Τι ακριβώς σημαίνουν τα αρχικά ΛΟΑΤΚΙ+;
Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι… μετά; Σε τι αντιστοιχεί το κάθε γράμμα του ακρωνυμίου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και τι είναι το + στο τέλος;
Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι… μετά; Σε τι αντιστοιχεί το κάθε γράμμα του ακρωνυμίου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και τι είναι το + στο τέλος;
Τι ακριβώς λέμε, όταν λέμε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, και πάει λέγοντας; Τι είναι το Ίντερσεξ, που αντιστοιχεί στο Ι, και σε τι διαφέρει από το Αμφιφυλόφιλοι;
Καταρχάς, να πούμε ότι ο όρος πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία του ’90, και έχει τα τελευταία χρόνια αντικαταστήσει τον όρο «γκέι κοινότητα» ο οποίος άφηνε απέξω πολλά μέλη της κοινότητας στην οποία αναφερόταν –για παράδειγμα, διεμφυλικά άτομα με στρέιτ σεξουαλικό προσανατολισμό.
Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εξακολουθούν ακόμα και στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες να υφίστανται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας και έκφρασης φύλου τους –στην περίπτωση των Ίντερσεξ, και της σωματικής τους ανατομίας.
Η συμπερίληψη, η ορατότητα, και τελικά η εξάλειψη των διακρίσεων εναντίον κάθε τύπου μειονοτικών ομάδων θα πρέπει να είναι ο νούμερο ένα στόχος κάθε κοινωνίας και ανθρώπινης ομάδας. Όχι για να «κάνει ο καθένας ό,τι θέλει στο κρεβάτι του» πίσω από κλειδωμένες πόρτες και κλειστά παράθυρα. Για να ζει ο καθένας όπως θέλει την ζωή του. Την καθημερινότητά του. Τη δουλειά του. Τους γάμους του σογιού του, στους οποίους τα στρέιτ ζευγάρια επιτρέπεται να κρατιούνται από το χέρι, αλλά τα γκέι ζευγάρια όχι.
Κι αφού λύσαμε τα βασικά, πάμε να δούμε τι σημαίνουν τα αρχικά.
Λεσβίες: Γυναίκες που νιώθουν σωματική, ρομαντική και συναισθηματική έλξη για άλλες γυναίκες.
Ομοφυλόφιλοι: Άνθρωποι που νιώθουν σωματική, ρομαντική και συναισθηματική έλξη για ανθρώπους του ίδιου φύλου. Ναι, περιλαμβάνει και τις λεσβίες. Όχι, δεν προτιμούν τον έναν ή τον άλλο όρο όλες οι λεσβίες. Αν δεν ξέρεις πώς προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται μία συγκεκριμένη λεσβία, μπορείς να τη ρωτήσεις.
Αμφιφυλόφιλοι: Άνθρωποι που νιώθουν σωματική, ρομαντική και συναισθηματική έλξη για άτομα και του ίδιου και διαφορετικού φύλου. Αυτό που αγγλιστί λέμε bi, από το bisexual.
Τρανς: Άνθρωποι που η ταυτότητα φύλου τους δεν συμπίπτει με το φύλο γέννησής τους. Ένας τρανς άνδρας είναι γεννημένος σε σώμα γυναίκας, αλλά αισθάνεται και αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας, και αντίστοιχα μία τρανς γυναίκα έχει γεννηθεί με ανδρικό σώμα, αλλά παραμένει γυναίκα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει σχέση με την ταυτότητα φύλου: Ένα τρανς άτομο μπορεί να είναι στρέιτ ή γκέι. Η διαδικασία της φυλομετάβασης είναι η ορμονική ή και χειρουργική θεραπεία με την οποία ένα τρανς άτομο αποκτά το σώμα που αντιστοιχεί στην ταυτότητα φύλου του. Δεν την ακολουθούν όλα τα τρανς άτομα, και δεν εξαρτάται από αυτήν το «δικαίωμα» κάποιου/ας να αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς.
Κουήρ: Αυτός μπορεί να είναι ο πιο δύσκολος όρος να εξηγηθεί. Πρόκειται για όρο-ομπρέλα, που περιλαμβάνει όλες τις έμφυλες μειονότητες, δηλαδή όλους τους μη cis/straight ανθρώπους (cis είναι όλοι οι άνθρωποι των οποίων η ταυτότητα φύλου αντιστοιχεί με το φύλο γέννησής τους). Ιστορικά, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να περιγράψει μη κανονιστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές, γεγονός που κάνει ορισμένα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να τον απορρίπτουν. Εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Λύο Καλοβυρνά πάνω στον όρο κουήρ.
Ίντερσεξ: Άνθρωποι που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (π.χ. χρωμοσώματα, γεννητικά όργανα ή και ορμονική δομή) που δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «αρσενικών» και «θηλυκών» σωμάτων. Οι άνθρωποι, δηλαδή, στους οποίους αναφερόταν η λέξη «ερμαφρόδιτοι», η οποία πλέον απορρίπτεται ως παρωχημένη και προσβλητική.
Και γιατί βάζουμε + στο τέλος;
Για να συμπεριλάβουμε και όλους τους ανθρώπους που δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά εξακολουθούν αποτελούν μειονοτικές ομάδες και να υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Για παράδειγμα, τα non-binary άτομα, που απορρίπτουν τον δυαδικό διαχωρισμό των φύλων ως κοινωνική κατασκευή και δεν αυτοπροσδιορίζονται ούτε ως άνδρες ούτε ως γυναίκες. Επίσης, τους asexual, που δεν έχουν κανέναν σεξουαλικό προσανατολισμό ή ενδιαφέρον για το σεξ –και οι οποίοι τελευταία περιλαμβάνονται στο ακρωνύμιο, το οποίο τείνει να αλλάξει, εξ ου και μπορεί να το έχει πάρει το μάτι σου ως ΛΟΑΤΚΙΑ+ ή στα αγγλικά LGBTQIA+.