Η καλύτερη τεχνική αντιγήρανσης ενδεχομένως να είναι το να στεκόμαστε όρθιοι, λένε οι επιστήμονες, αφού κάτι τέτοιο προστατεύει το DNA μας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Για τις αρνητικές επιπτώσεις από το καθισιό έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο. Αυτή τη φορά η επιστήμη έφτασε στο συμπέρασμα ότι το να στεκόμαστε όρθιοι για περισσότερο χρονικό διάστημα, μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας προλαμβάνοντας τη γήρανση.
Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι το πολύ καθισιό, μικραίνει τα τελομερή, κάποιες ειδικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων, το μήκος των οποίων είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανση, τις ασθένειες και τον θάνατο. Επομένως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λιγότερος χρόνος στον καναπέ σημαίνει και λιγότερη γήρανση στο DNA μας.
Η έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Στοκχόλμης, έδειξε ότι όσοι στέκονταν συχνά όρθιοι, είχαν μακρύτερα τελομερή. Παραδόξως, η συμμετοχή σε επιπλέον έντονη φυσική δραστηριότητα δεν φάνηκε να επηρεάζει το μήκος τους.
«Σε πολλές χώρες η άσκηση γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, όμως ταυτόχρονα οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας καθήμενοι. Όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως ο κίνδυνος δεν προκύπτει μόνο από την έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και από την καθιστική ζωή», αναφέρει ο καθηγητής Mai-Lis Hellenius και προσθέτει:
«Υποθέτουμε ότι μια μείωση στις ώρες κατά τις οποίες καθόμαστε είναι πιο σημαντική από την αύξηση του χρόνου άσκησης σε ηλικιωμένους ανθρώπους».
Η έρευνα της ομάδας του καθηγητή, έδειξε ότι αν και οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερη άσκηση είχαν την τάση να είναι πιο υγιείς, ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν το πόση ώρα κάθονταν μέσα στην ημέρα. Όσο λιγότερη καθιστική ζωή έκαναν, τόσο πιο μακριά ήταν τα τελομερή τους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω.