Από τον Απότσο στα Hambo: Τα φαγάδικα της νιότης μας
Στέκια της νιότης μας, σημεία συνάντησης και στομαχικής τέρψης. Θυμόμαστε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά φαγάδικα της πόλης που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια.
Στέκια της νιότης μας, σημεία συνάντησης και στομαχικής τέρψης. Θυμόμαστε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά φαγάδικα της πόλης που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια.
Η γεύση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μνήμης. Το ίδιο και η όσφρηση. Κλείνεις τα μάτια και μυρίζεις ένα ζουμερό burger από τα Hambo ή ένα μεζέ στου Απότσου. Τα ανοίγεις και σκέφτεσαι ότι δεν είναι πια εκεί.
Τα ξανακλείνεις και βρίσκεσαι έξω από τα Applebee’s μαζί με φίλους περιμένοντας στην αναμονή για να κάτσεις στο τραπέζι σου και να φας ένα Tequila Lime Chicken με Μαργαρίτα. Κράτα τα λίγο ακόμα κλειστά και πήγαινε χρόνια πίσω σε χρόνια αθώα ή μάλλον άνοιξέ τα και θυμήσου μαζί μας μερικά από τα πιο θρυλικά φαγάδικα της νιότης σου.
Απότσος
«Ακαδημία», «Ναός ευζωίας» ή «Μεγάλη Βρετανία του ουζάδικου» είναι μερικές μόνο τις φράσεις που αποδόθηκαν ανά τις δεκαετίες στον Απότσο. Μαγαζί που συνδέθηκε με την πολιτική, την ιστορία και τη σύγχρονη Αθηναϊκή ζωή, ο Απότσος ξεκίνησε ως μπακάλικο το (πολύ μακρινό) 1900, έγινε delicatessen, ουζερί και μπαρ, και έκλεισε το 1997, λίγο πριν γίνει… αιώνιος. Από τα τραπέζια του πέρασαν πολιτικοί και βασιλιάδες, πρωθυπουργοί και διανοούμενοι, αλλά και απλός κοσμάκης που άφηνε για λίγο τη δουλειά του για να πιει ένα ουζάκι.
Δυρός
Θρυλικό μαγειρείο στην Ξενοφώντος, ο Δυρός τάισε προσωπικότητες της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης, αλλά και απλό κοσμάκη, ο οποίος ορκιζόταν στα παραδοσιακά, μαμαδίσια μαγειρευτά του, με κορυφαίο το κοκκινιστό μοσχαράκι. Έκλεισε το 2012 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Furin Kazan
Ένα όνομα, μια ιστορία γεμάτη sushi στην Απόλλωνος και ουρές πελατών από κάθε σημείο της πόλης που περίμεναν υπομονετικά να το γευτούν. Το Furin Kazan ήταν από τα πρώτα εστιατόρια που σύστησαν την Ιαπωνική κουζίνα στους Αθηναίους το μακρινό 1999. Έκλεισε 18 χρόνια μετά και στη θέση του λειτουργεί πλέον το East Pearl.
Jax Donuts
Όνομα – θρύλος στον χώρο των λαχταριστών λουκουμάδων, υπήρξε το 1978 η πρώτη προσπάθεια για δημιουργία αλυσίδας με βάση το εκλεκτό αυτό έδεσμα από την οικογένεια Νανούρη, η οποία συνεχίζει σήμερα με τα εξίσου πετυχημένα NANOU Donuts.
Applebee’s
«Rαντεβού έξω από τα Applebee’s». Στα τέλη των 90s στη Θεσσαλονίκη και ύστερα στην Αθήνα με πρώτη άφιξη τη Γλυφάδα, τα Applebee’s έκαναν θραύση στη νεολαία της εποχής, αποτελώντας τόπο συνάντησης για πιτσιρίκια και όχι μόνο. Τα πιάτα τους ήταν στο κλασικό αμερικάνικο στυλ, με τις Μαργαρίτες και το Tequilla Lime Chicken να φέρνουν ακόμα στο νου ωραίες γεύσεις, και εποχές. Έκλεισαν οριστικά το 2011.
