Συνταγές για να δεις τα φασολάκια αλλιώς

Τα φασολάκια μην τα λοιδορείς καθώς αν τα γευτείς σε αυτές τις ιδιαίτερες κι ολίγον γκουρμέ συνταγές μάλλον θα τα ερωτευτείς.

Συνταγές για να δεις τα φασολάκια αλλιώς

Για κάποιο λόγο που δεν έχουμε καταλάβει τα φασολάκια έχουν αποκτήσει κακό όνομα από κάποιους ασέβαστους, που τα θεωρούν ολίγον τι νερόβραστο φαγητό. Δεν θα μιλήσουμε για το μπριάμ και τις διατροφικές του αρετές, αντίθετα θα σου πούμε πώς υπάρχουν μπόλικες συνταγές για να δεις και να γευτείς τα φασολάκια αλλιώς κι εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να τις ανακαλύψεις. Πάρε λοιπόν τα απαραίτητα κουζινικά σύνεργα και βουρ για την προετοιμασία τους γιατί μας έχει μια πιάσει μια πείνα είναι η αλήθεια.

Καλοκαιρινό χταπόδι με φασολάκια

Υλικά: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 500 γραμ. φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα (στρογγυλά), 5-6 κολοκυθάκια μικρά - τρυφερά – ολόκληρα, 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ, 1 πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ, 1 κ.σ. πελτέ, 400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι (στόμα και κουκούλα). Το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να πιει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα (για λίγα λεπτά).

Προσθέτουμε λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ολόκληρο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο. Τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Σκεπάζουμε το χταπόδι με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μισοβράσει, περίπου 30΄- 40΄ (ανάλογα με το χταπόδι. αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, κι αν έχει χτυπηθεί πολύ καλά, οπότε βράζει πολύ γρήγορα).

Αφού μισοβράσει το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄. Το χταπόδι αν είναι φρέσκο δεν το αλατίζουμε είναι αρκετά αλμυρό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η συνταγή εδώ 

Τηγανίτες με αμπελοφάσουλα, δυόσμο και κρεμμυδάκι

Υλικά: 3 φλιτζ. τσαγιού αμπελοφάσουλα, βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν (όχι όμως να λιώσουν) και κομμένα σε μικρά κομμάτια,  3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ,  2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες,  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα,  2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα,  περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ,  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε τηγανίτες με αμπελοφάσουλα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε 1-2 φορές.Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αμπελοφάσουλα, τον δυόσμο, το αλεύρι αναμεμειγμένο με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι και σιγά σιγά μερικές κουταλιές παγωμένο νερό (από το ψυγείο). Πρέπει να πετύχουμε ένα πηχτό κουρκούτι που να στέκεται στο κουτάλι.

Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει καλά σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τραβάμε με τρυπητή κουτάλα τις τηγανίτες και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρουμε ζεστές και συνοδεύουμε με σκέτη ντοματοσαλάτα και γιαούρτι στραγγιστό, στο πλάι.

Συνταγή εδώ 

Ψητά φασολάκια πανέ

Υλικά: ελαιόλαδο, για το λάδωμα του ταψιού, 50 γρ. πάνκο, 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν, 1 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι, 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 2 αυγά, μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα, 350 γρ. φασολάκια, στρογγυλά, καθαρισμένα, Εκτέλεση:Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.

Εκτέλεση: Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πάνκο, την παρμεζάνα, το πιπέρι καγιέν, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σε ένα τρίτο μπολ τα αβγά.

Βουτάμε τα φασολάκια πρώτα στο μπολ με το αλεύρι, τα τινάζουμε ελαφρά, μετά στο μπολ με τα αβγά, και τέλος στο μείγμα με το πάνκο. Τα τοποθετούμε στο ταψάκι σε μία στρώση, και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ

Πένες με φασολάκια και γαρίδες

Υλικά: 350 γρ. ριγκατόνι,  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο,  600 γρ. γαρίδες Νο 3, καθαρισμένες (ζυγισμένες ακαθάριστες),  100 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος,  150 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα στα 3 εκ.,  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα,  1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη,  1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού,  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού,  2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας,  100 ml ελαιόλαδο,  ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,  1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο

Εκτέλεση: Για τις πένες με φασολάκια και γαρίδες, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά μαζί με τα φασολάκια και τον αρακά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας των ζυμαρικών και τα στραγγίζουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες με το σκόρδο για 1/2 - 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη σόγια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά, τις γαρίδες, το κρεμμυδάκι και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκορπίζουμε το σουσάμι και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v