Ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών είναι αρκετά ύπουλος, όμως όχι και ανίκητος. Δείτε τα συμπτώματα, τα αίτια και την θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Τι ειρωνεία. Ένα τόσο μικρό όργανο με μέγεθος όσο ενός καρυδιού, με μια τόσο… επιβλητική ονομασία να αποτελεί αίτιο ταλαιπωρίας και θνησιμότητας για ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών. Και όμως, ο προστάτης, αυτό το σύνολο μυών που βοηθά να αποβληθεί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση, αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα για εμφάνιση καρκίνου από μια ηλικία και έπειτα.
Οι «ανδρικοί» αριθμοί Ο καρκίνος του προστάτη είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες και η έκτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Έρευνας & το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR & WCRF).
Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών στους οποίους έχει διαγνωστεί η ασθένεια έχει υπολογιστεί στα 70 χρόνια. Σπάνια εμφανίζεται σε άνδρες κάτω των 45 ετών, επομένως η ηλικία από την οποία κρούεται το καμπανάκι του συχνού προληπτικού ελέγχου είναι από 50 ως 80 ετών.
Τα αίτια του κακού Μεταξύ της ιατρικής κοινότητας δεν έχει ακόμη σχηματιστεί σαφής εικόνα για τα αίτια του καρκίνου, καθώς μελετώνται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες όπως:
* Ο γενετικός παράγοντας: Εδώ συγκαταλέγονται οι αυξημένες πιθανότητες των πρώτου βαθμού συγγενών να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.
* Ο ηλικιακός παράγοντας: Καθώς πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που εκδηλώνεται εξαιρετικά αργά και χωρίς συμπτώματα, δεν είναι απορίας άξια τα εξής ευρήματα: Σε αυτοψίες νεκρών ανδρών που πέθαναν από άλλες αιτίες, οι ερευνητές σε έξι διαφορετικές χώρες εντόπισαν καρκίνο του προστάτη στο 30% των πενηντάρηδων και στο 80% όσων ήταν στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους. Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο αλλά δεν το μαθαίνουν ποτέ.
Άλλοι παράγοντες, των οποίων ο ρόλος μελετάται, χωρίς να έχουν ακόμη «ενοχοποιηθεί» πλήρως, είναι η περίπτωση της διατροφής, καθώς υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερες πιθανότητες προστατικού καρκίνου σε όσους τρέφονται κατά βάση με ζωικά λιπαρά και όχι με φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου.
Τα ύπουλα συμπτώματα Όταν ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται, το κάνει συνήθως αθόρυβα. Ο πιο συχνός τύπος προστατικού καρκίνου λέγεται αδενοκαρκίνωμα και αναπτύσσεται στα κύτταρα του προστάτη με αργούς ρυθμούς. Συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, όπως οι διαταραχές της ούρησης, η αιματουρία, ο πόνος στα οστά, στο υπογάστριο και στο περίνεο. Εφόσον λοιπόν παρατηρηθούν αυτά τα συμπτώματα ή ο προληπτικός έλεγχος δείξει σημάδια προστατικού καρκίνου, τα επόμενα βήματα είναι η οριστική διάγνωση μέσω ιστολογικής ανάλυσης. Ο ειδικός προσδιορίζει τότε το πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος και ως εκ τούτου τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί μετάσταση – οι συνηθέστερες περιπτώσεις μετάστασης αφορούν τους λεμφαδένες και τα οστά.
Η αποτελεσματική θεραπεία Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα, αλλά έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: είναι αργός στην εξέλιξη, συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες και στα πρώτα στάδια θεραπεύεται.
Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος εφ’ όσον διαγνωστεί εγκαίρως πλησιάζει το 100% σε ποσοστό επιτυχίας, αποφασίζεται με βάση τα δεδομένα του κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, η ριζική προστατεκτομή (αφαίρεση όλου του αδένα, ο οποίος άλλωστε δεν αποτελεί ζωτικό όργανο) που αποτελεί την πιο δημοφιλή αντιμετώπιση ή η εκτομή μέρους μόνο του προστατικού συστήματος συνίσταται για όσους βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, χωρίς μεγάλη καρκινική επέκταση, ενώ στους γηραιότερους και σε όσους παρουσιάζουν μεταστάσεις η ορμονική θεραπεία είναι συνήθως καταλληλότερη. Ένα επιπλέον μη χειρουργικό «όπλο» ενάντια στον καρκίνο είναι η τοπική ακτινοβολία.
Εν συντομία… Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ακατανότητα, τo Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη στις 15 Σεπτεμβρίου) και σύνθημα 'αντιμετωπίΖΩ τον καρκίνο του προστάτη', δημιούργησε το πρώτο ελληνικό infographic για την πάθηση.