Υγιεινή διατροφή: 10 tips… οικονομίας

Αν νομίζατε ότι η υγιεινή διατροφή είναι και ακριβή, τότε – ψέματα δεν γράφουμε – έχετε δίκιο. Υπάρχουν όμως τρόποι για να φάτε υγιεινά, κρατώντας παράλληλα το μηνιαίο budget σε χαμηλά επίπεδα. Ανακαλύψτε τους.
Υγιεινή διατροφή: 10 tips… οικονομίας
Λένε πως αν είναι να κόψεις κάτι από τα μηνιαία σου έξοδα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι από το φαγητό. Δεκτό. Από την άλλη πλευρά όμως, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν άμεση σχέση με την υγιεινή διατροφή (ψάρι, άπαχο κρέας, φρούτα, λαχανικά κτλ.), γεγονός που μας ωθεί αρκετές φορές σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας delivery και έτοιμες λύσεις από το σούπερ μάρκετ. Πώς μπορούμε λοιπόν να τρώμε υγιεινά, φροντίζοντας παράλληλα να μην ξεφύγουμε από το μηναίο budget;

* Πίνετε νερό. Το αναφέρουμε σε όλα τα άρθρα διατροφής και άσκησης, επομένως δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε από εδώ – με μια προσθήκη. Εκτός του ότι είναι σαφέστατα πιο υγιεινό από τα κάθε λογής αναψυκτικά και έτοιμους χυμούς, είναι επίσης και πολύ πιο οικονομικό. Επίσης, δεν χρειάζεται απαραίτητα να στραφείτε στο εμφιαλωμένο. Εκτός και αν η βρύση σας βγάζει… λάσπη, μπορείτε κάλλιστα να πίνετε το νεράκι της βρύσης. Αν πάλι έχετε αμφιβολίες για την ποιότητά του, αγοράστε μια κανάτα με φίλτρο. Κάθε φίλτρο δεν κοστίζει περισσότερα από 3-4 ευρώ, ενώ καθαρίζει περίπου 151 λίτρα νερού. 

* Ξεχάστε τους μύθους περί αυγών και αύξησης της χοληστερίνης και καταναλώστε τα άφοβα. Γιατί; Είναι γεμάτα βιταμίνες, πλούσια σε πρωτεΐνη και πολύ φθηνά.

* Αγοράστε τόνο σε κονσέρβα. Εκτός του ότι είναι πλούσιος σε ωμέγα – 3 λιπαρά που κάνουν καλό στη καρδιά και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, είναι αρκετά φθηνός σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια και εξίσου πλούσιος σε πρωτεΐνη με το κρέας, χωρίς ίχνος λίπους.

* Αγοράστε κατεψυγμένα λαχανικά. Εντάξει, μπορεί να μην έχουν διατηρήσει ΟΛΑ τα θρεπτικά συστατικά τους (αν και με τις προηγμένες μεθόδους κατάψυξης κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό), αλλά είναι φθηνότερα, χρειάζονται λιγότερη ώρα για να τα ετοιμάσετε (χρόνος = χρήμα) και επίσης δεν χαλάνε αν δεν τα φάτε εγκαίρως.

* Πολυβιταμίνες κανείς; Είναι γνωστό ότι τα κάθε λογής χημικά και φυτοφάρμακα καταστρέφουν μέρος των βιταμινών από φρούτα και λαχανικά. Επομένως, έχετε δύο επιλογές: να αγοράσετε οργανικά (αρκετά ακριβά) ή να πάρετε μια πολυβιταμίνη (15€ τον μήνα). Η επιλογή δική σας.

* Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης. Είναι πιο φθηνά από τα επεξεργασμένα (λευκό ρύζι, μακαρόνια κτλ.) και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και φυτικές ίνες. 

* Φυτέψτε –έστω, σε γλάστρες στο μπαλκόνι αν δεν απολαμβάνετε το προνόμιο του κήπου– λαχανικά και βότανα, τα οποία θα χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Δε θα εξοικονομήσετε απλά χρήματα, θα έχετε και πάντα φρέσκες και υγιεινές βιολογικές ύλες στην κουζίνα σας.

* Πηγαίνετε με λίστα στο σούπερ μάρκετ και τηρήστε την. Επίσης, μην πάτε ποτέ για ψώνια χωρίς να έχετε φάει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αγοράσετε πολύ περισσότερα προϊόντα από αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Συν του ότι τα περισσότερα από αυτά θα είναι «σαβούρες». Τέλος, προσπαθήστε να πηγαίνετε μόνοι σας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
 
* Αγοράζετε εποχικά προϊόντα. Συνήθως είναι φθηνότερα από τα off season – και πιο νόστιμα.
 
* Πάρτε το φαγητό στη δουλειά. Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα σπαταλάτε καθημερινά σε αμφιβόλου ποιότητας delivery; Σίγουρα πολύ περισσότερα από όσα νομίζατε. Επομένως, ξυπνήστε νωρίτερα το πρωί, φάτε ένα δυναμωτικό πρωινό και εντωμεταξύ ετοιμάστε και «ταπερώστε» το γεύμα σας.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v