Ας αρχίσουμε από το προφανές: η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και η φωτογραφική με φιλμ δεν είναι το ίδιο πράγμα. Κάποιοι (αν όχι οι περισσότεροι) από τους παλιούς κανόνες δεν ισχύουν.
Η παραπληροφόρηση -που προέρχεται ορισμένες φορές από τους ίδιους τους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών- έχει οδηγήσει πολλούς χρήστες στην αγορά ακατάλληλων, ή καλύτερων απ’ όσο χρειάζεται, φωτογραφικών μηχανών. Και οι χρήστες αυτής της νέας σχετικά τεχνολογίας έχουν αποκτήσει ήδη πολλές κακές συνήθειες.
Ακολουθούν τα εννέα πιο συνηθισμένα λάθη αγοραστών και χρηστών, και ο τρόπος αποφυγής τους.
Λάθος 1ο: ”Όσο περισσότερα τα pixels, τόσο το καλύτερο” Αν δεν κάνετε ποτέ τις φωτογραφίες σας μεγέθυνση, μία φωτογραφική μηχανή που να βγάζει καθαρές, μεσαίου μεγέθους φωτογραφίες είναι ό,τι χρειάζεστε. Η φωτογραφική των 8 megapixel, που κοστίζει 340 ευρώ είναι περιττό έξοδο– πιθανότατα θα είστε μία χαρά με μία 4 MP, της τάξης των 160 ευρώ.
Αλλά σκεφτείτε το: οι φωτογραφικές των 4 megapixel βγάζουν πολύ καλές φωτογραφίες, 8x10 ίντσες σε μέγεθος, και αυτές των 5 ΜΡ είναι επαρκείς για καθαρές φωτογραφίες, μεγέθους 11x14. Επομένως, αν δεν σκοπεύετε να κάνετε μεγεθύνσεις για... πόστερ, μάλλον δε χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από 5 megapixels.
Αν σκοπεύετε να ξοδέψετε πολλά, είναι καλύτερα να επενδύσετε σε μία φωτογραφική μηχανή με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως ένα φακό ακριβείας με γρήγορο ζουμ, ενσωματωμένο redeye reduction και, ίσως, σταθεροποιητή εικόνας.
Λάθος 2ο: ”Όσο περισσότερα τα pixels, τόσο το καλύτερο (μέρος 2ο)” Το στρίμωγμα πολλών pixels σε μικροσκοπικούς αισθητήρες (που είναι και ο μόνος τύπος που θα βρείτε σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή) δημιουργεί το λεγόμενο image noise. Ας υποθέσουμε ότι έχετε φωτογραφική 8 ΜΡ και τραβάτε φωτογραφίες σε ένα πάρτι σε εσωτερικό χώρο χωρίς φλας, χρησιμοποιώντας μία πολύ φωτο-ευαίσθητη ρύθμιση, όπως ISO 400 ή 800 για να πετύχετε καλή ποιότητα. Ίσως παρατηρήσετε κηλίδες ή νερά, γνωστά και ως digital noise, στα πιο σκούρα σημεία των φωτογραφιών.
Χωρίς να προβούμε σε επιστημονικές εξηγήσεις σχετικά με τους φυσικούς περιορισμούς των pixels στα CCD chips, ας πούμε ότι το πρόβλημα είναι λιγότερο εμφανές σε ψηφιακές με λιγότερα pixels –κάτω από 5 ΜΡ.
Λάθος 3ο: ”Κρατάω τη μηχανή με το χέρι τεντωμένο και τραβάω τη φωτογραφία”
Οι ψηφιακές μηχανές που έχουν μόνο οθόνη LCD (και όχι optical viewfinder) σας υποχρεώνουν να κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή με λάθος τρόπο –σε απόσταση 18 ιντσών από τα μάτια, προκειμένου να βλέπετε την εικόνα στην οθόνη. Όμως, με το τέντωμα του χεριού μειώνεται η στήριξη της μηχανής, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να την κουνήσετε ενώ βγάζετε τη φωτογραφία. Αποτέλεσμα; Κουνημένες φωτογραφίες.
Ο σωστός τρόπος για να κρατάτε τη μηχανή είναι και με τους δύο αγκώνες να ακουμπούν στο σώμα, ενώ κρατάτε τη μηχανή μπροστά στο πρόσωπό σας. Με αυτό τον τρόπο έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να την κουνήσετε απ’ ό,τι με τα χέρια τεντωμένα.
Λάθος 4ο: ”Τελειώνει ο χώρος στην κάρτα μνήμης, οπότε θα βγάλω φωτογραφίες με χαμηλότερη ανάλυση”. Δυστυχώς, αν επιλέξετε τη ρύθμιση χαμηλότερης ανάλυσης, το μόνο που θα κερδίσετε θα είναι 40 φωτογραφίες παραπάνω, οι οποίες όμως θα είναι θολές αν τις τυπώσετε στο ίδιο μέγεθος με αυτές που βγάλατε με υψηλή ανάλυση. Η καλύτερη λύση είναι να έχετε μαζί σας 2-3 έξτρα κάρτες μνήμης –και πάντα παραπάνω απ’ όσες νομίζετε ότι θα χρειαστείτε. Είναι πλέον τόσο φθηνές που δεν υπάρχει λόγος να μην έχετε αρκετές διαθέσιμες.
