Χάσατε/σβήσατε αρχεία και σας έπιασε πανικός; «Χτύπησε» ο σκληρός δίσκος και δεν ανοίγει; Ποιες επιλογές έχετε και πόσο θα σας κοστίσουν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες: ένα λάθος φορμάτ, ένα κατά λάθος delete ή μια ελεύθερη πτώση του εξωτερικού σκληρού αρκούν για να σας προκαλέσουν προσωρινό έμφραγμα. Μην πανικοβάλλεστε. Βαθιές ανάσες και πάμε να δούμε πώς θα αποκτήσετε ξανά τις πολυπόθητες εικόνες/βίντεο/ταινίες σας.
Σβήστηκαν όλα! Κατ’ αρχήν, ανεξάρτητα από το ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσετε για την ανάκτηση το σημαντικότερο όλων είναι εφ’ όσον έχετε σβήσει κάτι κατά λάθος να μην γράψετε άλλα αρχεία στον δίσκο. Επίσης, όσο πιο άμεσα ξεκινήσετε την ανάκτηση των δεδομένων, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Ο λόγος είναι απλός: ο σκληρός δίσκος λειτουργεί σαν μια αράδα από κουτάκια που «παίρνουν» δεδομένα. Το κάθε κουτάκι έχει μια ένδειξη του στυλ «ελεύθερο» ή «πιασμένο».
Όταν εμείς θέλουμε να αποθηκεύσουμε ένα δεδομένο, ο δίσκος πάει στο πρώτο ελεύθερο κουτάκι και το βάζει εκεί. Όταν σβήνουμε αρχεία, το μοναδικό πράγμα που γίνεται είναι να επαναφέρουμε την ταμπέλα «ελεύθερο» στα «κουτάκια» του σκληρού μας δίσκου. Επομένως αν δεν πάει να «κάτσει» ένα δεδομένο στα «ελεύθερα» κουτάκια, τότε έχουμε την τεχνολογία και τις πιθανότητες να το ανακτήσουμε ακόμα και αν έχουμε κάνει φορμάτ.
Πώς; Οι εφαρμογές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για ανάκτηση δεδομένων είναι αρκετές. Μια εξαιρετική επιλογή – και δωρεάν επίσης – είναι το recuva. Αφού το εγκαταστήσετε, εκείνο σκανάρει όλον τον σκληρό σας δίσκο σε μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις ώρες ανάλογα με το μέγεθός του. Ύστερα, το recuva αναλαμβάνει να ανακτήσει τα χαμένα σας αρχεία (έγγραφα, εικόνες, μουσική, βίντεο κτλ.) εύκολα μέσα από έναν απλό step by step οδηγό. Η ανάκτηση γίνεται ανεξαρτήτως από το αν είχατε εγκατεστημένο το πρόγραμμα όταν σβήσατε κατά λάθος το αρχείο.
Ο σκληρός μου «κλάταρε» Αν ο δίσκος σας πέσει/χτυπήσει/καεί ή με κάποιον τρόπο έχει επηρεαστεί η μηχανολογική του σχεδίαση, τότε υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να κάνουν την ανάκτηση δεδομένων από το… ταλαιπωρημένο σας εξάρτημα με ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει άνοιγμα του δίσκου από εξειδικευμένο μηχανικό, ο οποίος εκτιμά τη ζημιά και αναλόγως σας κάνει την πρόταση για την ανάκτηση των αρχείων σας ή/και την επιδιόρθωση του δίσκου.
Η όλη διαδικασία γίνεται στο λεγόμενο clean room, σε ειδικό εργαστήριο, η ανάκτηση των δεδομένων γίνεται με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων και το κόστος επισκευής εξαρτάται άμεσα από τον όγκο των δεδομένων και την κατάσταση στην οποία φέρατε τον σκληρό δίσκο. Το ελάχιστο κόστος ξεκινά από 200 ευρώ το λιγότερο και μπορεί να φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τα 500 ευρώ.