Τα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις τώρα

Βρέθηκαν πρόσφατα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και μας άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις κατά την ανάγνωσή τους, κερδίζοντας μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Τα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις τώρα

Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για διάβασμα, ειδικά αν ανήκεις στην ιδιαίτερα συμπαθή κοινότητα των βιβλιοφάγων. Ωστόσο μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, οι χουχουλιαστές γωνιές του σπιτιού, μετατρέπονται στον ιδανικό χώρο για να διαβάσεις ένα αγαπημένο βιβλιαράκι. Ανατρέχοντας στις καλύτερες στιγμές της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής έχουμε να σου κάνουμε κι εμείς τις προτάσεις μας.

Άλλες Ζωές του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (εκδόσεις Ψυχογιός)

Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία σε μια συγκινητική μυθοπλασία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα μάς προσφέρει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο για την Αφρική, την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς και για τις απροσμέτρητες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης. Ο Γκούρνα κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2021, γνωρίζοντας δικαιολογημένα την αποθέωση από τους λογοτεχνικούς κύκλους όλου του κόσμου, ενθουσιάζοντας παράλληλα τους αναγνώστες με τη σχεδόν βιωματική γραφή του. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ξετυλίγει κι η σχέση του σύγχρονου κόσμου με την Αφρική. Η ματιά του Γκούρνα δεν έχει ανακουφιστικά και ωχαδερφιστικά φίλτρα κι αυτή είναι ξεκάθαρα η μεγαλύτερη αρετή της.

Μπορείς να διαβάσεις την περίληψη του βιβλίου εδώ.

Το Άλλο Όνομα του Jon Fosse (εκδόσεις Gutenberg)

«Και με βλέπω που στέκομαι και κοιτάζω…» Τι κοιτάζει και τι σκέφτεται ο ηλικιωμένος ζωγράφος Άσλε, που, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ζει απομονωμένος στην εξοχή; Τι τον συνδέει με τον αλκοολικό συνονόματό του Άσλε, επίσης ζωγράφο; Πώς μοιράζονται τις σκέψεις τους για την τέχνη, τον Θεό, τον αλκοολισμό, τη φιλία, τον έρωτα, το πέρασμα του χρόνου;

O Νορβηγός συγγραφέας μας εκπλήσσει πολύ ευχάριστα με τα δύο πρώτα βιβλία της διάσημης επταλογίας του. Οι γενεσιουργές αιτίες του βιβλίου δεν είναι άλλες από την αγάπη και τον θάνατο. Αυτές αναμετρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου δίχως να γνωρίζουμε τον χρόνο που διαδραματίζεται το λογοτεχνικό του έργο. Όπως οι ζωγράφοι παλεύουν με τις αντιθέσεις της παλέτας των χρωμάτων τους, επιζητώντας την ισορροπία αυτών στο τελικό αποτέλεσμα, έτσι κι ο Fosse μπλέκει την αγάπη και τον θάνατο, το σκοτάδι και το φως, τον φόβο με τις μικρές χαρές. Επιλέγοντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση ο συγγραφέας εμπνέει, συγκίνει και καθοδηγεί τον αναγνώστης του μέχρι τέλος χωρίς διάθεση να του κουνήσει το δάχτυλο διδακτικά.

Διαβάζεις την περίληψη εδώ.

Μακάβριος Χορός του Στίβεν Κινγκ (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Το 1981,  πολύ πριν ξεκινήσει να γράφει τη μελέτη Περί συγγραφής,  ο Στίβεν Κινγκ αποφάσισε να αναλύσει την έννοια του τρόμου. Ο Μακάβριος Χορός δεν είναι άλλο από μια ανατομία του τρόμου, δομημένη σε δέκα κεφάλαια με γερή δόση χιούμορ και με παραδείγματα αντλημένα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο· από τον «Φρανκενστάιν» και τον «Δράκουλα» μέχρι τον «Εξορκιστή», τη «Ζώνη του Λυκόφωτος» και το «Μωρό της Ρόζμαρι». Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις ο μπαμπάς της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου είναι ο κατάλληλος συνεπιβάτης και οδηγός σε αυτό το αφηγηματικό ταξίδι που βάζει στο μικροσκόπιο της την έννοια του τρόμου.

