Οι κορυφαίες συμβουλές από τους ειδικούς, για να διατηρήσετε υγιή την καρδιά σας για πάντα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν χρειάζεται να είστε συνταξιούχοι για να δώσετε σημασία στην υγεία της καρδιάς σας, ούτε να φτάσετε τα πρώτα «-ήντα» για να κάνετε τακτικά το απαραίτητο τσεκ απ σας ή να προσέχετε τη διατροφή σας. Η καρδιά είναι το πολυτιμότερο ζωτικό μας όργανο, και αξίζει να την προσέχουμε… σαν τα μάτια μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Και αυτό θα το καταφέρουμε, ακολουθώντας τους 10 χρυσούς, σύμφωνα με τους ειδικούς, κανόνες για μια υγιή καρδιά.
*Κοιμηθείτε επτά ώρες την ημέρα Ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω. Οι έρευνες δείχνουν ότι το επτά είναι ο «μαγικός» αριθμός για να κοιμάστε τόσο ώστε να αποφύγετε την υπερβολική παρουσία ασβεστίου στις αρτηρίες σας και να τις κρατήσετε πιο υγιείς.
*Κρατήστε την πίεσή σας σταθερή Όταν μετράμε την πίεσή μας, στην ουσία υπολογίζουμε πόσο αίμα κυλά στις αρτηρίες μας με κάθε χτύπο της καρδιάς μας. Η υψηλή πίεση μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών, αναγκάζοντας την καρδιά να αντλεί περισσότερο και να κουράζεται πιο εύκολα για να πάρει το απαραίτητο οξυγόνο. Για να διατηρήσετε την πίεση σε κανονικά επίπεδα, ελαττώστε το αλάτι, τα αλκοόλ και το στρες και ασκηθείτε περισσότερο.
*Μείνετε μακριά από τα κορεσμένα λιπαρά Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά (αυτά που παίρνουμε με το κόκκινος κρέας, τα γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα) ευθύνονται για την υψηλή κακή χοληστερόλη, η οποία φράζει τις αρτηρίες, απλώνοντας «πλάκα» στα τοιχώματά τους. Προσπαθείτε να τα αποφεύγετε, καθώς και να μετράτε τη χοληστερίνη σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
*Προσοχή στον διαβήτη Το σάκχαρο στο αίμα μας, όταν είναι σε υψηλά επίπεδα, δημιουργεί προϋποθέσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσοι είναι υπέρβαροι, άνω των 45 ή συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καλό είναι να εξετάζονται τακτικά και να ρυθμίσουν την διατροφή και την σωματική τους άσκηση αναλόγως, για να αποφύγουν προβλήματα που «συσσωρεύονται» σε βάθος χρόνου.
*Σηκωθείτε και ιδρώστε περισσότερο Οι οδηγίες των ειδικών μιλούν για 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα (ή μισή ώρα την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, αν προτιμάτε). Ακόμη κι αν αυτό είναι περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο – ό,τι μπορεί να σας κάνει να αποφύγετε τον καναπέ και να ιδρώσετε λιγάκι. Επιπλέον, «σπάστε» τις ώρες καθιστικής στάσης (στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι κλπ) με μικρά διαλείμματα, στα οποία θα σηκώνεστε για να «ξεμουδιάσετε».
*Περισσότερα φρούτα, λιγότεροι χυμοί Η καρδιά μας δουλεύει καλύτερα όταν της δίνουμε… «καθαρά καύσιμα», δηλαδή περισσότερο φυσικά και φυτικά προϊόντα και λιγότερο εξευγενισμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Και στα δεύτερα περιλαμβάνονται και οι ζαχαρούχοι χυμοί ή τα αναψυκτικά, που μπορεί να φαίνονται άκακα ή υγιεινά (ανάμικτος χυμός είναι μωρέ, θα πείτε), αλλά θα πρέπει να τσεκάρετε αν πρόκειται για συσκευασμένους χυμούς με προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών. Ή απλώς να προτιμήσετε τα ωμά φρούτα, που είναι πιο ασφαλή και «καθαρά».
*Μετρήστε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας Ο «μαγικός» αριθμός BMI που προκύπτει από τον συσχετισμό βάρους και ύψους είναι ένας καλός δείκτης για το αν θα πρέπει να ανησυχείτε για περιττά κιλά, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Μετρήστε εδώ τον Δείκτη σας, και αν είναι πάνω από 25, φροντίστε να ακολουθήσετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες για να τον επαναφέρετε στα επίπεδα «κανονικού BMI», δηλαδή μεταξύ 20 και 25.
*Πετάξτε τα τσιγάρα σας …Είτε είναι «συμβατικά», είτε ηλεκτρονικά – ακόμη κι αυτά περιέχουν νικοτίνη. Ως επιπλέον δείκτη ασφαλείας για την καρδιά σας, αποφύγετε όσο μπορείτε τους κλειστούς χώρους με πολλή «κάπνα» και ως εκ τούτο… πολύ παθητικό κάπνισμα.
*Ξεκινήστε ένα χόμπι που σας χαλαρώνει Δεν μπορείτε να αποφύγετε το καθημερινό στρες, αλλά μπορείτε να το μειώσετε ή να το εξισορροπήσετε, ξεκινώντας μια δραστηριότητα, όπως η γιόγκα ή κάποιο άθλημα, που θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε καλύτερα το άγχος σας.
*Μάθετε την ηλικία της καρδιάς σας Ερευνητές του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών δημιούργησαν ένα εργαλείο υπολογισμού της καρδιακής ηλικίας, που στην ουσία μετρά τον πραγματικό κίνδυνο του καθενός να παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα. Η «ηλικία» της καρδιάς μας μάλιστα εξαρτάται όχι μόνο από παράγοντες που δεν ελέγχουμε (ηλικία, φύλο, γονίδια), αλλά και από παράγοντες όπως ο BMI, το κάπνισμα κ.α. Μετρήστε εδώ την ηλικία της καρδιάς σας και δείτε εδώ συμβουλές για να την κάνετε… νεότερη.