Desktop με 400 ευρω; Και όμως. Δεχτήκαμε την πρόκληση, "οργώσαμε" την αγορά, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε ολοκληρωμένα συστήματα Υπολογιστών σε τιμές... Μνημονίου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Χρήστου Τζώρτζη
Στον κόσμο των smartphones, των tablet και των οθονών αφής, ο Σταθερός Υπολογιστής ή αλλιώς Desktop εξακολουθεί και δηλώνει παρόν. Από τη μια οι καλύτερες επιδόσεις των Desktop επεξεργαστών σε σχέση σε τους mobile επεξεργαστές, από την άλλη η δυνατότητα αναβάθμισης ή εξειδικευμένη χρήση ενός υπολογιστή (gaming, γραφικά, επεξεργασία video) κρατούν τους Desktop Υπολογιστές "μέσα στο παιχνίδι".
Η αναζήτηση Desktop Υπολογιστή κατά το παρελθόν ήταν άρρηκτα συνδεμένη με τις επιδόσεις, τις μεγάλες οθόνες, τα high tech αξεσουάρ και περιφερειακά κ.ά. Την εποχή του Μνημονίου version 2.0 τα πράγματα άπτονται περισσότερο προς τον παράγοντα τιμή. Το πρόβλημα της εύρεσης Desktop, με οθόνη και άνω όριο τιμή αποδείχθηκε τελικά…για γερούς λύτες.
Όπως θα δείτε παρακάτω, το όριο των 400 ευρώ το ξεπεράσαμε στις περισσότερες περιπτώσεις. Δείξαμε όμως, σχετική αυτοσυγκράτηση και τελικά αποφύγαμε να κάνουμε τον προϋπολογισμό των 400 ευρώ, κάτι σαν τον προϋπολογισμό του Ελληνικού Κράτους. Δηλαδή, ενώ προϋπολογίζουμε 400 ευρώ η αγορά τελικά να ξεπερνά τα… 800 ευρώ!
Οφείλετε επίσης να είστε συνειδητοποιημένοι όσο αφορά τον υπολογιστή που θα αγοράσετε με 400 ευρώ. Όσο και καλή προσφορά να πετύχετε, ΔΕΝ πρόκειται να αγοράσετε το Super Computer, με το οποίο θα παίζετε τελευταία παιχνίδια με γραφικά στο full, ή θα κάνετε επεξεργασία βίντεο σε χρόνο dt. Θα μπορείτε ωστόσο να μπείτε στο Internet, να δουλέψετε με εφαρμογές γραφείου και να προβάλετε φωτογραφίες και βίντεο.
Έρευνα αγοράς στο Internet ή στα καταστήματα
Αν υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο έχετε πρόσβαση στο Internet μέσω υπολογιστή ή laptop, τότε αντί να βγείτε απευθείας στα καταστήματα ειδών Πληροφορικής, είναι καλό να ρίξετε μια ματιά στα online καταστήματα. Μέσα σε λίγο χρόνο θα μπορέσετε να επισκεφτείτε τα σημαντικότερα online καταστήματα, να κάνετε μια σχετική έρευνα αγορά και με την ησυχία σας, και χωρίς το άγχος του ευγενικού - κατά τα άλλα πωλητή - ή του ωραρίου καταστημάτων να κάνετε τις συγκρίσεις σας, να βρείτε προσφορές και να επιλέξετε τελικά αυτό που σας συμφέρει. Αν μάλιστα είστε εξοικειωμένος με τις online αγορές και εντοπίσετε κάποια καλή προσφορά τότε μπορείτε να την "προχωρήσετε" και να έχετε τον υπολογιστή σε 2-3 μέρες στην πόρτα σας.
