10 φορές που θα τα δοκιμάσεις θα είναι αχνιστά, επομένως μια διαφορετική και ίσως λίγο πιο γκουρμεδιάρικη συνταγή είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Έτσι κι εμείς βάλαμε τη σεφ φορεσιά μας κι ετοιμάσαμε υπέροχες συνταγές που θα χαρίσουν ανεπανάληπτες στιγμές στον ουρανίσκο σου.

Μύδια στον φούρνο με τραγανή κρούστα

Υλικά:  800 γραμ. πατάτες, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1/3 φλ. παρμεζάνα, 2 σκ. σκόρδο, 3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κιλό μύδια, 500 γραμ. φρέσκιες ντομάτες (χωρίς φλούδα και σπόρους-ψιλοκομμένες) 1 φλ. φρέσκα χοντρά τρίμματα ψωμιού, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Πλένουμε πρώτα τις πατάτες και τις βράζουμε να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε με ένα πιρούνι σε κομμάτια. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και κάνουμε μία στρώση με τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια κι αφαιρούμε τις κλωστές. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, ραντίζουμε με λίγο νερό, τα σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε για λίγα λεπτά να ανοίξουν.

Κουνάμε πότε-πότε τα μύδια, ώστε να ανοίξουν γρηγορότερα. Περίπου 3-4 λεπτά χρειάζονται σε δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε την ψίχα των μυδιών και την προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού. Ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε στρώση τα μύδια πάνω από τις πατάτες και τέλος κάνουμε στρώση τις ντομάτες.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στα ψίχουλα, ανακατεύουμε και τα πασπαλίζουμε πάνω στη ντομάτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η κρούστα.

Συνταγή εδώ 

Φριτάτα με μύδια

Υλικά: 2 αυγά, μέτρια, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι ,100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 18 μύδια, μαγειρεμένα, που έχουν περισσέψει, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κολοκυθάκια, 1/4 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη, αλάτι ,πιπέρι, 30 γρ. βούτυρο, για το τηγάνισμα.

Για το σερβίρισμα: 100 γρ. μαγιονέζα, 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός τα αβγά, τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό. Ψιλοκόβουμε τα μαγειρεμένα μύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τρίβουμε και στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια.

Προσθέτουμε στο μπολ τα μύδια, τα τριμμένα κολοκυθάκια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα κολλώδες μείγμα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε δύο κουταλιές από το μείγμα. Αφήνουμε για 2 λεπτά να χρυσαφίσει το μείγμα και αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα. Ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά.

Αφαιρούμε τη φριτάτα από το τηγάνι και τη βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο μείγμα. Σερβίρουμε τη φριτάτα με μαγιονέζα και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο άνηθο.

Συνταγή εδώ 

Μύδια ψίχα τηγανητά με κουρκούτι!

Υλικά: Μύδια ψίχα κατεψυγμένα, αλατοπίπερο, λάδι για το τηγάνι, κουρκούτι, 1+ 1/2 κούπα τσαγιού αλεύρι, 1 κουτ,σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ, μπύρα όση μας πάρει για να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.

Εκτέλεση: Ξεπαγώνουμε τα μύδια ψίχα τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι καλά. Τα αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ ετοιμαζουμε το κουρκούτι βάζοντας το αλεύρι το μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει ο χυλός μας παχύρευστος. Ρίχνουμε τα μύδια μέσα στο κουρκούτι και ανακατεύουμε. Συγχρόνως βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί αρκετά παίρνουμε με κουτάλι ένα ένα τα μύδια μαζί με κουρκούτι και κουταλιά κουταλιά ρίχνουμε και τηγανίζουμε πρώτα από την μία μεριά και μετά με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

Προσοχή δεν θέλουν πολύ χρόνο στο τηγάνι. Για λίγο τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για τα περιττά λάδια και μετά σε πιατέλα γαρνίροντας με μαρούλι κρεμμύδι ντομάτα λεμόνι.

Συνταγή εδώ

Μύδια Po’ boy

Υλικά: 10 μύδια αχνιστά, 300 γρ. ηλιέλαιο, 50 γρ. ξινόγαλο, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν, αλάτι, 60 γρ. καλαμποκάλευρο, 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το σερβίρισμα: 100 γρ. σάλτσα ταρτάρ, 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Αφαιρούμε τα κελύφη από τα μύδια και κρατάμε τη σάρκα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε σε ένα μπολ το ξινόγαλο, το πιπέρι καγιέν, αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βουτάμε τα μύδια στο μπολ με τα υγρά και στη συνέχεια στο μπολ με τα στερεά, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Τηγανίζουμε σε δόσεις τα μύδια για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.

Αφαιρούμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα μύδια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά. Σερβίρουμε με σάλτσα ταρτάρ και ψιλοκομμένο άνηθο.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v