Ο Κινγκ δεν έχει ανάγκη από τους επαίνους μας για το ταλέντο του, ούτε χρειάζεται να αποδείξει ξανά ότι παραμένει ευρηματικός ενώ διανύει πλέον το 75ο έτος της ηλικίας. Για αυτό τον λόγο απελευθερώνεται στη συγγραφή του Μακάβριου Χορού και μας παραθέτει ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία αναφορά στα καλύτερα των τελευταίων ετών που αφορούν την ποπ κουλτούρα. Με οξυδέρκεια, στοχευμένες πινελιές μαύρου χιούμορ και βαθιά γνώση του τρόμου, ο Κινγκ μας φέρνει το είδωλο του κατάμουτρα, εξηγώντας με απολαυστικό τρόπο κάθε του εκδοχή.

Διαβάζεις την περίληψη εδώ

Σκόνη του Hugh Howey (εκδόσεις Anubis)

Το Σιλό εισήγαγε τον κόσμο του σιλό. Η Βάρδια είπε την ιστορία της δημιουργίας του. Η Σκόνη θα περιγράψει την πτώση του. Οι κάτοικοι του Σιλό 18 έχουν νέα δήμαρχο και την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Αλλά μόλις ανακτούν τα πατήματά τους, εμφανίζεται η σοβαρότερη απειλή τους: το Σιλό 1 και οι άνδρες που κατέστρεψαν τη Γη. Αλλά η εξουσία, η πολιτική και η επιβίωση της ανθρώπινης φυλής είναι πολύπλοκες καταστάσεις. Θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που κατέστρεψαν τη Γη αυτοί που θέλουν να τη σώσουν;

O Hugh Howey θεωρείται δικαίως μια από τις σημαντικότερες φωνές στην επιστημονική φαντασία σήμερα, με την τριλογία του Σιλό να απολαμβάνει τον τίτλου του Magnum Opus του. Ο συγγραφέας υπηρετεί και στο τρίτο βιβλίο πιστά τον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να κρατά αμείωτη την αγωνία στον αναγνώστη του. Για να το πετύχει αυτό, ποντάρει στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του αλλά και τη εικονοποιητική δύναμη των λέξεων του, που σε μεταφέρει σελίδα με τη σελίδα σε ένα σχεδόν κινηματογραφικό σύμπαν που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το κεφάλι σου.

Διαβάζεις την περίληψη εδώ.

To Πορφυρό Χρώμα της Alice Walker (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Το Πορφυρό χρώμα έσπασε τη σιωπή για την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση αφηγούμενο τη ζωή γυναικών που μέσα από τον πόνο, την αγωνία και τη συνεχή προσπάθειά τους κατέκτησαν τη συντροφικότητα, την εξέλιξη, την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα. Βαθιά συγκινητικό, το έπος της Alice Walker μας οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι προς τη λύτρωση, την αγάπη και, κυρίως, την ελπίδα.

Όταν τελειώσεις την ανάγνωση του βιβλίο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ανατρέξεις σε ιστορικά στοιχεία της εποχής που διαδραματίστηκε κι αυτό σύμβαίνει γιατί η γραφή της Walker είναι κοφτερή, καίρια και λιτή. Οι ήρωες της μοιάζουν να έχουν σάρκα και οστά, αφού ξετυλίγονται με τόσο ανθρώπινο τρόπο που δένεσαι μαζί τους από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Παρότι πραγματεύεται ένα εξαιρετικά δύσκολο, απεχθές και σκοτεινό θέμα το Πορφυρό Χρώμα σε γεμίζει αισιοδοξία, γιατί προβάλλει την μόνη σθεναρή δύναμη απέναντι στο σκότος. Την ανθρώπινη ψυχή που αντιστέκεται κι αναζητά φως στο αέναο ταξίδι της.