Η βόλτα στα μαγαζιά, ωστόσο, είναι μια διαφορετική διαδικασία. Ο διαλογισμός με τους πωλητές των καταστημάτων θα διευρύνει την αγοραστική σας αντίληψη για τους υπολογιστές, αρκεί να αποφασίσετε να επισκεφθείτε παραπάνω από 2-3 καταστήματα.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της φυσικής σας παρουσίας στο χώρο του καταστήματος είναι ότι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε "δια ζώσης" αυτό που θα αγοράσετε. Και αν τα χωροταξικά θέματα δεν σας φαίνονται σημαντικά, ενδεχομένως η φωτεινότητα ή τα χρώματα και γενικότερα η ποιότητα απεικόνισης της οθόνης να μην σας ικανοποιούν από κοντά και να επιλέξετε κάτι άλλο.
Προσωπικά δεν θα ταχθώ υπέρ της μια ή της άλλης άποψη. Αν δηλαδή η έρευνα αγοράς θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο online ή στα φυσικά καταστήματα. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τον καταιγισμό online προσφορών, αλλά δεν μπορώ επίσης να αναγνωρίσω ότι σε κατάστημα του Multirama, βρήκαμε τελευταίο εκθεσιακό κομμάτι ένα το All-In-One PC, MSI Wind Top AP1920-007GR με μόνο 399 ευρώ τη στιγμή, καθώς η καλύτερη τιμή σε online κατάστημα ήταν πάνω από 500 ευρώ.
Που να επενδύσετε και που όχι
Αφού "τα είπαμε" για το μέσο έρευνας αγοράς, τότε θα πρέπει να δούμε μερικά ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά Desktop Υπολογιστών και πώς θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο για τις ανάγκες σας αλλά και πώς τα χρήματα σας θα "πιάσουν" τόπο.
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο υπολογιστής ΔΕΝ είναι επένδυση. Δεν τον παίρνεις γιατί σε λίγο καιρό θα έχει προστιθέμενη αξία και καλό είναι να γνωρίζεις πώς όσα και να δώσεις τη δεδομένη στιγμή, δεν σου εξασφαλίζει κανείς ότι σε 4-5 μήνες δεν θα βγει κάτι 30% πιο γρήγορο και 40% πιο φθηνό.
Όποιον και να ρωτήσετε ή να συμβουλευτείτε για την αγορά υπολογιστή, θα σας παρακινήσει να δαπανήσετε ένα σεβαστό ποσό στην οθόνη. Αυτό γιατί αφενός οι οθόνες δεν αναβαθμίζονται, όπως το υπόλοιπο σύστημα, παρά μόνο αλλάζονται και αφετέρου η ποιότητα της οθόνης θα… "τέρψει" και θα προστατέψει τα μάτια σας.
Αν έχετε τη δυνατότητα να καθορίσετε τη σύνθεση του υπολογιστή που θα πάρετε τότε "επενδύστε" έξυπνα στα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα προτιμήστε περισσότερη μνήμη αντί καλύτερο επεξεργαστή. Ιδανική μνήμη για ένα σύστημα είναι τα 3GB αν "πάτε" στα 4GB τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να έχετε και 64bit Windows για να εκμεταλλευτείτε τη μνήμη αυτή. Μια ακόμη παράμετρος είναι η συγκυρία. Για παράδειγμα αυτό τον καιρό, λόγω ελλείψεων, έχουν ακριβύνει σημαντικά οι σκληροί δίσκοι. Στην περίπτωση αυτή παίξτε ''άμυνα" και μειώστε τις απαιτήσεις σας. Αντί για 700GB αγοράστε ένα 5000GB και μετά από λίγο καιρό, που θα επέλθει ισορροπία στις τιμές μπορείτε να αγοράσετε και δίσκο του ενός και πλέον Terabyte.
Για τους σκληρούς δίσκους ισχύει το όσο πιο μεγάλη χωρητικότητα, τόσο το καλύτερο, αλλά μην λησμονείτε και την ταχύτητα του. Για τη μνήμη ισχύει επίσης το ότι, όσο πιο μεγάλη χωρητικότητα τόσο το καλύτερο αλλά πρέπει να ελέγχετε και την τεχνολογία DDR2, DRR3 αλλά και την ταχύτητα διαύλου - 1333MHz, 1600 MHz. Όσο πιο νεότερη τεχνολογία και όσο πιο μεγαλύτερη η ταχύτητα διαύλου τόσο το καλύτερο.
