Είναι η απιστία… κληρονομική;

Υπάρχει… γονίδιο της απιστίας; Αυτό προσπάθησε να αποδείξει νέα μελέτη, και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.
Είναι η απιστία… κληρονομική;
Είναι η απιστία κληρονομική; Μια πρόσφατη έρευνα στην Φινλανδία εξέτασε 7.378 ανθρώπους, ηλικιών 18-49 και ανακάλυψε έναν πιθανό γενετικό λόγο για τις… παράνομες σχέσεις. Οι ερευνητές βρήκαν μία σύνδεση μεταξύ απιστίας και μιας συγκεκριμένης ανωμαλίας στο γονίδιο του υποδοχέα μιας ορμόνης, της βασοπρεσίνης – αλλά μόνο στις γυναίκες.

Η βασοπρεσίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και αποθηκεύεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης. Από εκεί, διαχέεται στο αίμα. Ένα μέρος, όμως, της ορμόνης, μπορεί να διαρρεύσει στον εγκέφαλο. Η έρευνα ισχυρίζεται ότι η βασοπρεσίνη επηρεάζει τα επίπεδα εμπιστοσύνης μας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις σχέσεις, την κοινωνική συμπεριφορά και το σεξουαλικό κίνητρο. Παράλληλα, έχει πολύ σύντομη ημι-ζωή: μόλις 16 με 24 λεπτά.

Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο του υποδοχέα της βασοπρεσίνης μπορούν να αλλάξουν την δράση της, συνεπώς και την συμπεριφορά μας. Η έρευνα προσπάθησε να δείξει μήπως η απιστία προκαλείται από κάποια βλάβη στον υποδοχέα βασοπρεσίνης, αλλά και οξυτοκίνης.

Αρχικά, η έρευνα εξέτασε δίδυμα αδέρφια, με την προϋπόθεση ότι όλοι βρίσκονταν σε σταθερή σχέση τουλάχιστον τον προηγούμενο χρόνο. Από αυτούς, το 9,8% των ανδρών και το 6,4% των γυναικών δήλωσαν πως είχαν δύο ή περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ τον τελευταίο χρόνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια συσχέτιση ανάμεσα σε πέντε διαφορετικές μορφές βασοπρεσίνης και απιστίας στις γυναίκες, αλλά καμία συσχέτιση στους άνδρες. Όσον αφορά τους υποδοχείς οξυτοκίνης, δεν υπήρχε καμία συσχέτιση στην σεξουαλική συμπεριφορά σε κανένα από τα δύο φύλα.

Η οξυτοκίνη, που ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν αγκαλιαζόμαστε ή φιλιόμαστε, αλλά και κατά την διάρκεια του τοκετού, του θηλασμού και του σεξ.

Καθώς η έρευνα εστίαζε σε αδέρφια, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερο την επίδραση γενετικών παραγόντων. Τα αδέρφια διαφορετικού φύλου δεν ήταν εξίσου άπιστα με τους παρτενέρ τους. Εν τέλει, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα γονίδια σχετίζονταν με την απιστία κατά 63% στους άνδρες και 40% στις γυναίκες.

Όπως και να ‘χει, οι ερευνητές δηλώνουν πως το έργο τους δεν έχει τελειώσει ακόμα, και χρειάζεται περισσότερη μελέτη μέχρι να βγουν αποτελέσματα. Μία ακόμα, πάντως, έρευνα – που και αυτή αναφέρει πως χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις – ισχυρίζεται πως ένας άλλος λόγος για την απιστία είναι τα χρήματα.

Στερεοτυπικά, θα πιστεύαμε ότι ένας άνδρας που βγάζει περισσότερα χρήματα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να απατήσει. Είναι, όμως, αλήθεια; Σε μία έρευνα που ξεκίνησε μελετώντας την σχέση εισοδήματος και συζυγικής πίστης, τα αποτελέσματα έδειξαν πως ενώ η εξάρτηση από τον σύντροφο προκαλεί πίστη στις γυναίκες, για τους άνδρες ισχύει το αντίθετο. Μάλιστα, όσοι άνδρες είναι οικονομικά εξαρτημένοι από τις γυναίκες τους έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να απατήσουν – αλλά παράλληλα επιβεβαιώνεται ο μύθος ότι ένας άνδρας που το εισόδημά του ξεπερνά κατά πολύ αυτό της συζύγου του θα απιστήσει πιο εύκολα. Φαίνεται πως η  οικονομική ισότητα σε ένα ζευγάρι είναι σημαντικός καταλύτης για την πίστη.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v