Ποιες συνήθειες σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας να χάσουμε βάρος; Ποια λάθη κάνουμε στη διατροφή μας;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει… βάσανο. Πολλές φορές μπορεί να νιώθετε ότι κάνετε τα πάντα σωστά, όμως δεν βλέπετε αποτελέσματα.
Τι λάθη μπορεί να κάνετε λοιπόν;
Δεν τρώτε αρκετά
Διαίτα δεν σημαίνει απαραιτήτως «πείνα». Δεν πρέπει να λιμοκτονήσετε για να χάσετε βάρος. Οι βάσεις για να χάσετε λίπος και να παραμείνετε σε υγιή κιλά βρίσκονται σε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα έχει τόσες θερμίδες όσες χρειάζεστε για να χάσετε αργά και σταθερά κιλά. Αν δεν ξέρετε πόσες θερμίδες χρειάζεται να καταναλώνετε για να χάσετε βάρος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον υπολογιστή θερμίδων.
Κόβετε το λίπος
Όπως ανέφεραμε στο "Αθώα τα λιπαρά", το λίπος δεν παχαίνει αν ενταχθεί σε ισορροπημένο διατροφολόγιο. Ακόμα και αν τρώτε όλη μέρα άπαχο κρέας και κινόα, αν δεν κινείστε και δεν ασκείστε η ζώνη σας κάποια στιγμή δεν θα κλείνει. Σίγουρα μειώνοντας τα λιπαρά θα χάσετε βάρος, όμως αν τα αποκλείσετε κάνετε κακό στο σώμα σας. Χωρίς λίπος το σώμα δεν μπορεί να παράξει τις ορμόνες που βοηθούν να μειώσετε το… σωσίβιο, όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο.
Και τους υδατάνθρακες
Αρκετά συχνό φαινόμενο, αλλά εξίσου λάθος. Σίγουρα για να χάσετε βάρος θα πρέπει να μειώσετε τις ποσότητες που καταναλώνετε – ιδιαίτερα στο κομμάτι των ζαχαρούχων τροφών, όμως το να τους κόψετε τελείως δεν είναι λύση. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι τόσο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όσο και για «καύσιμα» κατά την άσκηση.
Το παρακάνετε με τα «διαιτητικά» προϊόντα
Τα επεξεργασμένα «λάιτ» τρόφιμα θεωρούνται καλές επιλογές για απώλεια βάρους όμως μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολλά από αυτά είναι πλούσια σε ζάχαρη για να έχουν καλύτερη γεύση. Επίσης, μπορεί να σας αφήσουν πεινασμένους και να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο.
Νομίζετε ότι η άσκηση είναι πανάκεια
Η άσκηση δεν εκτοξεύει αμέσως στα ύψη τον μεταβολισμό σας. Ούτε μπορείτε να «σβήσετε» ένα παχυντικό γεύμα με μία ώρα διάδρομο λόγω τύψεων. Μια τυπική προπόνηση καίει περί τις 200-300 θερμίδες, πολύ λιγότερες από ό,τι πιστέυει ο περισσότερος κόσμος δηλαδή. Σίγουρα η άσκηση είναι καταλυτικής σημασίας για να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα, όμως δεν αντισταθμίζει μια κακή διατροφή.
Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για να χάσετε βάρος. Η κατανάλωσή της βοηθά με διάφορους τρόπους στην απώλεια, μειώνοντας την όρεξη, αυξάνοντας την χόρταση, μειώνοντας την συνολική κατανάλωση θερμίδων μέσα στη μέρα και αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό.
Τρώτε συχνά, ακόμα κι αν δεν πεινάτε
Για πολλά χρόνια αναπαράγοταν η άποψη του «τρώγε συχνά για να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου και να μην πεινάς». Δυστυχώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει υπερκατανάλωση θερμίδων μέσα στη μέρα, χωρίς καν να χορτάσετε. Το ίδιο ισχύει και για την υποχρεωτική οδηγία της κατανάλωσης πρωινού κάθε μέρα, ανεξαρτήτως με το αν πεινάτε ή όχι. Η κατανάλωση φαγητού όταν πεινάτε και μόνο τότε φαίνεται να είναι το κλειδί για την επιτυχημένη απώλεια βάρους. Παρ’ όλα αυτά το να αφήνετε τον εαυτό σας να πεινά πολύ είναι εξίσου κακή ιδέα.
Έχετε ουτοπικές προσδοκίες
Οι στόχοι στην απώλεια βάρους βοηθούν και δίνουν κίνητρο. Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι όμως μπορούν να στραφούν εναντίον σας. Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας σε έναν προσιτό και ρεαλιστικό στόχο, όπως π.χ. απώλεια βάρους 10% μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο θα σας προστατέψει από το να απογοητευτείτε γρήγορα και θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.
Το παρακάνετε με τους χυμούς
Η απομάκρυνση των ζαχαρούχων αναψυκτικών από τη διατροφή είναι τεράστιο βήμα ιδιαίτερα για όσους τα κατανάλωναν συχνά. Όμως η αντικατάστασή τους με χυμούς φρούτων δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί έχουν αρκετές ποσότητες ζάχαρης και αυξάνουν τις συνολικές θερμίδες ημερησίως, όπως και τα αναψυκτικά. Επίσης, οι υγρές θερμίδες δεν επηρεάζουν τα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου το ίδιο με τις θερμίδες από στέρεες τροφές.
Καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών είναι ίσως το σημαντικότερο λάθος σε μια διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές έχουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του βάρους, ενώ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Οι μη επεξεργασμένες τροφές, αφ’ ενός είναι περισσότερο υγιεινές και θρεπτικές αφ’ ετέρου δεν μας προκαλούν – τόσο – την τάση να τις υπερκαταναλώσουμε.