Τεστ μαρτυρά την πραγματική ηλικία του σώματός σας
Η επιστήμη υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο να εντοπίσει πόσο καλά ή άσχημα γερνά το σώμα μας. Ποια είναι δηλαδή πραγματικά η ηλικία μας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν έχει σημασία πόσων ετών είμαστε, αλλά πόσο νιώθουμε – θα ακούσετε να λένε όσοι… κρύβουν τα χρόνια τους. Το ίδιο «φωνάζει» και το σώμα μας, λέει τώρα η επιστήμη, που βρήκε τρόπο να μετρά την πραγματική ηλικία του οργανισμού μας.
Επιστημονική ομάδα από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου υποστηρίζει ότι έχει εφεύρει τεστ, το οποίο μαρτυρά πόσο καλά ή άσχημα «γερνάει» το ανθρώπινο σώμα. Επισημαίνουν μάλιστα πως θα μπορούσε να προβλέψει πόσο ακόμα θα ζήσει κάποιος, και να ενημερώσει όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άνοιας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον την φαρμακευτική, συνταξιοδοτική και ασφαλιστική καθημερινότητα.
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν προσφέρει λύσεις για την καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης, αλλά μπορεί να συγκρίνει την «συμπεριφορά» 150 διαφορετικών γονιδίων ώστε να εξακριβώνει τον μοναδικό ρυθμό γήρανσης που χαρακτηρίζει τον καθένα μας, ανεξαρτήτως ανθυγιεινών συνηθειών στην ζωή μας.
Με άλλα λόγια, κάποιοι από εμάς έχουν γονίδια που τείνουν να… μας γερνούν γρηγορότερα και κάποιοι πιο αργά. «Από την ηλικία των 40 και μετά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία για την “σφραγίδα γήρανσης” μας για να δούμε πόσο καλά μεγαλώνει ένα άτομο», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Jamie Timmons που συμμετείχε στην μελέτη.
Στα σχέδια των βρετανών επιστημόνων είναι να εφαρμόσουν τα ευρήματά τους στον τομέα των μεταμοσχεύσεων – άτομα που σήμερα για παράδειγμα θεωρούνται «πολύ ηλικιωμένα» για να γίνουν δότες οργάνων, μπορεί να κριθούν ως «αρκετά νέοι από βιολογικής άποψης» ώστε να μπορούν να δώσουν όργανα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στην πρόβλεψη της γεροντικής άνοιας ή και στους καρκινικούς ελέγχους, ώστε οι άνθρωποι με τα γονίδια γρήγορης γήρανσης να κάνουν συχνότερες εξετάσεις από μικρή ηλικία.