Παιδί και ιώσεις: Αντιμετωπίστε τις αποτελεσματικά
Το παιδί αρρώστησε και νομίζετε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου; Συμβουλές αντιμετώπισης και πρόληψης για υγιή πιτσιρίκια.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Οι ιώσεις αυτήν την περίοδο οργιάζουν και είναι αναμενόμενο τα πιτσιρίκια να μην καταφέρουν να ξεφύγουν από τον… κανόνα. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αρκετά πιο ευαίσθητο από εκείνο ενός ενήλικα, ενώ σε καθημερινή βάση έρχονται σε επαφή με ένα σωρό «μολυσματικούς» παράγοντες.
Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για έναν γονιό από το να είναι άρρωστο το παιδί του (και, ακόμα χειρότερα, να κολλήσει και ο ίδιος), θα πρέπει να έχετε κατά νου ορισμένους βασικούς κανόνες όσον αφορά την διατροφή, αλλά και την υγιεινή ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα.
Τα κακά μαντάτα Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από το… τέλος. Έστω ότι το παιδί κόλλησε κάποια ίωση τι κάνουμε;
«Οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβίωση ή υποστηρικτική αγωγή μόνο. Η αντιβίωση θα πρέπει να δίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου για τη θεραπεία τυχόν βακτηριακών επιπλοκών. Η άσκοπη χρήση τους εκθέτει το παιδί στους κινδύνους αλλεργικών αντιδράσεων, παρενεργειών και συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων», αναφέρει σχετικά η κ. Μαρία Παπαδάκη, Παιδίατρος και συστήνει προς τους γονείς τις βασικές «τεχνικές» αντιμετώπισης:
«Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν την ανάπαυση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα, συνίσταται η χορήγηση αντιπυρετικών, οι ενσταλάξεις φυσιολογικού ορού στη μύτη και η αύξηση της υγρασίας του περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση της αποβολής των εκκρίσεων. Επίσης, σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού βοηθά πολύ ένα χλιαρό λουτρό και η λήψη πολλών υγρών και χυμών. Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας τέλος, συνιστάται η κατανάλωση αρκετών υγρών ή μια ελαφρά δίαιτα. Δεν χρειάζεται η αποφυγή γάλακτος εκτός αν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από τρεις με πέντε ημέρες».
Επίσης, αν η ίωση συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, διάρροια και εμετό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του παιδιού. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο το συντομότερο δυνατό. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε εφ’ όσον ο πυρετός δεν υποχωρεί εύκολα και το παιδί είναι κακοδιάθετο, έχει πονοκέφαλο, ατονία ή πονάει το αυτί του.
Σημειώστε επίσης ότι σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού με επίμονο βήχα, πιθανότατα η αιτία να είναι η πνευμονία ή βρογχοπνευμονία, από τις πιο δημοφιλείς επιπλοκές τις γρίπης.
Κάλλιο το προλαμβάνειν Η προσωπική, αλλά και η περιβαλλοντική υγιεινή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του παιδιού από τις ιώσεις που… σουλατσάρουν αυτήν την εποχή. «Τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν την κατανάλωση φαγητού, μετά την τουαλέτα ή το παιχνίδι στο πάρκο και φυσικά αφού επιστρέψουν από το σχολείο. Καλό θα ήταν επίσης, να γίνεται χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού τζελ ή μαντηλιών μετά το πλύσιμο το χεριών, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους», αναφέρει η κ. Παπαδάκη.
Όσον αφορά το περιβάλλον, η ειδικός συστήνει την καλή απολύμανση του σπιτιού και τον καλό αερισμό των χώρων στους οποίους βρίσκεται το παιδί και την αποφυγή χώρων με συνωστισμό, ιδιαίτερα σε εποχές όπου οι ιώσεις είναι σε έξαρση. «Επίσης, το παιδί δεν θα πρέπει να εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγεται το παιχνίδι με λούτρινα παιχνίδια, ιδιαίτερα στο σχολείο», προσθέτει η ίδια.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό, αν το πιτσιρίκι αρρωστήσει να παραμείνει στο σπίτι και να επιστρέψει στο σχολείο μόνο όταν είναι ελεύθερο συμπτωμάτων για 48 ώρες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα.
Ο ρόλος της διατροφής Όπως αναφέρει η κ. Παπαδάκη ο ρόλος της διατροφής του παιδιού είναι σημαντικό στην πρόληψη για τις ιώσεις και στην θωράκιση του οργανισμού.
«Τα τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία είναι αυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού και τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός. Εξίσου σημαντική είναι η βιταμίνη C, ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Την βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, στις ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, στα πορτοκάλια και στον χυμό τομάτας», λέει η ίδια.
Επίσης, το β- καροτένιο συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού και μπορείτε να το βρείτε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (καρότα, ντομάτα) και σε πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο. Τέλος, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.
Τι «παίζει» με τον εμβολιασμό Τα εμβόλια αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης σοβαρών ασθενειών της παιδικής ηλικίας και παράλληλα προστατεύουν τα ευπαθή μέλη της οικογένειας.
«Το εμβόλιο της κοινής γρίπης γρίπης συνιστάται σε παιδιά που πάνε σε παιδικό σταθμό, ενώ μια καλή περίοδος εμβολιασμού είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Αν το παιδί είναι μικρότερο των δύο ετών και κάνει το εμβόλιο για πρώτη φορά συνίστανται δύο δόσεις», αναφέρει σχετικά η κ. Παπαδάκη και τονίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της ίωσης.