Ανεβάστε την εμπειρία της πλοήγησης με τον Chrome σε… άλλο επίπεδο, ακολουθώντας 17 χρήσιμες συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Το Chrome είναι από τους πλέον γρήγορους και εύχρηστους browsers, ενώ οι δυνατότητες που παρέχει στον χρήστη διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την πλοήγησή στο Internet. Όμως, όπως και κάθε πρόγραμμα, υπάρχουν τρόποι για να γίνει ακόμα πιο εύχρηστο, αρκεί να γνωρίζετε τα… μυστικά του.
Παρακάτω σας εκμυστηρευόμαστε 17 εξ’ αυτών.
1. Για να ανοίξετε ένα νέο tab μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθόνη είτε – πολύ πιο εύκολα – να πατήσετε control + T.
2. Για να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο πατήστε control + N.
3. Σε περιπτώσεις που δουλεύετε με πολλά tab η λειτουργία pin & unpin tab θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε tab έχετε ήδη ανοίξει και κάντε δεξί κλικ πάνω του. Από τις επιλογές διαλέξτε “pin tab” για να το ελαχιστοποιήσετε και να εμφανίζεται μόνο το εικονίδιό του. Μετά, επιλέξτε “unpin tab” για να το επαναφέρετε.
4. Στον chrome η μπάρα όπου πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων λειτουργεί και σαν πεδίο αναζήτησης. Πληκτρολογήστε οτιδήποτε θέλετε να ψάξετε σε αυτήν και μετά απλά πατήστε enter για να σας εμφανιστούν τα διαθέσιμα αποτελέσματα μέσω Google.
5. Η μπάρα του Chrome μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και σαν αριθμομηχανή για να κάνετε πράξεις και μετατροπές κάθε τύπου: βαθμών Φάρεναιτ σε Κελσίου, κιλών σε λίβρες, ευρώ σε δολάριο κτλ.
6. Αν θέλετε να πλοηγηθείτε στο Internet «μυστικά», δηλαδή να μην αποθηκευθεί καμία πληροφορία στα cookies ή στο ιστορικό πλοήγησης για τις ιστοσελίδες που επισκεφθήκατε, τότε η λειτουργία incognito του chrome θα σας λύσει τα χέρια. Για να μπείτε σε αυτήν την λειτουργία πατήστε το κουμπί με τις τρεις παράλληλες γραμμούλες που βρίσκεται επάνω δεξιά στο παράθυρο του Chrome και από το μενού που αναδύεται επιλέξτε την επιλογή Νέο παράθυρο για ανώνυμη περιήγηση (New incognito window). Εναλλακτικά, για πιο γρήγορα, πατήστε control + shift + N.
7. Θέλετε να μεταβείτε γρήγορα στα αγαπημένα, στο ιστορικό ή στις μεταφορτώσεις; Πληκτρολογήστε στην μπάρα αντίστοιχα:
chrome://bookmarks
chrome://history
chrome://downloads
Εναλλακτικά, για να εμφανιστεί το ιστορικό περιήγησης πατήστε control + h, για τα downloads control + J και για τα αγαπημένα (bookmarks) control + shift + O.
8. Αν θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση στην αγαπημένη σας ιστοσελίδα – στο In2life.gr ας πούμε- αφού μπείτε στην ιστοσελίδα που θέλετε, κάνετε κλικ πάνω δεξιά στο εικονίδιο των ρυθμίσεων με τις τρεις γραμμές, επιλέγετε Εργαλεία (tools) και από εκεί δημιουργία συντόμευσης εφαρμογής (create application shortcuts).
9. Για τις φόρμες με κωδικό και username που συμπληρώνετε συχνότερα (π.χ. facebook, ebanking κτλ.) ο Chrome σας παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης των στοιχείων έτσι ώστε κάθε φορά που θα επισκέπτεστε την εκάστοτε ιστοσελίδα δεν θα χρειάζεται να ξαναπεράσετε τα στοιχεία. Πηγαίνετε στο εικονίδιο πάνω δεξιά, μετά στις Ρυθμίσεις και από εκεί επιλέξτε εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων. Στην κατηγορία κωδικοί και φόρμες (passwords and forms) τικάρετε και τα δύο κουτάκια που βρίσκονται από κάτω. Προσοχή, μην χρησιμοποιείτε αυτήν την λειτουργία σε κοινόχρηστους υπολογιστές.
10. Κλείσατε κατά λάθος κάποιο Tab; Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να το επαναφέρετε άμεσα πατώντας control + shift + T.
11. Πληκτρολογώντας στην μπάρα αναζήτησης του Chrome μια λέξη, πατήστε Alt + Enter για να ανοίξουν τα αποτελέσματα της αναζήτησης σε νέο tab και εσείς να συνεχίσετε… ανενόχλητοι.
12. Αν θέλετε να μετακινήσετε ή να κλείσετε πολλά tabs ταυτόχρονα, κρατήστε πατημένο το shift και κάντε κλικ σε κάθε ένα από τα tabs. Αφού τα επιλέξετε όλα, τότε μπορείτε να τα «τραβήξετε» έξω από τον chrome σε ένα νέο παράθυρο ή να τα κλείσετε όλα ταυτόχρονα πατώντας control + W.
13. Αν κάνετε highlight κάποια λέξη ή φράση από ένα κείμενο σε ιστοσελίδα, τότε κάνοντας δεξί κλικ στην λέξη/φράση που «μαυρίζατε» θα σας εμφανιστεί η επιλογή να αναζητήσετε τη συγκεκριμένη φράση στο Google.
14. H προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του Chrome είναι – φυσικά – το Google αλλά αν θέλετε μπορείτε να κάνετε αναζήτηση μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας υπάρχει στο Internet. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το όνομα της ιστοσελίδας στην μπάρα, μετά να πατήσετε το πλήκτρο Tab και να γράψετε την λέξη ή φράση που θέλετε να αναζητήσετε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
15. Αν έχετε ανοικτά πολλά tabs μπορείτε να μεταβείτε άμεσα σε αυτό που επιθυμείτε πατώντας control και το αντίστοιχο νούμερο του tab (η αρίθμηση ξεκινά από τα αριστερά προς τα δεξιά).
16. Διαβάζετε κάποιο μεγάλο κείμενο και θέλετε να «το περάσετε» μια στα γρήγορα; Πατήστε το πλήκτρο Space για να σκρολάρετε αυτόματα προς τα κάτω. Θέλετε να κάνετε το αντίστροφο, δηλαδή να σκρολάρετε προς τα πάνω;
17. Αν έχετε λογαριασμό Gmail τότε μπορείτε να συγχρονίσετε όλες τις ρυθμίσεις του Chrome και τα αγαπημένα σε κάθε συσκευή ή υπολογιστή που χρησιμοποιείτε. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο εικονίδιο πάνω δεξιά και μετά επιλέξτε sign in to chrome. Αφού περάσετε τα στοιχεία σας (e-mail και κωδικό) αυτόματα ξεκινάει και ο συγχρονισμός. Από εδώ και στο εξής σε οποιαδήποτε συσκευή και αν συνδέεστε με αυτά τα στοιχεία θα συγχρονίζονται και όλες σας οι ρυθμίσεις.