Το καλύτερο εκμέκ της πόλης
Ήρθε η ώρα να στείλουμε το δικό μας ερωτικό γράμμα στα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που εδώ και χρόνια δικαίως περηφανεύονται ότι φτιάχνουν το καλύτερο εκμέκ.
Ήρθε η ώρα να στείλουμε το δικό μας ερωτικό γράμμα στα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που εδώ και χρόνια δικαίως περηφανεύονται ότι φτιάχνουν το καλύτερο εκμέκ.
Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Οι γλυκατζήδες κι οι γλυκατζήδες που δεν το παραδέχονται κι όπως καταλαβαίνεις εμείς είμαστε με τους πρώτους που μεγαλόφωνα εκφράζουν τη λατρεία τους για τους γλυκούς πειρασμούς, που βρίσκονται πρώτη μούρη στις βιτρίνες των κοντινών ή και πιο μακρινών σε εμάς ζαχαροπλαστείων. Εκεί σε μια ξεχωριστή θέση βρίσκεται πολύ συχνά και το εκμέκ, που έχει ορκισμένους οπαδούς στον πλανήτη Ελλάς.
Εμείς είπαμε να πάμε μια βόλτα στα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία με το καλύτερο εκμέκ της πόλης, για να γλυκαθούμε λίγο ξεχνώντας αυτούς που μας πίκραναν πολύ γιατί το άφησαν μισοτελειωμένο.
Ασλάνογλου
Προύσης 22, Nίκαια, τηλ.:21 0492 0616
Το ζαχαροπλαστείο Ασλάνογλου φημίζεται για τα παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά του που κολάζουν από διαιτολόγους μέχρι fitness instructors άμα λάχει. Εδώ το γκιουζέλ εκμέκ φτιάχνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο με μια συγκλονιστική κρέμα, που επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Πέρα από εκμέκ, αξίζει να φορτώσεις για το σπίτι ισλί, αυγοκαλάμαρα (οι υπέροχες δίπλες), γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και φυστίκι Αιγίνης και μπακλαβά.
Χαρά
Πατησίων 339, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 2287266
Θρύλος για τους λάτρεις του γλυκού, η Χαρά έχει αναθρέψει γενιές και γενιές Αθηναίων που καταφτάνουν εδώ από κάθε γωνιά της πόλης, για να δοκιμάσουν το για πολλούς καλύτερο εκμέκ της Αθήνας, πάνω στο οποίο έχτισε τη φήμη της και το όνομά της. Ό,τι και να σου πούμε εμείς λίγο θα είναι, αφού κάθε μπουκιά σε φέρνει λίγο πιο κοντά στον γευστικό παράδεισο.
Θ.Ε.Κ.Α.
Επ. Οδός Κερατέας- Κακής Θαλάσσης, Κερατέα, τηλ.:2299 063377
Αν σου πει κάποιος να πας μέχρι την Κερατέα για να φας εκμέκ, μην τον στραβοκοιτάξεις και μην τον αποπάρεις τον άνθρωπο. Βλέπεις, θα θέλει να σε πάει στο Θ.Ε.Κ.Α. για να δοκιμάσεις ένα από τα πιο κολασμένα γκιουζέλ όλης της Αττικής και πολύ καλά θα κάνει. Η κρέμα του ισορροπεί θαυμαστά μεταξύ βουτύρου και βανίλιας, ενώ η έξτρα λεπτή στρώση σαντιγί, πασπαλισμένη με λίγη κανέλα απογειώνει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Mελίζυμο
Γεωργίου Καφαντάρη14, τηλ.: 21 0901 3770
Το Μελίζυμο είναι ένα οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που πάτησε στην αδιαπραγμάτευτη αρχή του word of mouth (αυτού που μαθαίνεται στόμα με στόμα ντε) κι ανάγκασε πλήθος Αθηναίων να περάσουν μια βόλτα από εκεί για να δοκιμάσουν το πιο αφράτο πεθαίνεις εκμέκ κανταΐφι της πρωτεύουσας. Η κρέμα του αξίζει μέχρι και ποιήματα να γραφτούν για χάρη της ενώ το μελωμένο κανταΐφι θα σε κάνει να γλείφεις τα δαχτυλάκια σου in a good way.
Εκλεκτή
Αστυδάμαντος 15, Παγκράτι, τηλ.: 21 0724 3193
Η Εκλεκτή στο Παγκράτι είναι ένας ναός γεμάτος γλυκές λιχουδιές, με πολλούς πιστούς θαμώνες, που ορκίζονται αιώνια πίστη σε αυτό που θεωρούν ως ένα από τα καλύτερα εκμέκ της πρωτεύουσας. Εδώ το εκμέκ βυζαντινό (ή εκμέκ ραβανί για να καταλαβαινόμαστε) είναι άπαιχτο καθώς είναι φτιαγμένο με υλικά υψηλής ποιότητας και είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σου κάλυκες με τη γλυκιά και πλούσια υφή του. Το εκμέκ σοκολάτα του από την άλλη είναι τόσο λαχταριστό όσο ακούγεται κι ακόμη παραπάνω. Την περίοδο της Σαρακοστής βγαίνει και σε νηστίσιμη version γιατί δεν πρέπει να στερηθεί κανείς αυτή την απόλαυση.
Riviera
Τρίτωνος 119, Παλαιό Φάληρο Τηλ: 210-9826670
Από το 1969 κρατά η γλυκιά κολώνια του Riviera, το οποίο έχει άρωμα πολίτικο φυσικά, τρατάροντας τους πελάτες του ένα εξαιρετικό εκμέκ που κερδά στις λεπτομέρειες τα υπόλοιπα εδέσματα, που φτιάχνονται καθημερινά με την πατροπαράδοτη τέχνη κι έξτρα μεράκι. Αν είσαι λάτρης των σιροπιαστών γλυκισμάτων πρέπει όπως και δήποτε να κάνεις μια στάση εδώ και να φροντίσεις να πάρεις κι ένα προφιτερόλ για την επιστροφή σου στο σπίτι.
Βάρσος
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108012472
Τοπόσημο της Κηφισιάς, ένα παραδοσιακό, αιωνόβιο γαλακτοπωλείο, ο Βάρσος σε «υποδέχεται» στο εσωτερικό του με μυρωδιές από βούτυρο και ανθό γάλακτος, το οποίο παράγουν με δικά τους ζώα και χρησιμοποιούν στα γλυκά που παρασκευάζουν. To θρυλικό γαλακτοπωλείο των Βορείων Προαστίων έχει εκτός των άλλων κι ένα υπέροχο εκμέκ που κρύβει σε κάθε δαγκωνιά του όλη εκείνη τη μαστοριά, για την οποία φημίζονται οι ζαχαροπλάστες που έμαθαν την τέχνη του στην Πόλη και μετά τη μοιράστηκαν με τον υπόλοιπο κόσμο.