Αλάσκα
Το ιστορικό αναψυκτήριο που πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, κατασκευάστηκε το 1960 ως τουριστικό περίπτερο από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και αποτέλεσε για πολλά χρόνια σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους και τους κατοίκους των Βορείων Προαστίων. Κάηκε το 2003 και έκτοτε παραμένει ανεκμετάλλευτο, παρά την έκδοση οικοδομικής άδειας για να ξανανοίξει το 2019.
Κωστάρας
Θρυλικό εστιατόριο στον κόμβο Αλεξάνδρας και Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, το οποίο ξεκίνησε στα 60s σαν «Ράδιο Κωστάρα» πουλώντας ηλεκτρικά ήδη και έπιπλα. Στα 70s επικεντρώθηκε στα έπιπλα, ενώ μια δεκαετία αργότερα έγινε εστιατόριο που λειτουργούσε 24/7 - πολύ μπροστά για την εποχή του αυτό το ωράριο. Η ατμόσφαιρα εδώ ήταν tex-mex, ενώ όσοι είχαν φάει εδώ μπιφτέκια και μακαρονάδες ακόμα τα μνημονεύουν. Έκλεισε στα τέλη των 90s.
Photo: Paris Papatheodorou
Lebel
Από τα κορυφαία fast food της δεκαετίας των 90s, τα μαγαζιά της αλυσίδας έδωσαν το βάπτισμα πυρός σε εκατοντάδες χιλιάδες νεανίες που δοκίμασαν εκεί το πρώτο τους μπέργκερ. Τα Σαββατοκύριακα έξω από τα καταστήματα σε Γλυφάδα, Κάνιγγος, Περιστέρι και αλλού γινόταν χαμός, μιας και το μπιφτέκι που χρησιμοποιούσαν ήταν εξαιρετικό, σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερη κέτσαπ και μουστάρδα. Έκλεισαν κάπου το 1997.
Wendy’s
Ανατριχίλα στο άκουσμα της μεγάλης αυτής αλυσίδας που όλοι οι πιτσιρικάδες των 90s νοσταλγούν, και ονειρεύονται κάποια στιγμή να επανέλθει. Σύνταγμα, Ομόνοια, Γλυφάδα, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Φωκίωνος Νέγρη, παντού γινόταν χαμός με τη νεολαία να απολαμβάνει το θρυλικό Double Classic ή ένα Bacon Mushroom Melt με το χαρακτηριστικό τετράγωνο μπιφτέκι να αναπαύεται σε ένα πεντανόστιμο ψωμάκι με σουσάμι. Επικές και οι πατάτες με τσένταρ και μπέικον. Έβαλαν λουκέτο το 2002.
Pizza Hut
Παιδικά πάρτι στους παιδότοπους των μαγαζιών της αλυσίδας, οικογενειακές μαζώξεις με πίτσα στο σπίτι, αράγματα φοιτητικά με την στρογγυλή θεά στο τραπέζι, παντού χωρούσε μια Pizza Hut, με την αφράτη της ζύμη να έχει… καταστρέψει γενιές γενεών των 90s και 00s, ιδιαίτερα με την προσφορά «φάε όση πίτσα θες με 7€ ευρώ και κάτι». Μέχρι και το Γκορμπατσώφ την έβαλε στο τραπέζι του! Έκλεισε όλα της τα καταστήματα στην Ελλάδα το 2020.
Hambo
Το δίπτυχο σινεμά- Hambo αποτελούσε κανόνα εξόδου για γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα, τα οποία έκαναν την ελληνική αυτή αλυσίδα fast food στέκι για άραγμα, φλερτ, κουβέντες και φυσικά φαγητό. Με το χαρακτηριστικό τους σήμα, ένα μπεργκεράκι playmobil, τα Hambo πρωτοάνοιξαν στα τέλη των 90s και ξεχώρισαν για το ζουμερό τους μπιφτέκι και το αφράτο ψωμάκι που σε έκανε να θες να τσακίσεις 2-3 στην καθισιά σου. Έκλεισαν στα μέσα των 00s, ξανάνοιξαν κάποια στιγμή το 2007, και λίγα χρόνια έκλεισαν πάλι.