Πού οφείλεται το βουητό στα αυτιά μας και πώς αντιμετωπίζεται; Είμαστε… όλοι αυτιά για απαντήσεις και λύσεις στο ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μπορεί να είναι μια μικρή ενόχληση μέσα στην ημέρα ή ένα φαινόμενο που πραγματικά μας κάνει τη ζωή δύσκολη και την καθημερινότητα ανυπόφορη. Μπορεί να είναι ένα μικρό βουητό στο ένα αυτί ή και συνεχείς βόμβοι που δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως… δεν είναι της φαντασίας μας.
Το βουητό στα αυτιά, που ιατρικά αποκαλείται «εμβοή», κρύβει κάποια βαθύτερη αιτία στα… ενδότερα του κεφαλιού μας, επομένως δεν θα πρέπει να το αμελήσουμε. Γι’ αυτό και σας παραθέτουμε τις απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα σχετικά με τις εμβοές και βρίσκουμε τις αιτίες και τους τρόπους να τις αντιμετωπίσετε.
Τι είναι οι εμβοές; Κατ’ αρχήν, ιατρικά μιλώντας, δεν αποτελούν «ασθένεια». Πρόκειται για σύμπτωμα, με άλλα λόγια σημάδι, κάποιου άλλου προβλήματος, είτε σωματικού είτε ψυχολογικού. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, καθώς εμφανίζεται ως σφύριγμα, κουδούνισμα ή βόμβος που μπορεί να είναι υψηλής ή χαμηλής έντασης, ενώ ορισμένες φορές μοιάζει με θρόισμα αέρα, κυματισμό νερού ή νότες μουσικής.
Πού οφείλονται; Το βουητό στα αυτιά μπορεί να αποτελεί εκδήλωση κάποιας πάθησης του ίδιου του αυτιού, αλλά αρκετά συχνά και άλλων συστημάτων του οργανισμού – π.χ. υπέρταση, ορμονικές διαταραχές, αναιμία, αγγειακές παθήσεις, μεταβολικά ή νευρολογικά συστήματα. Ο πιο απλός «ένοχος» για τις εμβοές είναι το κερί που συσσωρεύεται στο αυτί, και επομένως ο καθαρισμός του αρκεί για να λύσει το πρόβλημα. Η εξέλιξη βαρυκοΐας ή κάποια ωτίτιδα αποτελούν επίσης προβλήματα που συσχετίζουν το ίδιο το αυτί με την εμβοή.
Σε άλλες περιπτώσεις, το βουητό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες της καθημερινότητας, σε φαρμακευτική αγωγή, σε υπερκόπωση και σε νευρολογικά/ψυχιατρικά νοσήματα. Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε από τις πιθανές αιτίες την έκθεση σε δυνατό θόρυβο ή κάποιο χτύπημα στο κεφάλι.
Γιατί το βουητό «χειροτερεύει» τις βραδινές ώρες; Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την ειδική παθολόγο λόγου-φωνής και ομιλίας, κ. Μαρινέλλα Τσουκαλά, στο ότι κατά την διάρκεια της ημέρας η προσοχή μας διασπάται σε διάφορες ασχολίες, ενώ και οι ήχοι της καθημερινότητας κάνουν τις εμβοές λιγότερο αισθητές. Όταν όμως, το περιβάλλον γίνεται πιο ήσυχο, όπως συμβαίνει συνήθως το βράδυ, οι εμβοές γίνονται περισσότερο αισθητές. Το γεγονός ότι το βράδυ νιώθουμε την κούραση ολόκληρης της ημέρας πιθανότατα κάνει το πρόβλημα εντονότερο.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το βουητό; Ως πρώτες κινήσεις άμεσης ανακούφισης ή μετριασμού του βουητού, φροντίστε να μένετε σε χώρους χωρίς πολύ θόρυβο και να μην ακούτε μουσική με ακουστικά σε πολύ δυνατή ένταση. Προτιμήστε να βρίσκεστε σε ήσυχους χώρους με διακριτική μουσική, που αποσπά και την προσοχή σας από τις εμβοές. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε με δύο μαξιλάρια, και αποφύγετε τις ασπιρίνες, τον καφέ, το αλκοόλ και το κάπνισμα, που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Όσο για το… κυρίως πιάτο της αντιμετώπισης, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας, ο οποίος θα κάνει την αρχική εξέταση και θα σας συστήσει συγκεκριμένες εξετάσεις για να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος. Σύμφωνα με την ειδικό, «η θεραπεία μπορεί να γίνει με φάρμακα, με βιταμίνες ή με βιοανάδραση, ύπνωση και με συσκευές εκκώφανσης» (συσκευές που μοιάζουν με ακουστικά και παράγουν ήχους που «αποκρύπτουν» τις εμβοές).
Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας; Τα φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής με ολιστικές δράσεις αποτελούν σημαντικούς συμμάχους στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι εμβοές δεν οφείλονται σε οργανική πάθηση του αυτιού ή σε ψυχιατρικό νόσημα, σύμφωνα με την ειδική παθολόγο, κ. Αναστασία Μοσχοβάκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εναλλακτική ιατρική παίζει συμπληρωματικό ρόλο. Δραστηριότητες και εναλλακτικές πρακτικές όπως η γιόγκα και ο βελονισμός έχουν επίσης προσφέρει ανακούφιση σε άτομα που υπέφεραν από εμβοές. Η κύρια θεραπεία όμως είναι αυτή που μετριάζει ή αντιμετωπίζει την βασική αιτία του βουητού και καθορίζεται από τον γιατρό σας.