Λάθος 5ο: ”Θα διορθώσω τη φωτογραφία αργότερα, με ένα πρόγραμμα image editing”
Σίγουρα το Photoshop και άλλα παρόμοια προγράμματα image editing μπορεί να κάνουν θαύματα. Αλλά είναι πάντα καλύτερα να ξεκινάτε με όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες –έστω κι αν χρειαστεί ούτως ή άλλως να τις επεξεργαστείτε.
Λάθος 6ο: ”Πω πω! Αυτό το ψηφιακό ζουμ είναι τέλειο!”
Μπορεί να έχετε διαβάσει στην περιγραφή ορισμένων ψηφιακών φωτογραφικών ότι διαθέτουν ”3x οπτικό/4x ψηφιακό/12x συνολικό ζουμ!” Αυτή η περιγραφή είναι παραπλανητική. Μπορεί το οπτικό ζουμ να φέρνει τα απομακρυσμένα αντικείμενα εντυπωσιακά κοντά, αλλά το ψηφιακό ζουμ απλά μεγεθύνει ένα μέρος της εικόνας. Είναι σα να βγάζετε μία πολύ μεγάλη μεγενθυμένη φωτογραφία και μετά να την κόβετε σε μέγεθος 4x6.
Το πρόβλημα είναι ότι το ψηφιακό ζουμ εκτός από την εικόνα, μεγαλώνει και τα pixels, κι έτσι καταλήγετε να βγάζετε φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης όταν τραβάτε με το ψηφιακό ζουμ ενεργοποιημένο.
Ίσως να μην προσέξετε τη χαμηλότερη ποιότητα στην οθόνη LCD της μηχανής, όμως σίγουρα θα την προσέξετε όταν τυπώσετε τις φωτογραφίες. Αν θέλετε φακό για ζουμ, αναζητήστε τις προδιαγραφές οπτικού ζουμ της μηχανής και αγνοήστε τους αριθμούς του ψηφιακού.
Λάθος 7ο: ”Η φωτογραφία στην οθόνη φαίνεται τέλεια”
Μη βασίζεστε απόλυτα στην οθόνη LCD όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Πρώτον, γιατί οι φωτογραφίες στην οθόνη μπορεί να εμφανίζονται πιο φωτεινές ή πιο σκούρες απ’ ότι τυπωμένες ή στην οθόνη του υπολογιστή.
Δεύτερον, διότι το φυσικό φως στο χώρο που βρίσκεστε όταν βλέπετε τις φωτογραφίες μπορεί να επηρεάσει τη φωτεινότητα της οθόνης. Για παράδειγμα, ένα πολύ φωτεινό περιβάλλον μπορεί να κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται σκούρα σε σύγκριση με αυτό –και το αντίθετο.
Καλύψτε με το χέρι σας την οθόνη, προκειμένου να δημιουργήσετε σκιά, ή ρυθμίστε τη φωτεινότητά της, έτσι ώστε να είναι ίδια με αυτήν της οθόνης του υπολογιστή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε σίγουροι ότι η φωτογραφία είναι ακριβώς όπως τη θέλετε.
Λάθος 8ο: ”Φόρτισα (ή άλλαξα) τις μπαταρίες σήμερα το πρωί, επομένως θα κρατήσουν”
Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια ορισμένες φορές, ο αριθμός των φωτογραφιών που τραβάτε, ο χρόνος που βλέπετε τις φωτογραφίες στην οθόνη LCD και οι φορές που χρησιμοποιείτε το φλας μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Έχετε πάντα μαζί σας μία δεύτερη (φορτισμένη) μπαταρία.
Λάθος 9ο: ”Θα τυπώσω τις φωτογραφίες σπίτι, στον φωτογραφικής ποιότητας εκτυπωτή μου, για οικονομία” Η εκτύπωση φωτογραφιών στο δικό σας εκτυπωτή έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα, όπως τον έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Αλλά δε θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα. Αν σκοπεύετε να τυπώσετε φωτογραφίες σε μέγεθος 4x6 ίντσων, το να κάνετε upload τις φωτογραφίες σας σε κάποιο site που παρέχει υπηρεσίες online processing ή να τις τυπώσετε σε ένα φωτογραφείο συμφέρει καλύτερα.
Ένας συνηθισμένος εκτυπωτής inkjet καταναλώνει περίπου 0,30 ευρώ το φύλλο σε μελάνι για φωτογραφίες 4x6 –με μία μικρή έρευνα αγοράς στα καταστήματα, online και μη, θα βρείτε σίγουρα καλύτερες τιμές. Στο PIX print service του site Adorama, για παράδειγμα, οι φωτογραφίες αυτού του μεγέθους κοστίζουν 19 λεπτά η μία. Και δε χρειάζεται καν να αγοράσετε εκτυπωτή.