Για τους επεξεργαστές τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα. Αντί να σας μπερδέψουμε ακόμη περισσότερο με πυρήνες, cache και άλλους όρους, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε το Intel Processor Comparison. Εκεί έχετε την ευκαιρία να δείτε τα πλήρη στοιχεία για κάθε επεξεργαστή και γιατί ένας δυο επεξεργαστές με φαινομενικά ίδιο όνομα έχουν τόσο μεγάλη διαφορά τιμής.
Ένα επίσης θεμελιώδες ερώτημα είναι η αγορά άδειας χρήσης Windows. Μην προτιμήσετε εύκολες (και ύποπτες) λύσεις. Ναι, το κόστος μιας άδειας χρήσης Windows 7 Home Premium σε έναν καινούριο υπολογιστή κοστίζει περί τα 100 ευρώ, αλλά σας εξασφαλίζει, ενημερώσεις, σταθερότητα και ασφάλεια. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε "άλλους" δρόμους, τότε αυτό γίνεται με δική σας και μόνο ευθύνη.
Build to order
Τα μεγάλα καταστήματα Πληροφορικής δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να καθορίσουν οι ίδιοι ή με τη βοήθεια των υπαλλήλων του καταστήματος, την σύνθεση ενός Desktop Υπολογιστή. Πρόκειται για την υπηρεσία γνωστή και ως Build-to-Order. Με αυτό τον τρόπο ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να καθορίσει πλήρως τα υποσυστήματα του υπολογιστή του όπως, επεξεργαστή, μνήμη, σκληρό δίσκο, κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου ή ακόμη και είδος κουτιού, motherboard, τροφοδοτικό κ.ά. Η συναρμολόγηση του υπολογιστή γίνεται από το κατάστημα και ο πελάτης, πέρα από την ποιοτική εργασία απολαμβάνει και εγγύηση για αυτή. Η αλήθεια είναι πως η συναρμολόγηση ενός υπολογιστή δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, ωστόσο δεν είναι λίγοι –ακόμη και έμπειροι ή προχωρημένοι χρήστες – που επιλέγουν η συναρμολόγηση να γίνει από το κατάστημα.
Tο Build-to-order είναι μια εξαιρετική επιλογή αγοράς, αλλά για έναν υπολογιστή με σχετικά υψηλό κόστος. Το περιορισμένο budget των 400 ευρώ σχεδόν ακυρώνει την επιλογή του Build-to-order. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κανένα κατάστημα που επισκεφθήκαμε (και είχε υπηρεσία Build-to-order), ουδείς μπήκε στον κόπο να "ξεκινήσει" ένα σύστημα ακούγοντας το όριο των 400 ευρώ.
Οι έτοιμες συνθέσεις απαρτίζονται από συγκεκριμένα υποσυστήματα και γι' αυτό το λόγο το κατάστημα μπορεί να "χτυπήσει" την τιμή του. Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε ότι αν δεν έχετε σκοπό να δαπανήσετε πάνω από 700 ευρώ, τότε μην σκέφτεστε το Build-to-order.
Αν θεωρείτε ότι έχετε τα φόντα και το budget να προχωρήσετε σε μια Build-to-order παραγγελία υπολογιστή τότε μπορείτε να κάνετε χρήση και των online εφαρμογών των καταστημάτων, να "παίξετε" με διαφορετικές συνθέσεις και να αυξομειώσετε την τελική τιμή.
Από την online έρευνα αγοράς αλλά και από την βόλτα μας σε κάποια καταστήματα εντοπίσαμε συστήματα που αγγίζουν ή δεν υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο των 400 ευρώ. Σας παραθέτουμε τα…ευρήματα εντοπίζοντας στο καθένα τα πλεονεκτήματα αλλά και τα σημεία που μας προβλημάτισαν.
Πρώτος μας σταθμός το e-shop. Εμφανώς επηρεασμένο από τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Ο κόσμος λιγοστός, αλλά και οι επιλογές του αγοραστή (ειδικά σε ετοιμοπαράδοτα προϊόντα), επίσης λιγοστές. Το Build-to-order δεν μπήκε καν στο "τραπέζι".
