Ένας χωρισμός από τη φύση του δεν μπορεί να είναι τέλειος. Φταίμε κι εμείς όμως γιατί κάνουμε λάθη που τον κάνουν χειρότερο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Είναι άβολο και αμήχανο να χωρίζεις με κάποιον. Στην ιδανική περίπτωση, η απόφαση θα παρθεί από κοινού, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Ακόμη κι έτσι όμως να είναι, σε έναν χωρισμό θα πέσει πολύ κλάμα, θα συζητηθούν πολλά και θα κυριαρχήσει το δράμα. Τουλάχιστον, για να μην έχεις κιόλας ενοχές μετά, προσπάθησε να αποφύγεις αυτά τα λάθη.
Το συζητάς με όλους
Έχεις πάρει την απόφαση να χωρίσεις και κάνεις το λάθος να το μοιράζεσαι με όλον τον κόσμο πριν το μοιραστείς με τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Ο σύντροφός σου πρέπει να μάθει από εσένα ότι θα χωρίσετε, όχι να το πάρει το αυτί του/ης από κάπου. Αν θέλεις οπωσδήποτε να μιλήσεις σε κάποιον, πες το σε ένα-δύο άτομα που εμπιστεύεσαι.
Προσπαθείς να τον-ην κάνεις να σε χωρίσει
Αν θέλεις να χωρίσεις με κάποιον, πρέπει απλά να το κάνεις. Αν τον «αναγκάσεις» να χωρίσει μαζί σου, αδιαφορώντας συνειδητά για τη σχέση ή επειδή συμπεριφέρεσαι άσχημα, ξέρεις ότι δεν είναι δίκαιο. Το να λήγεις μία σχέση δεν είναι ευχάριστη εμπειρία, αλλά τουλάχιστον φέρεσαι με ειλικρίνεια και δεν γίνεσαι χειριστικός-ή.
Περιμένεις τη «σωστή στιγμή»
Μπορεί να μη βλέπεις πια ερωτικά τον-η σύντροφό σου, αλλά τον-ην αγαπάς και θέλεις να είναι καλά. Γι’ αυτό περιμένεις την κατάλληλη στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι αναβάλλεις τον χωρισμό γιατί περιμένεις οι συνθήκες να είναι ιδανικές. Μην το κάνεις. Δεν θα βρεθεί ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να χωρίσεις.
Μοιράζεσαι υπερβολικά τους λόγους που δεν είσαι ευτυχισμένος-η
Σαφώς και πρέπει να είσαι ειλικρινής σχετικά με τους λόγους που χωρίζεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα δώσεις λεπτομερή λίστα με το τι σε έχει «ξενερώσει» στη σχέση και με το τι σιχαίνεσαι στον σύντροφό σου. Αυτό είναι αγενές. Αν θέλεις να βγεις με άλλους ανθρώπους, απλά πες το. Μην του-ης επιρρίπτεις ευθύνες γιατί δεν τον-η γουστάρεις πια.
Δεν είσαι ξεκάθαρος-η
Από την άλλη μεριά, δε γίνεται να πηγαίνεις στο άλλο άκρο και να μη μοιράζεσαι τους λόγους για τους οποίους θέλεις να χωρίσεις. Κλισέ όπως «δε φταις εσύ, φταίω εγώ» ή «θέλω να μείνω μόνος-η να σκεφτώ» απαγορεύονται. Εκτός κι αν σε πλήγωσε ανεπανόρθωτα.
Χωρίζεις μέσω μηνυμάτων
Ξέρεις ότι είναι απαράδεκτο να χωρίζεις έναν άνθρωπο μέσω μηνυμάτων, δεν περίμενες να το διαβάσεις εδώ. Δεν είναι απλώς αγενές, δείχνεις ότι δε σέβεσαι τον άνθρωπό σου. Τον άνθρωπο που είχες επιλέξει στη ζωή σου για σύντροφο. Μπορεί να μην αντέχεις να αντιμετωπίσεις αυτά τα έντονα συναισθήματα, αλλά πρόσεχε: δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Σε τελική ανάλυση, τον εαυτό σου προσβάλλεις.
Προσπαθείς να πείσεις τον σύντροφό σου να συμφωνήσει μαζί σου
Να ξεκαθαρίσουμε ότι φυσικά και πρέπει να εξηγήσεις στον σύντροφό σου γιατί θέλεις να χωρίσετε. Θέλει κι ο/η ίδιος-α να του-ης πεις. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να συμφωνήσει μαζί σου. Αν για παράδειγμα χωρίζεις επειδή δεν περνάτε χρόνο μαζί, ο-η σύντροφός σου δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει μαζί σου ότι μία σχέση φθείρεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Προτείνεις να μείνετε φίλοι
Θα μείνετε φίλοι. Αυτό είναι το πιο πιθανό. Καλό είναι όμως να μην προτείνεις με το που χωρίσετε να μείνετε φίλοι. Θα πληγωθεί γιατί αν είσαι διατεθειμένος-η να μείνετε φίλοι από τόσο νωρίς, θα του-ης δώσεις την εντύπωση ότι αντιμετωπίζεις πολύ χαλαρά το θέμα. Μην το κάνεις. Δώσε του-ης χρόνο να το ξεπεράσει και θα μιλήσετε ξανά όταν έρθει η ώρα.
Κουτσομπολεύεις τον-ην πρώην σου
Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις αφού χωρίσεις είναι να μιλήσεις άσχημα για τον πρώην σου σε άσχετο κόσμο. Είναι αγενές, ανώριμο και ανούσιο. Χωρίσατε επειδή δεν ταιριάξατε. Το χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του-ης που δεν αρέσει σε εσένα, θα αρέσει σε κάποιον-α άλλο-η.