Διαβάζεις εδώ την περίληψη.

Νεφελοκοκκυγία του Άντονυ Ντορ (εκδόσεις Πατάκης)

Η Νεφελοκοκκυγία είναι ένα μυθιστόρημα ύμνος στη φαντασία και στη συμπόνια, που διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη του 15ου αιώνα, σε μια μικρή πόλη της πολιτείας του Άινταχο σήμερα και σε ένα διαστρικό σκάφος στο εγγύς μέλλον, κάποιες δεκαετίες μετά. Ο Ντορ δημιούργησε ένα υπέροχο μωσαϊκό από εποχές και τόπους με συνδετική ύλη αυτή καθαυτή την ιδιότητά μας να συνδεόμαστε – με τη φύση, μεταξύ μας, με εκείνους που έζησαν πριν από εμάς και με εκείνους που θα είναι εδώ όταν εμείς θα έχουμε πια φύγει.

Ο Ντορ είναι ένας εξαιρετικός storyteller. Η γραφή του μοιάζει με πατρικό, μητρικό η γιαγιαδίσιο χάδι ενόσω μας αφηγούνται την πιο σπουδαία ιστορία που κάποιος μοιράστηκε μαζί τους. Και διάολε μας λείπουν εκείνοι που μπορούν να αφηγηθούν τόσο σπουδαίες ιστορίες σήμερα. Όταν φτάσεις στο τέλος της Νεφελοκοκκυγίας είναι σίγουρο ότι θα ανατρέξεις στις προηγούμενες σελίδες για να ξαναδιαβάσεις μια από τις πολλές τσακισμένες σελίδες της. Κάπου εκεί ίσως βρεις τελικά τι είναι αυτό που μας ενώνει ως ανθρώπινο γένος που πορεύεται, ανασαίνει, ερωτεύεται κι απογοητεύεται με τη ζωή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο Ντορ πάντως έφτασε πολύ κοντά στο να μας απαντήσει αυτό το βαθιά στοχαστικό ερώτημα και για αυτό θα κρατά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Διαβάζεις εδώ την περίληψη. 

Η μύηση του ταξιδευτού του William Golding (εκδόσεις Διόπτρα)

Ο νομπελίστας William Golding δημιουργεί στο κατάστρωμα του πλοίου που είναι ο άτυπος πρωταγωνιστής του μυθιστορήματός του μια μικρογραφία της αγγλικής κοινωνίας της εποχής, με τις ταξικές διακρίσεις και την ηθική υποκρισία της. Ένα βιβλίο οξυδερκές και επίκαιρο και ταυτόχρονα ένας ύμνος στη θάλασσα και στα μακρινά ταξίδια, που απέσπασε το βραβείο Booker το 1980.

Δύσκολα θα σε αφήσει ανεπηρέαστο/η, η μύηση του ταξιδευτού. Πρόκειται βλέπεις για ένα από εκείνα τα βιβλία που νοηματοδοτούν τη ζωή σου μετά την ανάγνωσή τους. Ο Golding πατώντας στην έμφυτη αγάπη του ανθρώπου για τα ταξίδια και την περιπέτεια, μεγαλουργεί σκαρώνοντας μια ιστορία που θα σε ακολουθεί για καιρό και θα αποτελέσει εφαλτήριο για πολλά πνευματικά αλλά και πραγματικά ταξίδια. Αποδομώντας την κοινωνία του 19ου αιώνα ο συγγραφέας κεντά αφηγηματικά ενώ δημιουργεί τόσο αληθινούς ήρωες, που σίγουρα θα ταυτιστείς μαζί τους.

Διαβάζεις την περίληψη εδώ.

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v