Οι προτάσεις από το e-shop ήταν δύο. Και οι δυο αφορούν own label συστήματα. Η πρώτη είναι το σύστημα Innovator Academic E3400 TFT 19" με επεξεργαστή Intel Celeron Dual Core E3400, όπως 2 GB μνήμη DDR3, σκληρό δίσκο 500GB, ενσωματωμες στο motherboard κάρτα γραφικών και ήχου, 19" οθόνη Wide της Samsung και Windows XP. Το "πακέτο" κοστίζει 389 ευρώ και καλύπτεται από 3ετή εγγύηση. Στα πλεονεκτήματα του "πακέτου" είναι η οθόνη, ως προς την ποιότητα και όχι ως προς τη διάσταση, η μνήμη DDR3 και φυσικά η τιμή του. Σημειώστε ότι συνοδεύεται από Window XP, οπότε αν δεν θέλετε λειτουργικό δεν θα κερδίσετε και πολλά. Αν θέλετε λειτουργικό τότε η αγορά μια άδειας χρήσης προ-προηγούμενων Windows δεν είναι και η σοφότερη επιλογή.
Η δεύτερη πρόταση του e-shop αφορά το σύστημα Innovator Office Value TFT 19", το οποίο διαθέτει ίδια οθόνη και ίδιο σκληρό δίσκο με το προηγούμενο σύστημα. Διαθέτει καλύτερο επεξεργαστή (Intel Pentium Dual Core E5700 3.00GHZ LGA775 με 800 FSB) και Microsoft Windows 7 Home Premium, αλλά και τιμή που φτάνει τα 479 €.
Δεύτερη μας στάση τα καταστήματα Multirama. Η πρωινή ώρα που επισκεφτήκαμε το κατάστημα μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε άνεση κινήσεων και χρόνου με τον υπάλληλο. Εκεί βρήκαμε και την πολύ καλή προσφορά του All-In-One PC, MSI Wind Top AP1920-007GR στα 399 ευρώ, που αναφέραμε παραπάνω και δεν σας κρύβω ότι αν στα αλήθεια έψαχνα ένα PC στα 400 ευρώ, ίσως το All-In-One της MSI να ήταν τελική επιλογή μου.
Ο υπάλληλος φρόντισε να μας εξηγήσει πως, για το ποσό που θέτουμε ως όριο, το Build-to-order είναι ανώφελος κόπος και μας πρότεινε από τις διαθέσιμες συνθέσεις. Η κουβέντα κινήθηκε με βάση το Multirama BS Intro Desk 9590, ένα σύστημα με επεξεργαστή Intel Celeron G530 στα 2.4 GHz, μνήμη 2 GB DDR3 SDRAM και σκληρό δίσκο 500 GB. Το σύστημα συνοδεύεται από Windows 7 Home Premium αλλά και Microsoft Office Starter 2010 (ειδική light έκδοση του Office δείτε περισσότερα στο http://office.microsoft.com/el-gr/starter /).
Το σύστημα ΧΩΡΙΣ οθόνη κοστίζει 339 ευρώ. Επειδή η επιλογή οθόνης ήταν "ανοιχτή" προτιμήσαμε να επιλέξουμε ακριβώς ίδια οθόνη με αυτή που είχαν οι υπολογιστές από το e-shop δηλαδή τη Samsung SyncMaster S19A10, οπότε το σύστημα έφτασε στα 423,99 ευρώ και μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη τιμή αν δεν σας ενδιαφέρουν τα, Windows 7 Home Premium και Microsoft Office Starter 2010.
Επόμενη στάση το κατάστημα You.gr. Εδώ ο υπολογιστής από τον "κατάλογο" είναι ο Quest X G530 με επεξεργαστή Intel Celeron Dual Cοre G530, 2GB μνήμης και σκληρό δίσκο 500GB. Το σύστημα με Windows 7 Home Premium κοστίζει 375 ευρώ. Δυστυχώς το κατάστημα δεν διέθετε την οθόνη που επιλέξαμε σε e-shop και Multirama, οπότε επιλέξαμε μια στην ίδια περίπου τιμή και ανάλογων δυνατοτήτων, την LG W1946S-BF, οπότε η τιμή του συστήματος ανήλθε στα 459,84 ευρώ.
