Καταντήσαμε να τσακωνόμαστε μέσα από το Messenger με διακοπές στη φωνή. Τουλάχιστον ας το κάνουμε σωστά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πού μας κατάντησε ο κορωνοϊός; Να τσακωνόμαστε μέσω κάμερας. Μέσω κάμερας δεν μπορείς να βροντήξεις την πόρτα ξωπίσω σου, δεν μπορείς να τον/η βασανίσεις με την σιωπηλή τιμωρία (μπορείς, αλλά άλλη χάρη έχει να σε βλέπει και να μην του/ης μιλάς), δεν μπορείς να μαγειρέψεις μόνο για εσένα ή να πλύνεις μόνο τα δικά σου ρούχα. Είναι άχαροι τέτοιοι τσακωμοί.
Ωστόσο, έτσι έχουν τα πράματα και σαν ευπροσάρμοστο ον, θα πρέπει να λειτουργήσεις με ό,τι σου δίνεται.
Η τεχνολογία σου δίνει την ευκαιρία να κλείσεις το WiFi ή το κινητό σου, έτσι δεν είναι; Είναι όμως αυτή μια ευκαιρία που θέλεις να εκμεταλλευτείς; Είναι σώφρον εκεί που τσακωνόσαστε ξαφνικά να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου χωρίς να τον/ην έχεις προειδοποιήσει ότι δε θέλει να μιλήσεις; Θαρρούμε πώς ο κλάδος της ψυχολογίας και συμβουλευτικής θα σου έλεγε ότι παίζεις με τη φλόγα και πώς αυτή η συμπεριφορά επιτρέπεται μόνο στις ηλικίες 14 με 18.
Ίσως χρειάζεσαι τον χρόνο σου για να ηρεμήσεις και να σκεφτείς, αυτό είναι κατανοητό. Ο σωστός τρόπος όμως δεν είναι να εξαφανιστείς, αλλά να ζητήσεις λίγο χρόνο. Ορισμένες φορές ο εγκέφαλος «κολλάει» και χρειαζόμαστε πέντε λεπτά και λίγο καθαρό αέρα για να βάλουμε σε μία τάξη τις σκέψεις μας.
Πρέπει να δίνεις την αμέριστη προσοχή σου. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να μιλάς στον άλλο και να σου λέει συνέχεια «Τι;»∙ το κάνεις κι εσύ και ξέρεις ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Για εκείνες τις φορές που μιλάς στο τηλέφωνο και παράλληλα βλέπεις ποστ με γάτες στο Instagram. Αυτή ακριβώς είναι η συμπεριφορά που πρέπει να αποφύγεις. Μακριά από τηλεοράσεις, μακριά από την κουζίνα και μακριά από οτιδήποτε προκαλεί περισπασμούς.
Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι οι τσακωμοί μέσω μηνυμάτων είναι ό,τι πιο ανούσιο υπάρχει στις ανθρώπινες σχέσεις; Δε θα βγάλεις ποτέ άκρη αν τσακώνεσαι μέσω μηνυμάτων. Με τον γραπτό λόγο δεν καταλαβαίνεις με τι διάθεση σου μιλάει ο άλλος, ούτε με αν εκείνη τη στιγμή, για παράδειγμα, σε ειρωνεύεται. Μιλήστε στο τηλέφωνο, και αν θυμηθείς ότι ξέχασες να πεις κάτι, τότε στείλ’ το σε μήνυμα. Τα μηνύματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλή επιλογή για να κάνεις ένα resume των συναισθημάτων σου.
Είναι και το eye contact. Είναι αλλιώς να μιλάς σε κάποιον ενώ περπατάς μέσα στο σπίτι και κοιτάς δεξιά-αριστερά και διαφορετικό να στηρίξεις κάπου το κινητό και να μιλήσεις κοιτώντας τον συνομιλητή σου στα μάτια. Είναι σημαντικό, μην το ξεχνάς.
Μην το αφήνεις για το βράδυ. Αν πιστεύεις ότι η κατάλληλη ώρα για να λογαριαστείτε είναι το βράδυ, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Το βράδυ χαλαρώνουμε, τρώμε, βάζουμε την ταινία μας ή τη σειρά μας και μετά πέφτουμε για ύπνο. Μην τσακωθείς μεσ’ τη μαύρη νύχτα∙ στην καλύτερη περίπτωση να βιαστείτε να κλείσετε το τηλέφωνο επειδή θέλετε να κοιμηθείτε.
Εστίασε στο πρόβλημα. Είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω μηνυμάτων, είτε από κοντά, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι στις διενέξεις μένουμε στη θεματική με την οποία ξεκινήσαμε. Δεν ανατρέχουμε δύο χρόνια πριν ή σε τσακωμό που έχουμε ξεπεράσει. Μία παραγωγική σύγκρουση πρέπει να σε πάει μπροστά κι όχι να σε γυρίσει πίσω.