Το metaverse ή μετασύμπαν είναι αυτή τη στιγμή το πιο χοτ θέμα στους κύκλους NFT, Μετά την ανακοίνωση του Ζούκεμπεργκ πως το Facebook μετατρέπεται σε Meta, το μετασύμπαν πήρες μεγάλες διαστάσεις. Το Meta μπορεί να μην έχει ακόμη κυκλοφορήσει, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες επιλογές.
Τι ακριβώς είναι το μετασύμπαν;
Έχουμε εξηγήσει εκτεταμένα εδώ τι είναι το μετασύμπαν, αλλά αν βαριέστε να διαβάζετε, θα σας κάνουμε ένα γρήγορο recap. Το μετασύμπαν είναι ένα εικονικό σύμπαν, που αποτελείται από διάφορες πλατφόρμες εικονικού κόσμου οι οποίες λειτουργούν με την τεχνολογία blockchain – αυτή που χρησιμοποιούν και τα κρυπτονομίσματα. Κάτι σαν το διαδίκτυο, μόνο που αντί για ιστοσελίδες υπάρχουν πλατφόρμες εικονικού κόσμου κι αντί για διαδίκτυο έχουμε το metaverse. Οι χρήστες στις πλατφόρμες metaverse μέσω άβαταρ, μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες. Ενώ οι τρέχουσες πλατφόρμες εικονικού κόσμου είναι ξεχωριστά, κλειστά συστήματα, ο τελικός στόχος είναι να γεφυρωθούν για να δημιουργηθεί ένα απρόσκοπτο εικονικό σύμπαν- το metaverse.
Τι περιέχει το μετασύμπαν;
Οι πλατφόρμες του metaverse διαθέτουν εικονικούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως γκαλερί τέχνης, αίθουσες συναυλιών, χώρους εκδηλώσεων και παιχνίδια, μεταξύ άλλων. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αγοράσουν εικονικά οικόπεδα όπου μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους εικονικά περιβάλλοντα και να δημιουργήσουν προσαρμοσμένους εικονικούς χώρους για προσωπική ή επαγγελματική χρήση.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα εικονικά οικόπεδα, έχουμε να πούμε μερικά πράγματα.
Τι χρειάζομαι για να μπω στο μετασύμπαν;
Το μόνο που χρειάζεστε για να αποκτήσετε πρόσβαση στο metaverse στην παρούσα φάση είναι ένας υπολογιστής. Ο φορητός σας υπολογιστής μάλλον τα καταφέρνει, ωστόσο ορισμένα παιχνίδια του metaverse ενδέχεται να απαιτούν άλλες υψηλές προδιαγραφές. Εάν θέλετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε αντικείμενα στο metaverse, θα χρειαστείτε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων όπως το MetaMask ή το Uphold, επειδή οι τίτλοι των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο metaverse είναι σε NFT.
1. Roblox
Το Roblox είναι μια πλατφόρμα metaverse όπου οι χρήστες μπορούν να παίξουν παιχνίδια που έχουν κατασκευαστεί από άλλους χρήστες. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα τους, οι χρήστες του Roblox έχουν δημιουργήσει πάνω από 20 εκατομμύρια παιχνίδια στην πλατφόρμα. Το Roblox είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα metaverse τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, και έχει είδωλα και αξεσουάρ από μάρκες του πραγματικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της μάρκας πολυτελούς μόδας, Burberry.
2. Decentraland
Το Decentraland είναι ένας τρισδιάστατος κόσμος εικονικής πραγματικότητας που υποστηρίζεται από το blockchain του Ethereum. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εικονικά κτίρια όπως σπίτια, γκαλερί τέχνης, αίθουσες συναυλιών και θεματικά πάρκα και να χρεώνουν άλλους παίκτες για να τα επισκεφτούν. Κάθε εικονικό στοιχείο στο Decentraland μπορεί να αγοραστεί με ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται MANA.
Μέχρι σήμερα, η Decentraland έχει φιλοξενήσει μια ποικιλία εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός εικονικού φεστιβάλ μουσικής με τους Deadmau5 και την Paris Hilton.
3. Το Sandbox
Το Sandbox είναι ένα εικονικό μετασύμπαν όπου οι παίκτες μπορούν να παράξουν κέρδος από τις εμπειρίες τους σε παιχνίδια που υποστηρίζονται από την τεχνολογία blockchain του Ethereum χρησιμοποιώντας NFT και $SAND, το «νόμισμα» της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί voxelized χαρακτήρες και το περιβάλλον της, όπως και οι χαρακτήρες, μοιάζουν με του Minecraft.
Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι από τότε που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με τη Meta, η δημοτικότητα του Sandbox έχει αυξηθεί.
Το Sandbox έχει επίσης δημιουργήσει συνεργασίες με περισσότερες από 165 επωνυμίες για να δημιουργήσει εκδόσεις των χαρακτήρων και των προϊόντων τους στον εικονικό κόσμο της πλατφόρμας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι The Walking Dead, Deadmau5, Shaun The Sheep, Care Bears, Richie Hawtin και Snoop Dogg.
4. Stageverse
Το Stageverse είναι μια νέα κοινωνική πλατφόρμα VR που περιλαμβάνει εικονικούς χώρους, ψηφιακό περιεχόμενο (μουσική κτλ.) και διαδραστικές εμπειρίες. Η πλατφόρμα έκανε το ντεμπούτο της με μια δίωρη καθηλωτική προσομοίωση της συναυλίας Muse: Simulation Theory (μτφ. Προσομοίωση – οι Muse έχουν στην πραγματικότητα album που ονομάζεται Simulation Theory). Το Stageverse επιτρέπει σε πολλούς θεατές να μετα-βιώσουν συναυλίες μέσω πλάνα 360° 3D που καταγράφονται από πολλές γωνίες γύρω από το χώρο.
Εκτός από τα πλάνα 360 μοιρών, η εμπειρία περιλαμβάνει επίσης άλλα καθηλωτικά στοιχεία, όπως AR και 3D ειδικά εφέ. Όπως και στις υπόλοιπες πλατφόρμες, έτσι και εδώ οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Αν ανήκετε σε εκείνους που ανυπομονούν να εγγραφούν στο Meta, εδώ μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές επιλογές.
Διαβάστε επίσης
×