Η βόλτα στα μαγαζιά "λειτούργησε" και εδώ και ύστερα από 1-2 τηλέφωνα ο υπάλληλος βρήκε ότι υπήρχε διαθέσιμο σύστημα από… Χριστουγεννιάτικη προσφορά, το οποίο ήταν και άμεσα διαθέσιμο. Πρόκειται για το Quest X G620 με επεξεργαστή Intel Pentium Dual Core G620, 2GB μνήμης, σκληρό δίσκο 500GB την οθόνη της LG που επιλέξαμε πριν και Windows 7 Home Premium. Το συγκεκριμένο σύστημα ήταν σε προσφορά στα 444 ευρώ.
Η επίσκεψη μας σε κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Πέρα από ένα εκθεσιακό υπολογιστή που σε συνδυασμό με την πιο φτηνή οθόνη του καταστήματος, άγγιζε σχεδόν τα 500 ευρώ, τα υπόλοιπα συστήματα ήταν εκτός προϋπολογισμού μας. Οι επιλογές μας ήταν αρκετά περιορισμένες ενώ και η απουσία δυνατότητας Build-to-order ήταν επίσης ανασταλτικός παράγοντας. Ωστόσο μείναμε ευχαριστημένοι από τη διάθεση εξυπηρέτησης και από την ευγένεια της υπαλλήλου. Για να είμαστε δίκαιοι, η επίσκεψη μας στο κατάστημα ήταν στον όριο λήξης των εκπτώσεων οπότε και οι επιλογές ή οι προσφορές ήταν περιορισμένες ή εξαντλημένες.
Τελευταία επίσκεψη μας στο Πλαίσιο, όπου οι επιλογές σε Build-to-order αλλά και έτοιμα συστήματα είναι πάρα πολλές. Ο υπάλληλος πρόθυμα κατέβαλλε κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει μια Build-to-order σύνθεση εντός των ορίων των 400 ευρώ, αλλά τελικά καταλήξαμε στις έτοιμες συνθέσεις. Το πολύ θετικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι ακόμη και σε έναν έτοιμο υπολογιστή, ο υπάλληλος ήταν πρόθυμος να "πειράξει" την έτοιμη σύνθεση και να "παίξουμε" με το κόστος.
Αν και δεν καταλήξαμε σε συγκεκριμένο σύστημα η επαφή με τον υπάλληλο ήταν αρκετή για να κατανοήσουμε πως η αναζήτηση υπολογιστή θα γινόταν με δικούς μας κανόνες – όσο αφορά την τελική τιμή - και με αμέριστη συμπαράσταση και προθυμία από τον υπάλληλο. Σε θέματα ποικιλίας και διαθεσιμότητας δεν εντοπίσαμε κανένα πρόβλημα και γενικά η παραμονή στο κατάστημα ήταν αρκετά ευχάριστη.
Σας μπερδέψαμε;
Η αλήθεια είναι πώς παραπάνω επιχειρήσαμε να σας συμβουλέψουμε γενικά για την αγορά Desktop Υπολογιστή, εστιάζοντας κάποια στιγμή στην επιλογή υπολογιστή, έως 400 ευρώ. Επειδή η αγορά της τεχνολογίας και δει των υπολογιστών είναι άκρως ανταγωνιστική, δεν πρέπει να περιμένετε χαοτικές αποκλίσεις σε τιμές, μεταξύ των καταστημάτων.
Η προσφορές είναι πάντα μια καλή αφορμή να αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά ενός υπολογιστή, ενώ είναι καλό να γνωρίζεται πώς όσο συρρικνώνετε τον προϋπολογισμό, τόσο λιγοστεύουν και οι διαθέσιμες επιλογές. Το σίγουρο είναι ότι όσα και λεφτά να διαθέσετε, καλό είναι να δείτε, να ακούσετε και να ρωτήσετε, όσο περισσότερο μπορείτε.